home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Párizs hídjai alatt
Talpai Lóránt
2017.08.03.
LXXII. évf. 30. szám
Párizs hídjai alatt

Közel száz esztendeig tartott a fürdési tilalom a francia fővárosban — Felülvizsgálják a török-osztrák kettős állampolgárságot — Közös kínai-orosz hadgyakorlat

Közel száz esztendeig tartott a fürdési tilalom a francia fővárosban

94 év után feloldották a fürdési tilalmat Párizs folyóiban. Eddig 11 eurós büntetést kellett fizetnie annak, aki megmártózott a Szajnában, vagy valamelyik csatornában. Az észak-párizsi Bassin de la Villette-tavat már el is lepték a fürdőzők. A BBC beszámolója szerint vízminőség az utóbbi években nagyon sokat javult. Három fürdőhelyet is kialakítottak, ezek szeptemberig nyitva lesznek. Bár egyik sem a Szajnán található, a párizsi városvezetés szeretné, ha 2024-re a folyóban is lehetne fürdeni. Párizs polgármesterének, Anne Hidalgonak már korábban is voltak tervei a Szajna-parttal: tavaly szeptemberben kitiltotta az autókat a rakpartról, és gyalogos övezetté fogja kialakítani a belvárosi partszakaszt, fákkal és sétálóutcával.

Felülvizsgálják a török-osztrák kettős állampolgárságot

Az Ausztriában élő törökök mintegy harmadának esetében vizsgálják meg, hogy legális-e a kettős állampolgárságuk, s amennyiben valakiről megállapítják, hogy nem törvényesen járt el, automatikusan elveszíti az osztrák útlevelét. A török alkotmány módosításáról szóló, április közepén tartott népszavazáson több mint százezer Ausztriában élő török szavazhatott. A referendumnál derült ki, hogy több török származású osztrák rendelkezik egyidejűleg török állampolgársággal. Az írás kitért arra is, hogy a török hatóságok együttműködésének hiánya miatt nehéz a helyzet felderítése. Az osztrák politikusok egy átfogó rendszer létrehozását szorgalmazzák, hogy kiszűrhetőek legyenek a törvénysértők. A legutóbbi javaslatok szerint átmeneti időt adnának az érintetteknek, hogy lemondjanak az egyik állampolgárságukról, valamint eltekintenének a szankcióktól a hatóságoknál önként jelentkező, illegális kettős állampolgárok esetében. Egyelőre azonban nem született konszenzusos politikai megoldás.

Közös kínai-orosz hadgyakorlat

Oroszország és Kína megkezdte első közös haditengerészeti gyakorlatát a Balti-tengeren, az Oroszországhoz tartozó, attól területileg elkülönült Kalinyingrádi területen található Baltyijszk kikötőváros partjainál. A Tengeri együttműködés 2017 fedőnevű, első orosz-kínai haditengerészeti gyakorlat július 21-től július 28-ig tart, és két szakaszból áll: július 21-től 24-ig a tengerparton, 25-től 28-ig pedig a nyílt tengeren tartják a közös manővereket. A hadgyakorlaton az orosz haditengerészet két újgenerációs korvettje, a Sztyereguscsij és a Bojkij, egy mentő vontatóhajója, valamint légi járművek, köztük Ka-27 Helix típusú helikopterek, Szu-24-es vadászrepülőgépek és An-26-os szállító repülőgépek vesznek részt.


A nyitókép illusztráció: Pixabay.com 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..