home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Piros, fehér, kék menyecske leszek én!
Józó Mónika
2014.02.05.
LXIX. évf. 6. szám
Piros, fehér, kék menyecske leszek én!

Az adai ruhakészítő-szabó diákok menyasszonyi ruhája a második lett a nemzetközi megmérettetésen

A közelmúltban negyedszer szervezték meg Győrben a Szakmák harmóniája elnevezésű tanulóversenyt, melyen női szabó, fodrász, kozmetikus és médiás diákokból álló csapatok mérettek meg. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett rendezvény célja, hogy népszerűsítse a női szabó szakmát. Az idén a magyarországi versenyzőkön kívül horvátországi, erdélyi, felvidéki és vajdasági csapatok is részt vettek az eseményen.

A tizenhat részt vevő csapat diákjainak ezúttal a Megújuló hagyományőrzés a Kárpát-medencében témakörben kellett nagyot alkotniuk. Több hónapig tartó felkészülés során készítették el a ruhát, tervezték meg a frizurát és a sminket, a verseny napján pedig egy, az előkészületeket bemutató kisfilm kíséretében látványelemekkel tarkítva mutatták be munkájukat.

Vajdasági csapatok most vettek részt először a versenyen. A Mákvirág és a Piros, fehér, kék menyecske leszek én csapatokat az adai Műszaki Középiskola ruhakészítő-szabó, a szabadkai Egészségügyi Szakközépiskola fodrász és kozmetikus szakos, valamint a szabadkai Vegyészeti Szakközépiskola textil szakos tanulóiból állították össze.

A Mákvirág és a Piros, fehér, kék menyecske leszek én csapat ruháit az adai Műszaki Középiskola harmadik osztályos ruhakészítő-szabó diákjai varrták meg. Az utóbbi csapat menyasszonya a versenyen második díjat kapott.

— A tanév elején kaptunk meghívást a Szakmák harmóniája versenyre, hogy a szabadkai diákokkal összefogva vegyünk részt rajta. Éltünk is a lehetőséggel — mondta Jaksa Beáta, az adai Műszaki Középiskola tanulója, aki közreműködött a ruhák elkészítésében, és Horvát Gabriellával együtt képviselte iskoláját a megmérettetésen. — Nekünk, adai diákoknak az volt a feladatunk, hogy a kapott tervek és minták alapján elkészítsük a ruhákat. Az egész osztály részt vett a munkában, Gabriella és én pedig mint az osztály képviselői, elmehettünk Győrbe a versenyre. Készítettünk egy menyasszonyi és egy kaszálólányruhát.

A menyasszonyi ruhába szinte beleszerettünk. Egy nagyon érdekes, kétrészes modell, mely koktélruhává is átalakítható.

— A verseny során sok emberrel megismerkedtünk, különösen a szabadkai diákokkal barátkoztunk össze. Izgalmas volt belekóstolni a divat világába, a kifutón látni a nem mindennapi ruhakölteményeket. Nagyon tetszett az a zsongás, a sürgés-forgás, amelyet ott láttunk. Különfelé sminkek, frizurák készültek. Sok jó ötletet, megoldást és kidolgozást láttunk — tette hozzá Horvát Gabriella.

— A felkészülés során tapasztaltuk, hogy sokat kell gyakorolni ahhoz, hogy valaki jól meg tudjon varrni, el tudjon készíteni egy ruhát, de a szorgalom mellé szükség van képzelőerőre, kreativitásra és tehetségre is. Én szeretnék megmaradni a varrásnál, a tervezésnél és a ruhakészítésnél. Remélem, néhány év múlva szakmám igazi mesterévé válhatok — mondta Jaksa Beáta.

A Szakmák harmóniája nevű versenyen tizennégy vajdasági, szabadkai és adai diák, valamint hat szaktanár vett részt. Košik Klára, az adai Műszaki Középiskola tanára elmondta, hogy szívesen tettek eleget a győri meghívásnak. A diákok számára óriási élmény és lehetőség volt a verseny, melyen sok mindent láttak, a többi közt azt, hogy szakmájuk révén mennyi lehetőség adódik számukra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..