home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Pásztornapi sokadalom
Kónya-Kovács Otília
2013.11.20.
LXVIII. évf. 47. szám
Pásztornapi sokadalom

A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete nyolcadik alkalommal szervezte meg a nemzetközi pásztornapot. A vendégek az anyaországból, Szarvasról, Gyöngyösről és Kiskunfélegyházáról, valamint Kárpátaljáról, Császlócról érkeztek.

A rendezvényt minden évben különleges esemény gazdagítja: ezúttal a hagyományápolók egyesületének székháza előtti parkban két fenyőfacsemetét ültettek el. Az egyik a Vereckei-hágóról, a másik az Árpád-vonalról érkezett a kárpátaljai Császlóc és a muzslyai hagyományápolók barátságát jelképezve. A faültetés után a gyöngyösi küldöttség a Petőfi-szobornál koszorúzott.

A Pásztornap hivatalos megnyitóján Gregus József házigazda köszöntötte az egybegyűlteket, majd Bozsik István, Gyöngyös alpolgármestere és Roják Mária, a császlóci küldöttség vezetője is szólt a jelenlévőkhöz. Az eseményt Hallai Zoltán, Muzslya helyi közösség tanácselnöke nyitotta meg, majd a Muzslai Petőfi Sándor MME mazsorett-táncosai, a nagybecskereki Petőfi MME Sarkantyú néptánccsoportja, továbbá a Kadárka néptánccsoport és a Császlóci Csicseri Csajok énekegyüttes, a nagybecskereki Pionir egyesület néptánccsoportja, a muzslyai Zónai Edvárd és a zentai Novák Imre lépett színpadra.

A kancsikabemutató igencsak látványos volt, a helybelieken kívül felléptek a felsőhegyi és a lukácsfalvi vendégek is. A rendezvényen megszervezték a hagyományos nagyanyáink süteményeinek versenyét és kiválasztják a legjobb házi pálinkát is. A süteményeket értékelő bizottság tizenhat mintát kóstolt meg. A sós finomságok mezőnyében a muzslyai Balázs Márta végzett az első helyen lábasban sült pékkiflijével. Tadein Margit és Emán Anna második, illetve harmadik helyezett lett. Az édes sütemények kategóriájában az első díjat Roják Mária diós-mákos bejglije érdemelte ki, a másodikat a gyöngyösi Vörös Ferencné mazsolás foszlós kalácsa, a harmadikat pedig Kocsis Erzsébet csőregéje.

A megmérettetésre 39 jóféle kisüsti érkezett. A legjobb a magyarittabéi Fülöp Zsolt meggy- és alma-, az erzsébetlaki Zlatko Abelovski őszibarack- és eper-, az erzsébetlaki Aleksandar Ric barack-, az óécskai Radica Torđan szőlő- és birs-, a zentai Novák Imre körte-, valamint Roják Mária szilvapálinkája lett.

A birkapaprikás-főző versenyen harminckét bográcsban rotyogott a finom étel. A bírálóbizottság döntése értelmében a szarvasi csapat főztje lett a legízletesebb, megelőzve a begaszentgyörgyi Goran Reljinét és a nagybecskereki Smiljka Miloševét.

A nap juhászbállal zárult, a vendégeket a helybeli Mozaik együttes szórakoztatta egészen hajnalig.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..