home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„Sem magasság, sem mélység nem rettent!”
Martinek Imre
2017.06.30.
LXXII. évf. 26. szám
„Sem magasság, sem mélység nem rettent!”

A reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett négynapos emlékkonferencia második napján a Torontálvásárhelyi Református Egyházközség templomában szólította meg az egybegyűlteket a Kiss Lajos Néprajzi Társaság (KLNT) június 30-án.

Dr.Szőke Annának, a KLNT elnök asszonyának köszöntő szavait követően nt. Beszédes Mária torontálvásárhelyi lelkésznő ismertette az egyházközség és a templom történetét, majd dr. habil. dr. Örsi Julianna kandidátus adott ízelítőt a 19-20.századi református megújulási mozgalmat méltató tanulmányából. Fehér Viktor egyházaskéri egyetemi mesterhallgató a református egyház Rákóczi-képéről értekezett a Nagyságos Fejedelem 1906-os újratemetésének idejét véve alapul, őt követően pedig Besnyi Károly bácskossuthfalvi helytörténész, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság titkára villantott fel egynéhány motívumot / különös történetet a vajdasági protestáns egyházközségek életéből. A közbeiktatott kávészünet után Tóth dr. Glemba Klára a Nagybecskereki Református Egyházközség közösségépítő szerepét méltatta. Kiemelve általa a módosi szórványgyülekezetben végzett missziós — mindenekelőtt a hitvallás- és az anyanyelvápolás terén! munkálatokat is. A sort Raj Rozália és Nagy István tematikus kisfilmje zárta, mely a Vajdaság református településeinek temetőit mutatta be.


 

Mint megtudtuk, a pénteki „kirajzás” egyik útközbeni állomásaként az előadók és vendégeik az eleméri Szent Ágoston-templomot, Kiss Ernő aradi vértanú tábornok végső nyughelyét is felkeresték. Megálltak továbbá Nagybecskereken is, tiszteletüket téve a Béga parti kisváros református híveinek templomában. A torontálvásárhelyi találkozás fináléjában végül a templom felújításra váró orgonája is megszólalt. Az ódon templomfalak a XLII. Zsoltár első verssorait (Mint a szép, híves patakra...) visszhangozták. Tóth Zsolt helybéli kántor tolmácsolásában.

Mellékelt fotóink a helyszínen készültek. A konferencia főszervezőjével, illetve az egyik előadóval készített beszélgetéssel is kiegészített összefoglalónkkal lapunk július 5-i számában jelentkezünk.  

Írta és fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..