home 2024. október 16., Gál napja
Online előfizetés
Sakktivity: egy közösségépítő játékos vetélkedő
Kartali Róbert
2024.10.16.
LXXIX. évf. 42. szám
Sakktivity: egy közösségépítő játékos vetélkedő

A köd felszáll, a király visszatér! szlogennel rendezték meg szombaton a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában az idei Sakktivity vetélkedőt, ahol nyolc csapat mérte össze tudását nyolc sztárvendéggel kiegészülve. A verseny 8 + 1 fordulóból állt, melyek során a résztvevők tudásuk, ügyességük, talpraesettségük és stratégiájuk alapján küzdöttek meg egymással, hogy kiderüljön, ki lesz az idei év legjobb csapata.

— A játék úgy lett megtervezve, hogy szórakoztató és show-szerű legyen, a gyerekek különféle mozgásos feladatokat hajtsanak végre, melyek kreativitásukat és ügyességüket igénylik. Minden feladat a sakk szabályainak megfelelően, az alapján vagy mentén lett összeállítva — emelte ki Rózsa Zsombor, a rendezvény fő szervezője. Mint mondta, az idén is nagy volt az érdeklődés a Sakktivity iránt. Bár korábban magyarországi csapatok is jelentkeztek, ezúttal a vajdasági gyerekek kaptak előnyt, akik már nagyon várták a folytatást. — A szervezés során arra jöttünk rá, hogy valószínűleg ez az egyetlen magyar nyelvű gyermekvetélkedő Vajdaságban, amely különleges értéket képvisel. Számunkra, szervezők számára is megerősítés, hogy folytatnunk kell, mert a gyerekeknek szükségük van ilyen jellegű eseményekre és élményekre. Korábban csak nyolcadikosok vehettek részt a Sakktivityben, de az idén kibővítettük a jelentkezési feltételeket, így az 5. és a 8. osztály közötti korosztály jelentkezhetett, mivel többen is jelezték, hogy szívesen részt vennének rajta.


Rózsa Zsombor fő szervező és Brasnyó Zoltán műsorvezető

A versenyen Tornyos, Csantavér, Hajdújárás, Ludas, Palics, Szabadka, Kelebia és Magyarkanizsa települések csapatai versenyeztek. A megmérettetésen a sztárvendégek kiemelt szerepet töltöttek be, a szervezőkkel és a házigazdákkal együttműködve szupersztár-koalíciót alkottak, melynek az volt a célja, hogy a gyerekek számára felejthetetlen napot nyújtson. A csapatokat Ana-Marija Bagdal digitálistartalom-gyártó, Dedić Szuzanna rádiós műsorvezető, Zabos Regina énekesnő, Kovács Pécskai Emese festőművész, Sánta Zoltán zenész, Nyári Ákos színművész, Bencsik Masa Balázs súlyemelő és e sorok írója, Kartali Róbert újságíró vezette. A vetélkedő műsorvezetője Brasnyó Zoltán volt, a zenei aláfestésről Bayes gondoskodott. Szalma Andrea egy bemelegítőshow keretében készítette fel a csapatokat a mozgásos feladatokra. A szervezők szerint mindez egy valódi vajdasági történet, és a verseny olyan élményeket nyújtott a gyerekeknek, amelyekre a jövőben is építhetnek.


Sakk-kiütőcske

— Ez egy különleges és egyedülálló rendezvény, amelyhez hasonló nincs a térségben — emelte ki a megnyitón Fremond Árpád. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy minden olyan tábort és rendezvényt támogatnak, amely a közösségépítést szolgálja. A Sakktivity nemcsak a versenyről szól, hanem a barátkozásról, egymás megismeréséről, a vajdasági magyar fiatalok kapcsolatteremtéséről is. Ami a jövőt illeti, az MNT elnöke kilátásba helyezte, hogy ha igény mutatkozik rá, a versenyt nemcsak egy alkalommal, hanem akár több fordulóban is megszervezhetik, és egy látványos gálával lehetne zárni, erről azonban majd 2025-ben döntenek.


Fremond Árpád, az MNT elnöke a megnyitón

A Sakktivity egy verseny, de a szervezők hangsúlyozták, hogy a részvétel a fontos, nem pedig a győzelem. Az első három csapat — Magyarkanizsa, Kelebia és Palics — értékes ajándékokban részesült, de minden résztvevő oklevelet kapott a teljesítményéért. A rendezvényt Magyarország Kormánya, a Bethlen Gábor Alap és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta. Ezenkívül több helyi cég és vállalkozó is szponzorálta a vetélkedőt, hozzájárulva ezzel a sikeres lebonyolításhoz.


A sakkbábuk csőszei


szupersztár-koalíció


Sakktáblatorta


Eredményhirdetés

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..