home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Orvtámadás
Összeálltotta: TALPAI Lóránt
2014.07.22.
LXIX. évf. 30. szám
Orvtámadás

Maláj utasszállító — ki a felelős? * Szigorúbb szankciók Oroszország ellen * Az Európai Unió bezárta kapuját * Tóbiás Józsefet választották elnöküknek a magyar szocialisták * Depardieu házivodka-gyártásba kezd * A horvát cégek szégyenlistája * A holland kormány is felelős Srebrenicáért

Maláj utasszállító — ki a felelős?

Nehéz idők járnak a malajziai légitársaságra, hiszen a több hónapja eltűnt repülőgépüket továbbra sem találják, a napokban pedig az ukrán—orosz határ közelében egy utasszállító gépüket lőtték le. A 295 ember halálát okozó tragédiának hivatalosan továbbra sincs felelőse. A katasztrófa után az ukrán, illetve az orosz fél, valamint az oroszbarát szakadárok egymásra hárították a felelősséget. Az ukrán biztonsági szolgálat azonban olyan hangfelvételt tett közzé, amely azt bizonyítja, hogy a szakadárok lőtték le a maláj gépet. A beszélgetés egy Őrnagy és egy Görög fedőnevet használó fegyveres között folyt. Az előbbi jelentett a Görögnek. „A csernuhinszkiek lelőttek egy repülőgépet” — kezdte, majd részletesen elmondta, hogy a csernuhinszki ellenőrző pontról a kozákok lelőttek egy gépet. Arról is beszámolt, hogy a repülőgép a levegőben szétszóródott a petropavlovszki bányák közelében. Az oroszok szerint azonban az ukrán hangfelvétel hamisítvány.

Szigorúbb szankciók Oroszország ellen

Az egyre súlyosbodó ukrán—orosz konfliktus miatt az Európai Unió kész bővíteni ama vállalatok, jogi személyek körét, akik és amelyek büntetőintézkedésekkel sújthatóak. Az új büntetőintézkedések minden olyan személyt vagy szervezetet érinthetnek, akik vagy amelyek pénzügyileg támogatják Ukrajna területi egységének, szuverenitásának és függetlenségének megsértését. Az Európai Tanács az Európai Bizottságot is felszólította, hogy minden esetet külön megvizsgálva függessze fel a kétoldalú és a regionális megállapodások alapján uniós támogatásban részesülő oroszországi projektumokat azok kivételével, amelyek a konkrét határ menti együttműködést vagy a civil szférát támogatják. Az új szankciók bejelentése után Vlagyimir Putyin orosz elnök felháborodásának adott hangot. „A szankciók sokszor visszafelé sülnek el, az Egyesült Államok által az ukrán válság miatt Oroszország ellen foganatosított újabb büntetőintézkedések pedig zsákutcába viszik és súlyosan károsítják az amerikai—orosz kapcsolatokat” — hangoztatta Putyin.

Az Európai Unió bezárta kapuját

A tervek szerint az Európai Unió leállítja a bővítést a következő öt évre, közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke. „Az Európai Unió bővítési folyamatában szünetre van szükség ahhoz, hogy konszolidálhassuk a huszonnyolc tagállammal elért eredményeket” — mondta a politikus. Mint ismeretes, az elmúlt tíz évben az európai közösség tizenhárom új taggal bővült, többségében kelet-közép-európai, volt szocialista országokkal. A legújabb tag, Horvátország tavaly júliusi csatlakozása óta lassult a bővítés folyamata, melynek leállítása azonban nem jelenti a megkezdett bővítések késleltetését. Azaz folytatódnak a tárgyalások a nyugat-balkáni országokkal. Emellett az Európai Unió erősíteni fogja az együttműködést a keleti térség országaival, Ukrajnával és Moldovával.

Tóbiás Józsefet választották elnöküknek a magyar szocialisták

Tóbiás Józsefet választották meg az MSZP elnökének. A posztért egyetlen jelöltként induló politikus 293 szavazatot kapott a Budapesten megtartott, rendkívüli tisztújító kongresszuson. A párt elnökhelyettesévé Gőgös Zoltán agrárpolitikust, az országos választmány elnökévé pedig Botka Lászlót választották. Tóbiás József a megválasztása utáni beszédében az MSZP és az ország megerősítésére tett ígéretet. „Az MSZP példamutatásával a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás értékeit kívánja képviselni” — hangsúlyozta az új elnök, majd hozzátette, hogy egy erős baloldali párt, és nem egy „szivárványkoalíció” létrehozására kapott mandátumot. „A szélkakas politikája ugyanis csak rombol” — jelentette ki Tóbiás József.

Depardieu házivodka-gyártásba kezd

A másfél esztendeje Oroszországban élő francia filmsztár, Gérard Depardieu biovodkagyárat szeretne üzemeltetni. A filmcsillagnak ez lesz az első próbálkozása a tömény szeszesitalok piacán, de ettől függetlenül bízik az üzlet sikerében. A színész azt állítja, hogy vodkáját kizárólag hegyi forrásvízből és környezetkímélő módon termesztett alapanyagokból állítja elő. A vodkagyártásba való bekapcsolódás ellenére Depardieu továbbra is azt szeretné, ha az emberek bort innának a tömény szesz helyett, amely szerinte „alkalmi, ünnepi ital”. Mint ismeretes, a 65 éves sztárnak több szőlőültetvénye is van Franciaországban. A színész a szeszesital-kisüzemen kívül egy moszkvai étteremlánc megnyitását is tervezi. Az első, Gérard nevű vendéglő az ősszel fog megnyílni, és helyi, illetve francia fogásokat kínál majd.

A horvát cégek szégyenlistája

Miközben Gérard Depardieu sorozatban nyitja meg vállalkozásait, Horvátországban számtalan cég működik csődközelben. 5620 vállalat és 1418 egyéni vállalkozó ugyanis nem ad fizetést dolgozóinak. A horvát hatóságok most úgy döntöttek, hogy szégyenlistára teszik az említett cégeket. A jegyzékre azok a vállalkozások kerülnek fel, amelyek több mint három hónapja nem fizettek bért alkalmazottaiknak. Mirando Mrsić munka- és nyugdíjügyi miniszter kijelentette, hogy az ellenőrök már elkezdtek vizsgálódni a hatvan legnagyobb vállalatnál, amely bérhátralékot halmozott fel. Abban az esetben, ha a cégek számláján nincs elég pénz a járandóság kifizetésére, a végrehajtók az ingatlanok és más tárgyak értékéből, vagy akár a magánszámlákról egyenlítik ki a munkavállalókkal szembeni tartozást. Ha ez sem lehetséges, akkor csődeljárást indítanak ellenük.

A holland kormány is felelős Srebrenicáért

A hágai bíróság ítélete szerint a holland kormányt is terheli polgári jogi felelősség a több mint háromszáz srebrenicai muzulmán férfi és fiú haláláért, de nem tehető felelőssé az összes áldozatért. Az ítélet azonban egyelőre nem jogerős, de ha azzá válik, a bíróság várhatóan megállapítja, hogy a holland államnak mekkora kártérítést kell fizetnie a felpereseknek, amire valószínűleg még egy-két évig várni kell. A holland államot a Srebrenica mellett és a Zepában kivégzett áldozatok édesanyját tömörítő szervezet perelte be — mind a nyolcezer srebrenicai áldozat haláláért kérve elégtételt. A holland kormánynak egyébként már régóta az az álláspontja, hogy az ország békefenntartóinak az ENSZ nem nyújtott elegendő védelmet és eszközt ahhoz, hogy hatékonyan fel tudjanak lépni a körzetet támadó szerb erők ellen.              

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..