home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Petőfi körtefájának újabb élete
Tóth Lívia
2022.07.14.
LXXVII. évf. 28. szám
Petőfi körtefájának újabb élete

A VM4K szervezésében megvalósuló Nyárhangoló Fesztivál vendége, Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Tündérkert-mozgalom aktivistája Királyhalmon, a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarában elültette az ajándékba hozott gyümölcsfát, mely nemcsak egy egyszerű facsemete, hanem Petőfi Sándor körtefájáról való oltvány is. A faültetés egyúttal tisztelgés a lánglelkű költő közelgő bicentenáriuma előtt.

A fának, melyet Kányádi Sándor a Haldoklik az öreg tanú című versében énekelt meg, különleges története van. Petőfi Sándor 1849. július 30-a estéjét Székelyudvarhelyen, Vargha Zsigmond családja körében puliszkát vacsorázva töltötte. Kimentek a kertbe is, és egy fiatal körtefa alá telepedtek a padra. Ott beszélgettek, énekeltek, a legenda szerint 31-én reggel a költő a körtefa alatt szavalta el az Egy gondolat bánt engemet című versét — szinte megjósolva aznapi halálát —, majd elment, és többé senki sem látta. A körtefa, mint a költő életének egyik utolsó tanúja, még a múlt század ’60-as éveiben is élt, vaspántokkal megerősítve, ma viszont torzóként, körbekerítve áll. A helyiek egy oltóvesszőt vettek le róla, és mellé ültették. Abból metszett magának Kovács Gyula, a 2009-ben indult Tündérkert-mozgalom egyik alapítója, aki a Kárpát-medence pusztuló őshonos gyümölcsfahagyatékának megőrzését tűzte ki célul, és akitől Szarvas József kapta az oltványokat.

A színművész elmondta, mindegyik őshonos gyümölcsfa különlegesség, de ez, mely Királyhalomra került, azért is izgalmas, mert históriát mesél el.

— Mivel most következik Petőfi születésének 200. évfordulója, és Kovács Gyula néhány gyümölcsfát a rendelkezésemre bocsátott, hogy azzal jó szolgálati utat járjak be, azt gondoltam, itt nagyon jó helyen lesz ez a kis körtefa és a hozzá fűződő legenda. Más helyekre is elmegyek, mert sok meghívásom van, hogy ez az elképzelés kiteljesedjen és terjedjen. De ilyenkor nemcsak fát ültet az ember, hanem költészetet, históriát, lehetőséget is a visszakérdezésre, a beszélgetésre, az őshonos kultúrának a kérdésként való feltevésére, az üzenet átadására. Mert éppen erről akarnak bennünket mindenáron lebeszélni, azt akarják velük elhitetni, hogy minden lényegi dolgot a pénz oldaláról közelítsünk meg. Szerintem a megoldás oldaláról kellene a fontos kérdéseket megfogalmazni: mi az, hogy őshonos, mi az, hogy megmaradni, mi az, hogy közösség, mi az, hogy kultúra?

Szarvas József feltett szándéka, hogy Kárpát-medence-szerte körbeviszi Petőfi körtefáját, ami egyrészt azt szimbolizálja, hogy a kulturális önazonosságunk határokon átívelő, másrészt szeretné ráirányítani a figyelmet az őshonos fajtákra és a kertművelés fontosságára. Véleménye szerint a kulturális építkezés és a lelki önművelés nem létezik a bennünket körülvevő természetre való odafigyelés, gondoskodás nélkül. Így hangsúlyos jelentése van annak, hogy általános iskolások gondjaira bízza Petőfi körtefáját. Mely körül Királyhalmon is lehet majd beszélgetni, elmélkedni, zenélni, verset mondani, barátkozni.

Szűcs Anna igazgató szerint a kis körtefa nem is kerülhetett volna jobb helyre, mint a Petőfi Sándorról elnevezett általános iskola udvarába, illetve Királyhalomra, ahol a templomkertben áll és növekszik a nemzeti összetartozás almafája. Szeptember 1-jén, amikor újra benépesül az oktatási intézmény, a diákokat is megismertetik Petőfi körtefájának történetével, és arra ösztönzik őket, hogy vigyázzanak rá, gondoskodjanak róla.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..