home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Segítsünk az embereknek a tisztánlátásban
(Tha)
2016.09.24.
LXXI. évf. 38. szám
Segítsünk az embereknek a tisztánlátásban

A Vajdasági Magyar Szövetség a múlt héten kezdte meg és ezen a héten is folytatja a lakossági fórumok és szakmai előadások szervezését a magyarországi kvótareferendummal kapcsolatban. Az elmúlt napokban a többi közt Törökkanizsán, Kúlán, Bajmokon, Topolyán, Bácsfeketehegyen, Szabadkán, Adán informálták az érdeklődőket.

Adán, a községháza dísztermében A kereszténység és az iszlám címmel ft. Paskó Csaba kelebiai plébános, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja tartott előadást. Ismeretterjesztő összefoglalója során beszélt a világvallások elrendezéséről, az iszlám tanításairól és parancsairól, valamint a kereszténység és az iszlám közötti hasonlóságokról és eltérésekről.

— Megpróbálom világosan láttatni, miért kell a referendumon nemmel szavazni — mondta a sajtónak. — Természetesen itt elsősorban nem arról van szó, hogy nekünk ne lenne szívünk, vagy nem akarunk embereken segíteni. Felmerül ugyanis a kérdés, hogy valóban háborús menekültekről van-e szó, vagy olyan migránsokról, akik a jobb élet reményében indultak útnak, és le akarnak telepedni egy olyan országban, de mindenekelőtt egy olyan kultúrában, amelyet nem ismernek. Alapjában ezeknél az embereknél a mentalitásuk, a vallásuk, illetve a Korán tanításának az alapeszméi azok, amelyek elvisznek bennünket egészen a dzsihádig, mely viszont magában foglalhatja a békés térítést, de az agresszivitást és a terrorizmus minden formáját is. Éppen ezért nem elég csak azt mondanunk, hogy nem akarunk terrorizmust, és nem akarjuk, hogy ők idejöjjenek, hanem meg kell fogalmaznunk a válaszunkat arra a kérdésre is, hogy miért nem. Amikor arra buzdítjuk az embereket, hogy nemmel szavazzanak, segítenünk kell nekik a tisztánlátásban. Én azt a gondolkodásmódot támogatom és fogadom el, amely nemzet- és családpolitikában, valamint a keresztény értékrendben látja Európa jövőjét. Állítom, hogy segítenünk kell a háborús övezetekben élőknek és azoknak az embereknek, akik bajba jutottak, de nem a problémát kell idehozni, vagyis nem az a megoldás Európa számára, ha idehívja őket — hangsúlyozta Paskó atya, és hozzátette, a fanatizmus, a fundamentalista iszlám nem ismer határokat. 

— Én a Szabadkai egyházmegyében a Caritas elnöke vagyok. Az elmúlt másfél évben nyugat-európai támogatásból több százezer eurót költöttünk arra, hogy az ide érkezettek alapellátásáról gondoskodjunk. Egy másodpercig sem fordult meg a fejemben, hogy ne segítsek azon az édesanyán, aki síró gyermekét tartotta a karjaiban. Orbán Viktor miniszterelnök úr még nem rendelte el a kerítés építését, illetve ennek a szavazásnak az ötlete sem fogalmazódott még meg, amikor én már leültem a bajor államvezetőség képviselőivel, és arról tárgyaltunk, mit és hogyan kellene tenni. Már akkor kimondtam, hogy nem az a megoldás, ha idehívják a bajba jutottakat, mert az hosszú távon sem nekik, sem másoknak nem lesz jó.

Az előadásomban megpróbálok objektíven bemutatni egy világvallást, az iszlámot, melyet nem lehet elkülöníteni az államtól, hiszen az a fajta szekularizáció, amely a keresztény, katolikus világban megtörtént, a muzulmán országokban sosem ment végbe. Ott a politika, a hadsereg, a hódítás, a tűzzel-vassal való térítés még mindig erőteljesen megjelenik. A muzulmánokkal együtt élni, a muzulmán vallást a környezetünkbe beengedni egy ketyegő bomba, mely bármelyik percben robbanhat — emelte ki Paskó Csaba. — Európában nem rettegésben szeretnénk élni. Kétezer éves keresztény tradíciónk van, erre épül az alkotmányunk, melyben nem biztos, hogy helyet kellene hagyni egy olyan kultúrának, amely a miénkkel nem tud együtt létezni.


A nyitóképen ft. Paskó Csaba (Tóth Lívia felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..