Selyemszálakon a jövőbe

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Selyemszálakon a jövőbe

A néhai állami selyemfonoda folyóparti épülete Pancsován, napjainkbanGimnáziumi földrajztanárunk mesélt először a japánok és a kínaiak féltve őrzött rovarának frappáns, de illegális europaizálásáról, mekkora vakmerőséggel csempészték át a középkori hittérítők a legelső selyemhernyó-gubókat...

A néhai állami selyemfonoda folyóparti épülete Pancsován, napjainkban

Gimnáziumi földrajztanárunk mesélt először a japánok és a kínaiak féltve őrzött rovarának frappáns, de illegális europaizálásáról, mekkora vakmerőséggel csempészték át a középkori hittérítők a legelső selyemhernyó-gubókat abból a távol-keleti őshazából. E témakörben matatva évekkel később azt is kiderítettem, megboldogult dadusomat, Katica nénit sem csupán női szeszélyessége miatt nevezték ''bogaras”-nak a falubeliek. Szerződéses alapon selyemhernyókkal bíbelődött ő is a nagy felszámolás előtt, mint sokan mások Torontálvásárhelyen. Meg úgy általában a Vajdaságban.
Pancsova gazdasági krónikája 1733-ban említi e különc étrenden élő rovart, miként azt is, hogy akkortájt a város és környéke igencsak gazdag volt dús lombú eperfában. A hizlaltatásra begyűjtött levelektől szinte kicsattanásig gömbölyödtek a padlások kényes hőigényű, szőrös dobozlakói, majd amikor bebábozódtak a hernyók, jöhetett a ''szüret”, a gubók termikus kezelése és áztatása, végül a selyem üzemi legombolyítása.
Bezerédj Pál soproni születésű mezőgazdász gróf urat a magyar selyemhernyó-tenyésztés és selyemgyártás mentoraként tartják számon az enciklopédiák. Működésének eredményeként valóságos és rendkívül sikeresen üzemelő államvállalkozássá minősült a selyempeték előállítása, forgalma, a selyemgubók termelése. Szakmai elhivatottsága és puritánsága mellett a gróf úrról azt is feljegyezték, hogy szinte hitvallásává tette a Turini Remete hozzá intézett intelmét: ''Politizálni túl sokan politizálnak Magyarországon, csinálj inkább industriát, ezzel többet használsz a hazának.” Tekintettel arra, hogy a Temes torkolatvidékén már előzőleg is folyt selyemhernyó-tenyésztés, Újvidék és Törökkanizsa mellett, vagyis a Délvidéken, 1889-ben Pancsován is szorgalmazza a selyemfonoda alapítását, illetve a meglévő(k) bővítését, korszerűsítését. Százhúsz esztendővel ezelőtt tehát selyemgyár nyílik a homokbálványosi úton (a mai Tesla városrész peremén), majd az ezredfordulón, valójában a folyami közlekedés expanzíójának idején a folyó bal partján épülő új, impozáns téglaépületbe költözik át. Topográfiailag a kor nagynevű, de mára már szinte elfeledett ipari létesítményeinek a szomszédságába. Hasonlóan levéltári okiratok vélekednek csupán a város legelső munkássztrájkjáról is, amit éppen a harcias ''selymesek” szerveztek 1805-ben. Az 1967. évi kapuzáráskor azonban hasztalan tiltakoztak. A divatőrület a műszál (nylon) felé fordította a világpiacot, a féltő gonddal telepített eperfákat pedig a hírhedt medveszövő lepkék behurcolása ítélte pusztulásra. Kuriózum viszont, hogy az 1899-ben emelt Magyar Királyi Selyemfonoda folyóparti épülete, amelyben a selyem után az új idők szellemében gumit és műanyagot gyártottak, még száztíz év után is látszólag igen jó állapotban van. Igaz, kétségtelenül ráférne néhány konkrét karbantartási intézkedés is, nemcsak a névleges műemlékvédelem.
Reális felmérések szerint maga az Óváros részleges revitalizációja is - e téren itt-ott már látni is valami mocorgást! - temérdek pénzbe kerül(ne), de mindenképpen hálás invesztíció (lenne). A hajdani birodalmi határváros ugyanis nemcsak évszázadokra visszatekintő múlttal (plusz, sajnos, még mindig előrehaladottan szennyezett aeroszférával!) rendelkezik, ugyanakkor gazdag kultúr- és ipartörténeti, ennélfogva pedig potenciális turistacsalogató hagyatékkal is. Helyenként eléggé lepusztulva - zömében azonban még mindig megmenthetően.
Csak meg kell(ene) találni végre ama (selyem)gubónak, az avatatlan szemek előtt érdekesmód mindig rejtve maradó szálvégződését.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Selyemszálakon a jövőbe
Szabadkai Napló
Selyemszálakon a jövőbe
Média
Facebook

Támogatóink