home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Sikeres válogatón túl
Tóth Tibor
2019.06.23.
LXXIV. évf. 25. szám
Sikeres válogatón túl

A zentai Tiszavirág Kajakklub versenyzői túl vannak az első válogatóversenyen és az 5 km-es országos bajnokságon, néhányan pedig a válogatott edzőtáborában készültek az idei év versenyeire. Az elmúlt szombatra tervezett, Tiszavirág Kupa elnevezésű nemzetközi regattát a Tisza magas vízállása miatt nem tudták megrendezni. A további tervekről, célokról Fehér Csabával, a zentai Tiszavirág Kajakklub edzőjével beszélgettem.

Januárban tizenkét napos trebinjei edzőtáborral indították a 2019. évi idényt, majd három hét itthoni munka következett. Februárban a zentai versenyzők tizenöt napot töltöttek a montenegrói Kotorban, főleg a szükséges kilométerek teljesítésén volt a hangsúly. Február végén az időjárási körülmények lehetővé tették, hogy Zentán is vízre szálljanak, és igazán minőségi, illetve mennyiségi munkát tudtak elvégezni.

— Az árhullám közeledésével állóvizet kerestünk, és Csongrádra utaztunk, ahol a válogató előtti hetet töltöttük. A háromnapos válogatón és az 5 km-es országos bajnokságon irgalmatlanul erős volt a mezőny Belgrádban. Ilyet még nem láttam. Bátran kijelenthetem, hogy férfi 500 és 200 méteren a szerb mezőny egyforma erősségű a magyarországi mezőnnyel, sőt a rövidebb távon a szerb talán felül is múlja a magyart. Olimpiai és világbajnoki érmesek csak a B döntőbe jutottak be, amire korábban nem volt példa. A női mezőny is egyre inkább felzárkózik a férfiakéhoz, a serdülő és az ifjúsági korosztály nagyon szép eredményekkel tűnt ki, a felnőtteknél pedig legalább kilenc olyan kajakozója van Szerbiának, aki bármikor jelentős eredményeket érhet el. Az ifjúsági fiúmezőnyben 500 méteren középdöntőket kellett rendezni, mivel 54-en indultak, és a selejtezőből nem lehetett azonnal a döntőbe jutni. Ez mind a kajaksport egyre növekvő népszerűségét mutatja. Barta Évától és Subotić Markótól jó eredményeket vártunk, aminek ők eleget is tettek, Opauszki Péter pedig felnőtt a serdülőmezőnyhöz. A fiatal versenyző már tavaly bontogatta szárnyait, az idén a testével is utolérte magát, és a korosztályának megfelelő a fizikuma. Felkészültségét mutatja, hogy 200 métertől 5 km-ig minden számban az első ötben végzett, és több érmet nyert. Subotić Marko sajnos belázasodott, de a B döntőben ilyen állapotban is a 4. helyen ért célba, másnap pedig, amikor már kezdett magához térni a szervezete, 5 km-en Holpert Ervin és Bojan Zdelar mögött végezve bronzérmet szerzett. Több A és B döntősünk volt a válogatón, akinek a vajdasági és az országos bajnokságon még jobban oda kell tennie magát ahhoz, hogy a válogatott közelébe kerülhessen. A válogató megmutatta, hogy néhány kajakozónkra egyesben már nem számíthatunk az idén, őket a csapathajókba, kettesbe és négyesbe ültetjük át.

Az elmúlt hetek magas vízállása megnehezítette a zentai kajakozók életét. A legkisebbekkel vízre szálltak ugyan, de az erős sodrás és az örvények miatt abbahagyták a vízen való munkát. A nagyobbakkal időnként kimerészkednek a Tiszára, de a jelenlegi körülmények között érdemi munka nehezen végezhető. Fehér leszögezte, hogy Zentának nagy szüksége van egy állóvízre, ahol a Tisza magas vízállása esetén edzeni tudnának.

A kajaksport egyébként egyre népszerűbb a Tisza-parti városban, hiszen a klubnak 53 igazolt versenyzője van, ebből 18 a minikajakosok száma. A szakember elmondta, hogy az edzések szempontjából hatalmas kihívás ennyi versenyzővel egyedül dolgoznia, de hamarosan besegítenek neki azok a sportolók, akik most még az egyetemi tanulmányaikat végzik.

A klubból többen is tagjai a szerbiai válogatottnak, rájuk a hazai versenyek mellett több jelentős nemzetközi regatta is vár.

— Barta Évával a csehországi Račicében július elején megrendezendő U23-as Európa-bajnokságot céloztuk meg, ez lesz az idei fő versenyünk. Éva kajak egyes 1000 méteren indul, és bízunk az előkelő helyezésben. Az a terv, hogy a tehetséges versenyző a 23 éven aluliak világbajnokságán is rajthoz áll. Létezik továbbá egy ambiciózus elképzelés is, mely szerint Éva beülne a felnőttnégyesbe. Az elmúlt három hétben együtt készült a felnőttválogatott tagjaival. Éva volt a négyes ötödik tagja, aki „odacsapódott” a négy felnőtthöz, és nagyon szépen helytállt. Mindannyian láttuk, hogy a téli felkészülés alatt mekkorát fejlődött, viszont versenykörülmények között nem tudott megfelelően kiteljesedni. Meg kellett tapasztalnia, milyen érzés olyan sportolók között készülni, akiket meg kell szorongatnia, vagy akikkel egyenlő szinten kell teljesítenie. Nagyon örülök, hogy Éva teljesen egyenrangú partnere volt a lányoknak.

A Vajdaság-bajnokságot július 19-e és 21-e között rendezik meg Palánkán, az országos bajnokságot szeptember 3-a és 7-e között (a tanév megkezdése után) Belgrádban, a minikajak-országost pedig augusztus 10-én tartják meg, úgyszintén Belgrádban. A Tiszavirág versenyzői a tartományi bajnokság előtt négy-, az országos és a minikajak-országosbajnokság előtt pedig nyolcnapos edzőtáborba vonulnak a minél jobb eredmények elérése érdekében.

 

(Borítókép: A zentai csapat az újvidéki kupaversenyen / Fotó: Tiszavirág Kajakklub)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..