Palacsintafesztivál és talicskaolimpia
Kónya-Kovács Otília
2014.06.04.
LXIX. évf. 23. szám
Palacsintafesztivál és talicskaolimpia

Tamásfalván nemrégiben harmadízben tartottak palacsintafesztivált. A rendezvény egyben három ország kulturális és gasztronómiai bemutatkozása is volt.

A vendégek Tamásfalva testvértelepüléséről, a magyarországi Hosszúhetényből, valamint Romániából, Újszentesről érkeztek. Őket erősítették a „hazai” csapatok, amelyek főleg fiatalokból és a helyi meg a környékbeli női szervezetek tagjaiból verbuválódtak.

A hivatalos megnyitón az egybegyűlteket Lázár Jenő, a begaszentgyörgyi község alelnöke, Szarka Edit, a Széchenyi István MME elnök asszonya, Mihajlo Grujić, a tamásfalvi helyi közösség tanácselnöke, Dénes Ildikó, Újszentes kulturális tanácsosa, dr. Csörnyei László, Hosszúhetény polgármestere köszöntötte, majd a rendezvényt Dobai János tartományi környezetvédelmi segédtitkár nyitotta meg.

Egy biztos: a jelenlevők mindannyian szerették a palacsintát, sőt, talán még azt is tudták, hogy az étel a római korból származik, és a légiósok is ismerték. A szorgos kezű asszonyok olyan ízletes és egyben látványos palacsintakompozíciókat készítettek, hogy azon csak ámulni lehetett! Meg is kapták a jutalmat érte — különdíj formájában.

A versenyszámokat a szervezők számtalan ügyességi játékkal színesítették. Az eseményre, amely a falunapon kívül a másik legnagyobb rendezvénynek számít, összegyűlt a település apraja-nagyja. Arról most ne essék szó, hogy hány palacsintát sütöttek, vagy hányat kentek meg mogyorókrémmel és hányat baracklekvárral...

A csoportok közül egyik sem tudta előre, mi vár rá, a feladatokat a helyszínen kapták, és ez még izgalmasabbá tette a vetélkedést. Az összesített pontozás alapján az első helyet a párdányiak érdemelték ki, a másodikon a karađorđevói Vidovdan nőszervezet, a harmadikon pedig a tordai Orgonavirág kézimunkacsoport végzett.

A közös ebéd után kiváló műsort mutattak be a hosszúhetényi, az újszentesi és a tamásfalvi művelődési egyesületek tagjai. A program a három ország három településének művelődési egyesületei közötti kulturális együttműködési megállapodás aláírásával kezdődött, este pedig jó hangulatú bállal koronázták meg a fesztivált.

Mi fán terem a talicskaolimpia?

A közelmúltban tizenharmadik alkalommal indul útra a tamásfalvi küldöttség Hosszúheténybe, a talicskaolimpiára. A település képviselőin kívül két, ifjakból álló, a talicskás megmérettetésre igencsak felkészült csapat is jelen volt. Hogy a versenyt mi teszi érdekessé? Elsősorban a feladatok furfangossága, mivel különféle akadályokon át kell a rakománnyal eljutni a célba, illetve megoldani a feladatot az éppen aktuális „szabályok” szerint, a követelményeknek megfelelően. Néha a könnyűnek tűnő megoldásokhoz igen kacskaringós úton lehetett eljutni...

És hogy honnan ered a talicskaolimpia? Egy tornatanárnak, Papp János úrnak házépítés közben jutott eszébe, hogy a talicskatolás is lehet jó móka. Hogy az ötlete még érdekesebb legyen, böngészni kezdte a térképet, hogy fellelje a Hosszúhetényhez hasonló nevű településeket. Így a szervezők Hetinnel, azaz Tamásfalvával is kapcsolatba léptek, és a viszonyt immár tizenhárom éve ápolják, mélyítik, éltetik — mindkét oldalról.

Nos, ezen a talicskaolimpián sikeresen szerepeltek a tamásfalviak, az egyik csapat ugyanis a második, a másik pedig az ötödik helyen végzett, egyéniben is volt egy harmadik és egy negyedik helyezés, ami, valljuk be, igencsak szép eredménynek számít.      

       

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..