Sissi nyári rezidenciája

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Sissi nyári rezidenciája

Schönbrunn többnyire nyári lakhelyül szolgált a császári család számára. 1830-ban itt született az 1848-tól 1916-ig uralkodó Ferenc József, itt töltötte élete utolsó éveit, és itt is halt meg. Két évvel a halála után, 1918-ban az objektum köztársasági tulajdonba került, és történelmi jelent...

Schönbrunn többnyire nyári lakhelyül szolgált a császári család számára. 1830-ban itt született az 1848-tól 1916-ig uralkodó Ferenc József, itt töltötte élete utolsó éveit, és itt is halt meg. Két évvel a halála után, 1918-ban az objektum köztársasági tulajdonba került, és történelmi jelentőségének, szép fekvésének, építészeti megjelenítésének köszönhetően azóta is Bécs egyik legfőbb nevezetessége. A barokk épületegyüttes, a gyönyörű park, a pálmaház, a Gloriette, az állatkert akár egy teljes napi időtöltést is kínál az ideutazóknak.

A kastély 1441 helyiségből áll, ebből 40 látogatható. A belső tér rokokó stílusú, a falfelületek többnyire fehérek és 14 karátos aranylemezekkel vannak díszítve, a termekben cseh kristálycsillárok és cserépkályhák találhatóak. Ferenc József lakó- és dolgozószobája szolid és egyszerű, annál fényűzőbbek a reprezentációs termek és a vendégszobák. Sissi szalonja fehérarany borítású, neorokokó bútorokkal van zsúfolva. Érdekessége az óra a hátoldalán lévő fordított számlappal, mely a tükörből olvasható le. A Tükörteremben hatévesen Mozart is zenélt. A kör alakú Kínai kabinetben tartotta titkos megbeszéléseit Mária Terézia, a Vieux-laque-szobában Napóleon tanácskozott, a Kék kínai szalonban írta alá Károly császár és király azt a dokumentumot, amelyben lemondott a kormányzásról, és ami tulajdonképpen a monarchia végét jelentette. A legszebb belsők egyike a Milliós szoba, melynek falborítása rózsafából készült, és értékes indiai és perzsa miniatúrák díszítik. De említhetnénk még a Porcelán, a Gobelin és a Gazdag szobát is.
A csoportok meghatározott időpontban mehetnek be a kastélyba. Miután közli, milyen nyelven beszél, mindenki saját úgynevezett audio guide-t kap, melyen a szobák számának a beütésével hallgathatja a színvonalas ismertetőt. Attól függően, hogy a kis- vagy a nagy túrára váltottunk-e belépőt (10,50, illetve 13,50 euróért, de gyermekeknek, diákoknak és egyetemi hallgatóknak kedvezményt is adnak) maximum egy órán át bolyonghatunk és bámészkodhatunk a termekben. Mi azt tapasztaltuk, hogy túl gyorsan, csupán néhány perces eltéréssel bocsátják be a csoportokat, minek következtében a szobák megtelnek emberrel, zajjal és lehetetlen elmélyülni a csodálatos látnivalókban.

- A szerző fotói

A gyönyörű parkban, melyet 1705-ben alkotott meg a francia kertépítőművész, Jean Trehet, kedvünkre sétálhatunk, esetleg egy-egy órás körutazásra igénybe vehetjük a kisvonatot vagy a fiákerek egyikét. Ha nem elégszünk meg a bóklászással, betérhetünk az állatkertbe, a pálmakertbe, a labirintusba, vagy felmászhatunk a legmagasabb ponton lévő Gloriette oszlopcsarnok kilátóteraszára, de ezek mindegyikéért külön belépődíjat kell fizetni (például a kilátó 2,50 euróba, az állatkert 15 euróba kerül).
Mielőtt távoznánk Schönbrunnból, mindenképpen kóstoljuk meg a híres almás rétest. Ha arra is kíváncsiak vagyunk, hogyan készül, akkor 4,50 euróért megnézhetjük az óránként bemutatott, kóstolóval egybekötött strudelshow-t, de egyszerűen le is ülhetünk a park bejáratánál lévő vendéglőben, és rendelhetünk magunknak 3 euróért egy jókora szeletet a finomságból.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Sissi nyári rezidenciája
Körkép
  • SZILÁGYI Edit
  • 2013.07.24.
  • LXVIII. évfolyam 30. szám
Sissi nyári rezidenciája
Bánáti Újság
  • MIHÓK Anikó
  • 2012.08.29.
  • LXVII. évfolyam 35. szám
Facebook

Támogatóink