Reiva

Reiva

Elkezdődött a csodálatos harmónia korszaka Japánban — Kiderült, kik a világ leggazdagabb politikusai — Félelmetes tengeralattjárót bocsátott vízre Oroszország

Elkezdődött a csodálatos harmónia korszaka Japánban

A május 1-jén trónra lépő Naruhito uralkodásának korszaka a Reiva, avagy a csodálatos harmónia nevet kapta. A távol-keleti országban a korszaknévről mindig a hivatalban levő kormány dönt, és az általában két kínai karakterből — japánul kandzsi — áll. A névnek pozitív, a japán nép ideáljaihoz közel álló jelentésűnek, ezenkívül könnyen írhatónak és olvashatónak, de a nyelvben nem gyakran használtnak kell lennie. Továbbá korábbi korszakneveket nem szabad használni. A Reiva korszaknév nem kínai eredetű, mint a korábbiak, hanem japán klasszikus, és két tagjának jelentése: jó, gyönyörű, csodálatos, illetve harmónia. Az április 30-án lezárult korszak, a Heiszei jelentése békét teremtő.

 

Kiderült, kik a világ leggazdagabb politikusai

Összeállították a világ húsz legjobban kereső politikusának listáját. Donald Trump csak a negyedik helyre fért fel elnöki fizetésével. Bár arról gyakran készülnek összeállítások, hogy mennyit keresnek a világ legnagyobb cégeinek a vezetői, vagy hogy kik a leggazdagabb emberek, a politikusok fizetéséről kevesebb szó esik. A USA Today ezért nyilvánosan elérhető adatokból összeállította a világ húsz legjobban kereső politikusának listáját. Harmadik helyén Svájc elnöke, Ueli Maurer áll 483 000 dolláros évi fizetéssel, a második pedig Carrie Lam, Hongkong kormányzója, aki 568 400 dollárt vihet haza egy évben. Az első helyre Lee Hsien Loong szingapúri miniszterelnök került, az ő fizetése nagyságrendekkel nagyobb a kollégáinál: 1,6 millió dollárt keres, miközben országának egy főre eső nemzeti összterméke 86 800 dollár.

 

Félelmetes tengeralattjárót bocsátott vízre Oroszország

Vízre bocsátották a Poszejdon (Poszeidón) típusú nukleáris hadászati drónok hordozására kialakított atommeghajtású tengeralattjárók első kísérleti darabját az észak-oroszországi Arhangelszkhez közeli Szeverodvinszkben. A Szevmas hadiipari vállalat által a 09852-es projektum keretében részben összerakott Belgorod tengeralattjáró vízre bocsátását Vlagyimir Putyin orosz elnök élő videoközvetítésben figyelte. Andrej Volozsinszkij ellentengernagy, az orosz haditengerészet vezérkari főnöke „a konstruktőri gondolat ünnepének” nevezte a jármű megjelenését. A tengeralattjáró építése ezután vízen folytatódik majd. A TASZSZ hírügynökség szerint a hajó reaktor- és kikötési tesztjét még erre az évre, menet- és állami próbáját pedig a következőre tervezik. Ha minden jól alakul, 2020 végén adják majd át a flottának.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Reiva
Világkép
  • István Márta
  • 2020.05.30.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Reiva
Világkép
Facebook

Támogatóink