home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Sikerre siker
2005.05.11.
LX. évf. 19. szám
Sikerre siker

Debrecenben a Nemzetközi Versmondó Versenyen: Szalma Róbert, Szántó Borbála, Gyólai Edvina, Marcsók Vilma tanárnő, Mlekov Dániel és Kovács RóbertBeszélgetés Marcsók Vilmával, a nagybecskereki Nikola Tesla Villamossági Technikum magyartanárával A tanárnak, akárcsak a diákoknak is, mindig biz...

Debrecenben a Nemzetközi Versmondó Versenyen: Szalma Róbert, Szántó Borbála, Gyólai Edvina, Marcsók Vilma tanárnő, Mlekov Dániel és Kovács Róbert

Beszélgetés Marcsók Vilmával, a nagybecskereki Nikola Tesla Villamossági Technikum magyartanárával
A tanárnak, akárcsak a diákoknak is, mindig bizonyítania kell, mert csak akkor mondható el, hogy sikeres. Vegyes tannyelvű iskolában ez talán még egy fokkal nehezebb, mert hiába a magyar tagozat, amikor nincs meg mindig a lehetőség, hogy a diák minden tantárgyat az anyanyelvén tanuljon. Az ilyen szakközépiskolában a magyartanárnak az anyanyelvápolás mellett segítenie kell a gyerekeknek más tantárgyak elsajátításában is.
Ezt teszi Marcsók Vilma is, a nagybecskereki Nikola Tesla Villamossági Technikum magyartanára, aki abból az alkalomból nyilatkozott a Zrenjanin című lapnak, hogy az utóbbi hónapokban diákjai sikerre sikert halmoztak.
- Ha kell, mindig újrakezdem, mondtam s mondom magamnak immár három évtizede tartó tanári pályám minden pillanatában. Goethe nyomán mély meggyőződéssel vallom: ,,A boldogságot nem lehet ajándékba kapni./ Egyetlen titka: adni, mindig csak adni, adni./ Jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet,/ És sok-sok önzetlen tiszta szeretet.” Csak így lehet fiatalokkal dolgozni, csak így érdemes. Nagybecskerek leendő műszaki értelmiségét oktatom, s túlzás nélkül állíthatom, ragyogó tanítványaim vannak. Tettre készek, ambiciózusak, szellemesek, tehetségesek. Az idei évben szép sikereket értek el magyar nyelvből meg irodalomból itthon és a határon túl is. A B. Szabó György Napok vajdasági szintű irodalmi pályázatán a technikum másodikos tanulója Kovács Iván (Torda) nyerte a középiskolások kategóriájában az első díjat, Kovács Csaba (Torontálvásárhely) pedig különdíjat érdemelt ki. A Gróf Széchenyi István nevét viselő önképzőkörünk 14 tagja rész vett a budapesti Kolping család irodalmi pályázatán. A zsűri elnöke Magyarország neves írónője, Jókai Anna volt, akit annyira föllelkesítettek a fiatalok írásai, hogy könyvben jelentették meg őket. Első díjban Szántó Borbála (Tóba) részesült.
* Anyaországi versenyeket emleget. Hogyan jutottak el a legutóbbira?
- Nagy megtiszteltetés ért, amikor Debrecenből a nevemre szólóan meghívás érkezett a József Attila Nemzetközi Versmondó Versenyre. Öt tanítványom: Gyólai Edvina és Kovács Róbert (szentmihályi), Szalma Róbert (udvarnoki), Szántó Borbála, Mlekov Dániel (székelykevei) vett részt ezen a rangos vetélkedőn, amelyen 5 ország majd 50 középiskolása mérte össze versmondó tehetségét. Két verset kellett elkészíteni. Kötelező volt a József Attila-centenárium és a versünnep kapcsán Jószef Attila Magad emésztő című költeménye, és egy határon túli magyar szerző szabadon választott műve. Mivel rólunk keveset tudnak, eldöntöttem, hogy szűkebb pátriánk időszerű lírájából merítek. A szerzők is mindannyian bánságiak: Deák Ferenc, Cs. Simon István, Sziveri János, Szűts Zoltán. A lelkes és nagyszámú közönség körében nagy érdeklődést keltettek az elhangzott versek. A verseny végén elkérték a szövegeket, hogy máshol, mások is elmondhassák azokat. A másik nagy sikerünk pedig az volt, hogy Gyólai Edvina (aki még csak elsős) különdíjat érdemelt ki, Mlekov Dániel pedig bekerült a döntőbe, melyben csak 6 versenyző vehetett részt, és itt lett díjazott. Úgy jöttünk haza, hogy már meghívtak bennünket a 2006. évi versmondó versenyre is.
* Itthon hol szerepelnek?
- Nem maradtunk le a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjéről sem, melyet hagyományosan Óbecsén tartottak meg. Iskolánkat: Mlekov Dániel (vers), a nagybecskereki Papdi József (humoreszk), valamint Rúzsa Róbert és Túrós Katalin (mindketten magyarcsernyeiek) képviselte a riport kategóriában. A zsűri szerint e két utóbbiban volt a legerősebb mezőny. Részt veszünk a József Attila 100 számítógépes-animációs vetélkedőn, a doroszlói Herceg János nevét viselő novellapályázatra is készülünk, valamint a Duna tévé által meghirdetett nyári táborra készítem föl 12 tanítványomat. Ismerve odaadásukat, tehetségüket, hiszem, hogy közülük sokan figyelemre méltó eredményeket érnek majd el.
* Miből áll a versenyekre való felkészülés?
- A heti óraszámomon kívül jóval több időt igényel a versenyre, vetélkedőkre való felkészülés. Sokszor érzem, már nem vagyok képes egész éjszaka diákírásokat javítani, másnap figyelemfelkeltő, tartalmas öt órát megtartani, s közben állandóan képezni magam. Mert a permanens tanulást nemcsak a tanítványaimtól várom el, hanem saját magammal szemben is ugyanezt a követelményt támasztom. Mégis minden kimerültségemet legyőzi, ha eszembe jut: tanítványaimért érdemes, hisz tudásalapú társadalomban kell majd felnőttként helytállniuk. Most gyűjtögetik azokat a tapasztalatokat, amelyek a jövőben kamatoznak majd erkölcsileg és anyagilag is, s közben elplántálom a lelkükben József Attila következő sorait is: ,,Légy a főszálon a kicsi él,/ S nagyobb leszel a világ tengelyénél.”
(-)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..