home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Régmúlt idők takarítási fortélyai
Szerda Zsófi
2020.05.10.
LXXV. évf. 19. szám
Régmúlt idők takarítási fortélyai

Ha most valamire van elegendő időnk, az a takarítás. A tavaszi nagytakarítást ezúttal igazán alaposan elvégezhetjük, minden egyes porcica a törlőkendőn vagy a porszívóban végzi, a legtávolabbi sarkokba is benyúlunk, és a szekrényekben katonás rend uralkodik. Nézzünk meg néhány olyan ötletet lakhelyünk rendbetételére, amelyet már nagyszüleink is alkalmaztak, pedig akkoriban a tisztítószerek nagy része még nem is létezett.

Törlés

A papírtörlőt még csak hírből sem ismerték néhány évtizeddel ezelőtt, ezért a liszteszsákot használták törölgetésre. A 100% pamutból készült szövet nem hagyott foltot az edényeken vagy a tűzhelyen, ezért is kedvelték annyira — és kedveljük mi is. A nagymamák a foltos textilszalvétákat és abroszokat nem dobták el, hanem inkább befestették. Egy vödör forró vízbe négy-öt feketetea-filtert tettek, azután belenyomkodták az anyagot a vízbe, és addig hagyták ázni, amíg el nem érte a kívánt árnyalatot. Miután megszáradt, hideg vízben kiöblítették, így a színét is megőrizte.

 

Ragyogó ablakok

Régebben a vegyszerek helyett házilag előállított tisztítószerekkel dolgoztak. Ablakokhoz és tükrökhöz például a következő egyveleg is használható: Keverjünk össze 1,5 csésze vizet 1,5 evőkanál ecettel és ugyanennyi alkohollal, majd adjunk hozzá 3 csepp borsmenta-illóolajat is. Öntsük az egészet egy szórófejes palackba, aztán spricceljünk belőle az üvegfelületekre. Szálmentes ruhával áttörölve minden ragyogóan csillogó lesz.

Fő a rendszeresség

Hogy ne okozzon akkora fejfájást a nagytakarítás, fogadjuk meg a nagyik tanácsát, hiszen ha mindennap 10-15 percet szánnánk arra, hogy rendbe tegyük a lakást, sosem lenne szükségünk nagytakarításra. Nagyanyáink ehhez tartották magukat: mindennap beágyaztak, az étkezések után azonnal elmosogattak, és a konyha padlóját is nap mint nap felsöpörték. Sokat tettek a megelőzés érdekében is. Zuhanyzás után például letörölték a zuhanyfejet, hogy ne vízkövesedjen. Fogmosás után azonnal áttörölték a mosdókagylót, hogy a fogkrém ne száradjon rá. Az állandó rohanásban nyilván nincs mindig idő ilyen apróságokkal foglalkozni, de ha egy-egy nap korábban kelünk, bőven beleférnek a reggeli rutinba.

 

Viszlát, szagok!

Szagtalanításra a többi közt 100%-os vaníliakivonatot használtak, méghozzá úgy, hogy egy bevont pamutgolyóba rejtették, és odatették a növényekhez, vagy bedörzsölték vele a villanykörtét — utóbbi ahogy melegedett, úgy árasztotta magából az illatot. A vaníliát ma is alkalmazhatjuk szagtalanításra. Ha például két evőkanál kivonatot teszünk a mikrohullámú sütő üveglapjára, 30 másodpercig melegítjük, majd néhány órát állni hagyjuk, a konyhai szagok sokkal gyorsabban megszüntethetőek. Ugyanilyen hatásos a tálkába szórt szódabikarbóna is, mely semlegesíti a kellemetlen szagokat.

 

Szódabikarbóna, a mindenes

A jó öreg szódabikarbóna egy igazi aduász, ha a természetes megoldások hívei vagyunk. Remek duguláselhárító, szagtalanító és folteltüntető, hogy csak néhány példát említsünk széles körű felhasználhatóságából. Fél pohár szódabikarbóna fél pohár ecettel vegyítve — a lefolyóba öntve — még a legmakacsabb dugulással is elbánik, de egy kevés vízzel és sóval elkeverve az átható halszagot is megszünteti, például a vágódeszkába dörzsölve. Ha a ruhák tisztításához szeretnénk használni, akkor egy-két evőkanállal keverjünk bele egy lavórnyi vízbe, és ebbe áztassuk be a ruhákat körülbelül fél órára a mosás előtt. Nincs több izzadság- és borfolt.

 

Ne csak teába facsarjuk

A citrom gyümölcssavtartalma szintén kiváló társunk, ha a háztartás rendbetétele a cél. Elsősorban a konyhai szennyeződések ellen jó, de a fürdőszobában is hasznát vehetjük, ha fertőtleníteni kell. A hagyma, a füstölt húsok vagy éppen a régebbi ételmaradékok egészen „különleges” szagokat tudnak árasztani magukból, ezért tegyünk a hűtőbe egy félbevágott citromot, de még jobb, ha kiürítjük a frizsidert, majd áttöröljük a polcokat és a falakat citromos vízzel. Ugyanez a megoldás a vágódeszka fertőtlenítésére és szagtalanítására is alkalmas: egy citrom felével dörzsöljük át a felületet, hogy a fa rostjai is kitisztuljanak. A ruhák fehérítéséhez citromot (is) használtak a régiek: egy nagy vödör forró vízbe egyszerűen csak belefacsarták a gyümölcs levét, aztán beáztatták a ruhadarabokat egy-két órára. A citrom fehérítő hatása visszaadta a textíliák eredeti színét.

Mosószódával a fürdőszobában

Oldjunk fel 1 liter langyos vízben 2 evőkanálnyi mosószódát. Egy kisebb kefe, például egy régi fogkefe segítségével súroljuk át a fugákat és a csempéket. A nehezen eltávolítható szennyeződéseket hígítás nélkül dörzsöljük át a mosószódával. Végül a felületet alaposan öblítsük le tiszta vízzel, és egy puha ronggyal töröljük szárazra, fényesre. Régi trükk, ma is beválik.

 

Az ecet nem csak a salátához jó

A tűzhely megtisztítására és vízkő ellen is kiválóan alkalmazható, de például az ablaküveg és a tükör fényét is visszaadja. A mikrohullámú sütő belsejében, a forgótányéron és az ajtón könnyen megtapad a zsír. Ahhoz, hogy ezt pillanatok alatt eltávolítsuk, mindössze egy mosogatószivacsra és 15 százalékos ecetre van szükségünk. Itassunk fel a szivaccsal egy kevés ecetet, majd töröljük át vele a mikró belső felületeit az ajtóval együtt. Hagyjuk hatni egy-két percig, majd ismét töröljük át, ezúttal egy tiszta, nedves ronggyal, végül pedig száraz, puha ronggyal fejezzük be a takarítást. A mikró fémes részei csodálatosan ragyognak majd, de a műanyag felületek is egészen megújulnak az ecettől.

 

Sózzunk

Az utolsó a sorban a só. Most nem leves ízesítésére ajánljuk, merthogy a takarításban is nagy hasznát vehetjük. Tisztíthatunk vele vázákat, kifakult üvegpoharakat, virágcserepeket, művirágokat, kávéfőzőket, hűtőket, wokokat és vesszőből font bútorokat. A padló takarításában ugyancsak jól hasznosítható, kiváló fémfényező anyag készíthető belőle, kiszedi a bor- és a zsírfoltot a szőnyegből, eltávolítja a víznyomokat a fafelületekről, a rúzsfoltokat a poharakról, megkönnyíti a leégett ételmaradék felkaparását és a tűzhelyen lerakódott szennyeződés súrolását is.

 

Szelektált szennyes

Sok időt lehet megspórolni, ha eleve színek szerint gyűjtjük a szennyest. Így talán több szennyeskosárra lesz szükség, viszont időt nyerhetünk, ha a mosáskor már csak annyi a dolgunk, hogy az éppen mosni kívánt színű ruhákat egy mozdulattal bedobjuk a gépbe.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..