home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Sikeres volt a bolygóvédelmi, aszteroidaeltérítő teszt
Apró József
2022.09.27.
LXXVII. évf. 38. szám
Sikeres volt a bolygóvédelmi, aszteroidaeltérítő teszt

Hajnali 1:14-kor, tíz hónap repülés után, irányítottan becsapódott a NASA és az ESA bolygóvédelmi programjához tartozó DART űrszonda, most pedig a földi távcsövek java része azt figyeli, milyen hatást értünk el vele.

Ma hajnalban sikeres volt a NASA aszteroidaeltérítő tesztje. A DART (Double Asteroid Redirection Test) űrszondát a múlt év novemberében indították útjára, ma hajnalban pedig a róla leváló DRACO egység irányítottan becsapódott a Didymos kisbolygó Dimorphos nevű, 170 m átmérőjű kísérőholdjába, mely 11 millió kilométerre volt a Földtől — ez a Hold—Föld-távolság huszonhatszorosa. Ez éppen az az átmérő, amelyet a bolygónkra már potenciálisan veszélyes, nagyobb pusztításra képes égitestek közé sorolhatnánk, mivel meghaladja a 140 métert. Most viszont nem volt veszélyes a Földre, és jelenleg nincs is tudomásunk olyan égitestről, amely veszélyeztetné bolygónkat.


A Dimorphos nevű hold a becsapódás előtt, Forrás:YouTube/NASA

E teszt vagy kísérlet célja csupán az volt, hogy a kutatók adatokat nyerjenek egy jövőbeli hasonló eseményhez, hogy megtudjuk, képesek vagyunk-e egy ilyen bonyolult műveletre, képesek vagyunk-e eltalálni és eltéríteni (pusztán kinetikus becsapódási módszerrel) egy felénk közeledő égitestet, és ha igen, milyen mértékben.

A tervek szerint a Dimorphos 11 óra 55 perces keringési idejét csupán 10 perccel fogja lerövidíteni az űrszonda. A becsapódó DRACO egységtől (Didymos felderítő- és aszteroidakamera az optikai irányításhoz — Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical navigation) csodálatos élő felvételeket kaptunk, az utolsó néhány órában ez az egység automata irányításra kapcsolt, ami elengedhetetlen volt a nagy távolság miatt létrejövő jelkésleltetés miatt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..