home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Remeklő színjátszók
Tóth Tibor
2018.01.03.
LXXII. évf. 52. szám
Remeklő színjátszók

Nosza egy piciny, a hajdújárási helyi közösséghez tartozó, néhány száz lelket számláló település a Ludasi-tó partján.

A falut szorgos emberek lakják, akik főleg kétkezi munkával igyekeznek minél jobb feltételeket teremteni saját maguk és családjuk számára. A noszaiak nemcsak a munka, hanem a művelődés terén is jeleskednek, hiszen a Hinga Művelődési Egyesület színjátszó csoportjai az évek hosszú során méltón képviselték a települést, illetve a régiót bel- és külföldön egyaránt.

2017-ben a folyamatosan csökkenő létszám ellenére sem csüggedtek a színjátszók, több kiváló darabbal, valamint számtalan díjjal és elismeréssel örvendeztették meg hálás közönségüket. A téli pihenő után a Szemfüles színjátszó csoport részt vett a XVII. Suliszínház Fesztivál adai elődöntőjén, melyen az Ördögbőr grófja — rettentő kalózmesék című előadással kiérdemelte a legjobb előadásnak, a legjobb rendezésnek és a legjobb szereplőnek járó díjat. A darabot Drubina Orsolya rendezte, a kalózkapitány bőrébe pedig Rácz Edvárd bújt.


Festőkkel a nyári színjátszó táborban

— Májusban a Szemfülesen kívül a Réceruca színjátszó csoport is szerepelt Mosonmagyaróváron, a XXVII. Moson Megye Színjátszó Találkozón, melyen a Farkas kontra Piroska című előadásért a darab rendezője, Pesitz Mónika kiérdemelte a legjobb rendezésért járó díjat. A kedves történetet Takács Fanni, Szalai Klaudia, Huszka Diána, Huszka Dániel, Nagy Albert és Nagy Zita tárta a közönség elé. A csoport másik előadása pedig, az Ördögbőr grófja — melyben Rácz Edvárd, Nagy Albert, Huszka Diána, Takács Fanni, Huszka Dániel és Milánkovity Emese szerepelt — a dráma vizuális megjelenítéséért részesült elismerésben. Pihenésre nem sok időnk maradt, mivel hazatérésünk után néhány nappal a Suliszínház Fesztivál csókai elődöntőjén léptünk fel, melyen Szalai Klaudia és Takács Fanni színészi teljesítményéért elismerésben részesült, a csoport pedig a gyermekzsűri díjával térhetett haza. A fesztivál oromhegyesi döntőjében sem maradtunk díj nélkül, hiszen a legjobb jelmez és díszlet bennünket illetett. A májust a X. Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozóval zártuk. Az Ördögbőr grófja című előadásunkat a továbbiakban nem játsszuk, és nem is tájolunk vele — számolt be az év első felében történtekről Móra Natália, a Hinga Művelődési Egyesület elnöke.
 


A Hinga ME Mosonmagyaróváron

Röpke pihenő után a színjátszók a tíznapos tiszasasi gyermek-színjátszótáborba utaztak, melyen adai, kecskeméti, törökfalusi és lakitelki gyerekekkel együtt készítették el A kisgömböc című koprodukciós előadást, Monzák Péter rendezésében. Augusztusban hatodik alkalommal került sor a noszai színjátszó táborra, melynek szakmai vezetője Drubina Orsolya, főtámogatója pedig a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt. Az egyhetes tábor harmadik napján a fiatalokat Kerekes Sándor vezetésével meglátogatták a Vöröskereszt szabadkai szervezete képzőművészeti műhelyének tagjai, akik nyolc festményt készítettek az egyesület számára. A zárónapon a gyerekek a Nyaralás, tenger nélkül című előadást mutatták be, mely saját szövegeik alapján készült. Ezt a darabot és a Farkas kontra Piroska címűt is bemutatták a hajdújárási Szüreti napokon.

November végén az adai és a törökfalui színjátszókat látták vendégül a noszaiak egy kellemes délután keretében, majd december elején megtartották a hagyományos Mikulás-bált. A tombolából eredő bevételt a színjátszó csoportok működésére fordítják. A hónap közepén a Farkas kontra Piroska című előadás nagy sikert aratott a XVIII. Suliszínház Fesztivál kispiaci elődöntőjében, hiszen a darab kiérdemelte a legjobb előadásnak járó díjat, és ezzel továbbjutott a tavaszi gálára, Nagy Albert pedig színészi díjat vehetett át. A noszaiak a közelmúltban Szegeden két előadással a Megálló Közösségi Házban álltak színpadra, Luca napjától karácsonyig pedig a betlehemes csoport pásztorjátékkal házal, melyet a karácsonyi éjféli mise előtt is előadnak a gyerekek.
 


A Farkas kontra Piroska című darab szereplői

Huszka Diána tizenhárom éves kora ellenére már rutinos színjátszónak számít, hiszen hét éve tagja a csoportnak. A próbákat meg a fellépéseket egyaránt élvezi, és örömmel tölti el, amikor látja az emberek arcán, hogy élvezik a produkciót.

— Mind a négy előadásban szerepeltem, és mindegyikben nagyon jól éreztem magam, kedvencet nem is tudok megnevezni. A négy darabban négy különböző szereplő bőrébe bújtam. A Farkas kontra Piroskában Piroskát személyesítettem meg, a Nyaralás, tenger nélkül című előadásban én voltam az a mogorva személy, aki a nyaralást szervezte, A kisgömböcben mellékszerep jutott nekem, az Ördögbőr grófjában pedig a cápa voltam. A próbák különböztek egymástól, hiszen más-más műfajról beszélünk. Megtanulni egyik szerepet sem volt nehéz, az előadások szomorú pillanatokat és vicces helyzeteket is tartogatnak. A humoros darabok közelebb állnak hozzám, viszont szomorúakban is kipróbálnám magam, akár főszereplőként is. Az általános iskola befejezése után sem szeretnék hátat fordítani a színjátszásnak. A későbbiekben óvónői pályára lépnék, a színészet pedig valószínűleg csak hobbi maradna — mondta Diána.


Útra készen a betlehemezők

A kilencéves Nagy Zita három éve foglalkozik színjátszással. Az idén két darabban láthattuk, a Farkas kontra Piroskában ő volt a koronatanú a bírósági tárgyaláson, a Nyaralás, tenger nélkül címűben pedig saját magát alakította.

— A próbák nem nehezek, a szöveget nem is szoktam hazahozni, gyakorlás közben rám ragadnak a szavak. Álomszerepem nincs, amilyet kapok, azt szívesen eljátszom. A színészetnek köszönhetően nagyon sok barátot szereztem — mondta Zita.

Noszán is kevés a gyerek, így a színjátszó csoport megtartása egyre nagyobb kihívások elé állítja a helyieket. Ők azonban nem adják fel, és megpróbálják minél tovább fenntartani azokat a csoportokat, amelyek már a település védjegyévé váltak. A Hinga Művelődési Egyesület tagjai köszönik a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, a VMSZ-nek, valamint mindazoknak az intézményeknek, civil szervezeteknek, színházi szakembereknek, vállalkozóknak és szülőknek a támogatását, akik valamilyen formában hozzájárultak az egyesület működéséhez.


A Hinga ME felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..