home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Pál Károly megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét 
Tóth Péter
2016.12.26.
LXXI. évf. 51. szám
Pál Károly megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét 

Mintegy négy évtizedet felölelő kulturális és politikai tevékenységéért Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét adományozta Pál Károlynak. A magas állami kitüntetés átadására a bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület karácsonyi műsorának keretében került sor.

Dr. Pintér Attilától, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott belgrádi nagykövetétől vehette át Pál Károly, a bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület tiszteletbeli elnöke, politikus és közéleti személyiség a dr. Áder János köztársasági elnök által adományozott magyar állami kitüntetést. A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét Áder János Pintér Attila ajánlására adományozta Pál Károlynak. A nagy múltú, csaknem 150 éves Feketics Művelődési Egyesület karácsonyi és egyúttal évzáró műsorának keretében Pintér Attila a kitüntetés átadása előtt elmondta, van ugyan egy hosszabb hivatalos indoklás is a lovagkereszthez mellékelve, de ennek felolvasásától eltekintett, mert ahogyan fogalmazott, nagy baj volna, ha ezt külön meg kellene indokolni, hiszen mindenki számára nyilvánvaló, miért éppen Pál Károly a kitüntetett. A magyar nagykövet rendkívül nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy személyesen adhatja át ezt a magas állami kitüntetést.


Szabó Attila felvételei

A kitüntetett a lovagkereszt átvétele után elmondta, valójában úgy tekint erre, hogy ez a kitüntetés mindenkié, az egész közösségé. Az elmúlt évtizedek történései bizonyítékai és biztosítékai annak, hogyan kell tovább menni, hogyan kell az elkezdett munkát folytatni. Pál Károly köszönetet mondott családtagjainak, akik mindvégig mellette álltak, valamint mindenkinek, aki együttműködött vele az elmúlt négy évtizedben, és azoknak is, akik folytatják a megkezdett munkát.

Lapunknak nyilatkozva elmondta, megfigyelhető a folyamatosság, hiszen például a művelődési egyesület vezetését 1995 őszén elődeitől vette át, a közelmúltban pedig a fiataloknak adta át. Úgy véli, méltó kezekbe került a nagy hagyományú egyesület vezetése, a fiatalokat pedig hagyni kell dolgozni. Továbbra is mindenben segíteni szeretné a közösséget a lehetőségeihez mérten és az igényeknek megfelelően. Az egyesület irányítását több mint huszonegy év után Sárközi István vette át Pál Károlytól.

Bácsfeketehegy települést 1785-ben alapították meg a Nagykunságból, Kunhegyesről Bácskába települő református magyarok. A faluban 1869-ben létesült a könyvtár, ennek alapján a mostani és a művelődési egyesület is onnan datálja fennállását. Ezelőtt Kozma Lajos református lelkész 1866-ban alakította meg az első olvasókört. 1909-ben verbuválódott a Dalárda, 1913-ban pedig a Magyar Református Ének- és Daloskör.

A művelődési egyesület történetében az elmúlt két évtized olyan meghatározó eredményeket hozott, mint például a versmondó mozgalom kiteljesedése. A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete itt találta meg székhelyét és legfőbb támpontját, illetve a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság is az egyesület „szülöttjének” tekinthető. A faluban a művelődési egyesület, az iskola és a református egyház egy olyan háromszöget alkot, amely az itt élő magyarok szempontjából meghatározó jelentőséggel bír. Az egyesület keretében működő amatőr színjátszás szintén nagy múltra tekint vissza. Az egyesület nevéhez köthető az olyan regionális jellegű sikeres rendezvények megszervezése is, mint a Podolszki Irodalmi Emléknap és a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó.

Pál Károly nevéhez a szórványmagyarság anyanyelvének és kultúrájának megmentésére irányuló tevékenységek sora fűződik, illetve a református egyházkapcsolat keretében folyó együttműködés is. A több mint két évtizeden át Pál Károly által vezetett egyesület amatőr csoportjainak jelentős szerepe volt és van az egyetemes, illetve a magyar nemzeti kultúra értékeinek megőrzésében, megismertetésében. Néptánc, népzene, kézművesszakkör is működik, rendszeresen szerveznek regionális találkozókat is. Nagyobb rendezvényeiken helyet ad más kultúrák, elsősorban a montenegrói, a német és a szerb megmutatkozásának. Az egyesület támogatja az amatőr alkotócsoportokat és hagyományápoló közösségeket.

A kitüntetett politikai pályafutása is figyelemre méltó. Volt községi elnök, több mandátumban a képviselő-testület elnöke és községi képviselő. A VMSZ alapító tagja, egyik legismertebb és legrégebbi politikusa. Éveken át a VMSZ alelnökeként tevékenykedett. Az eseményen jelent volt dr. Menyhárt Attila, Magyarország szabadkai főkonzulátusának vezető konzulja, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője. A kitüntetés átadását és a karácsonyi műsort megtisztelték jelenlétükkel az MNT és a VMSZ elnökségi tagjai, a VMSZ államtitkárai, tartományi és köztársasági tisztségviselők, intézmény- és hivatalvezetők, a helyi és a környező önkormányzatok, valamint a testvértelepülések, a politikai pártok és a vallási közösségek képviselői.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..