home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Prosperitati: újabb mérföldkövek Adán és Oromhegyesen
Kartali Róbert
2019.11.08.
LXXIV. évf. 45. szám
Prosperitati: újabb mérföldkövek Adán és Oromhegyesen

Két nagy léptékű, kiemelt jelentőségű gazdasági projektumot adtak át csütörtökön a Prosperitati Alapítvány szervezésében. Oromhegyesen a Bata Kft. új épületét és korszerűsített telephelyét adták át rendeltetésének, a moholi ipari parkban pedig az adai Zupčanik Kft. nyitotta meg új gyárcsarnokát.

A két ünnepélyes szalagátvágáson Kiss-Parciu Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának a határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is részt vett.

Oromhegyesen a Bata család vállalkozása több lábon áll, foglalkozik fuvarozással, mezőgazdaságigép-kereskedéssel, kapcsolható eszközök gyártásával és földműveléssel. Bata Imre a cég képviseletében elmondta, hogy a most átadott nagy értékű beruházás egyaránt érinti a logisztikát és a mezőgép-forgalmazást is. Egy csaknem 400 millió dináros beruházás valósult meg, melyből az alapítvány támogatása megközelítőleg 140 millió dinár, melynek révén fejlesztették a cég telephelyét, az egyhektáros területet térkővel fedték le. A Prosperitati Alapítvány által kiírt gépvásárlási pályázatoknak köszönhetően a vállalat sok gépet értékesített, ezért 320 négyzetméterrel növelte a szerelőcsarnok területét is, hogy az általa értékesített gépek karbantartását el tudja végezni. Felépített egy 2100 négyzetméter alapterületű raktárépületet is, továbbá 20 darab új kamionszerelvényt is megvásárolt. Tervei között szerepel még, hogy Vajdaság-szerte több szerelőműhelyt is megnyit majd, az elsőt Törökbecsén. A vállalat jelenleg mintegy 200 embert foglalkoztat.

Az adai Zupčanik Kft.-t 1983-ban alapították családi vállalkozásként. Miután a szülők nyugdíjba vonultak, Gordos Károly és ikertestvére, Sándor vette át a vállalat vezetését 2003-ban. A gazdasági fejlesztésnek köszönhetően most két év alatt felépíthették a régóta tervezett gyárcsarnokot, melynek alapterülete 2400 négyzetméter. A beruházás összértéke 72 millió dinár volt. A cég egyedi pótalkatrészek és fogaskerekek gyártásával foglalkozik, meglevő gépek tönkrement, elkopott alkatrészeit pótolja megrendelés alapján. Gordos Károly elmondása szerint készítettek már alkatrészeket mezőgazdasági gépekhez, templomharanghoz fogaskereket, illetve vízerőművek és hőerőművek működéséhez szükséges speciális alkatrészeket is gyártottak már. A vállalat túlnyomórészt használt gépekkel dolgozik, ezeket pedig nem lehet bármikor megvásárolni, csupán akkor, amikor alkalom adódik rá. Az utóbbi években már annyi gépet megvettek, hogy egy idő után nem tudták hová tenni őket. Nagy szükség volt a csarnok felépítésére, melynek ötlete már korábban megfogalmazódott, de ha ehhez nem kaptak volna most támogatást, akkor ez a beruházás még legalább öt-tíz évet váratott volna magára. A vállalatnak jelenleg mintegy 150 gépe van, az új csarnokban a tervek szerint 100-at fognak üzemeltetni. A cég a pályázat által 23 új alkalmazottnak adott munkát, így jelenleg 50 ember dolgozik a vállalatban.

2015 novemberében született meg Magyarországon az a kormányhatározat, amellyel elindult a vajdasági gazdaságfejlesztési program. Ez egy dimenzióváltást eredményezett a Vajdaságban — hangsúlyozta Kiss-Parciu Péter, a határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár. Mint mondta, ennek alapja az a stratégia volt, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség dolgozott ki. Mostanáig mintegy 12 500 nyertes pályázóval szerződött le a program lebonyolításáért felelős Prosperitati Alapítvány. Ez a 12 500 pályázat 46 milliárd forintnyi támogatásban részesült, és körülbelül 86 milliárd forint összértékű fejlesztést eredményezett. Egy komplex gazdaságfejlesztési építkezés van folyamatban, és ezt tervezik folytatni a jövőben is, a helyi magyar közösség igénye alapján meghatározott célok mellett. Kiemelte továbbá, hogy a program megvalósítását egy hármas partnerség teszi lehetővé. Egyrészt van a magyar kormány, mely nyújtja a támogatást, másrészt a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve a Prosperitati Alapítvány, melyek a helyszíni lebonyolításról és a stratégiáról gondoskodnak a helyi magyar közösség igényei mentén, és végül a pályázók, akik jó pályázatokat kell, hogy benyújtsanak, hogy a program sikeres legyen.

— A megfogalmazott stratégiai célok megvalósítása az elmúlt közel négy évben olyan ütemű és mértékű volt, ami a legmerészebb álmainkat is túlszárnyalta — emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint ez elsősorban a meggyőződésnek, valamint a felépített rendszernek, az elképzelések gazdagságának és a lehetőség megragadásának köszönhető. Mint mondta, a számok impozánsak, de a felszabadított energia is ünnepivé teszi a pillanatot, hiszen a bizakodásszint növekedése az elmúlt években kitapintható módon pozitív irányba változott. Hozzátette, hogy folyamatosan arra törekedtek ebben a csaknem négy évben, amíg a hét pályázati kört és a mintegy negyven pályázatot megfogalmazták és lebonyolították, hogy a vállalkozók legszélesebb rétege találja meg a lehetőséget a kiírt pályázatokban. Pásztor István továbbá azt is bejelentette, hogy már a nyolcadik pályázati kört készítik elő.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..