home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Oktatásstratégiai csata
Orosz Ibolya
2010.09.29.
LXV. évf. 39. szám

,,Négy alatt nem adjuk!' Ez volt az üzenete annak a múlt szerdán megtartott közös szülői értekezletnek, melynek Újvidéken a Sonja Marinković Általános Iskola adott otthont. A szülők és pedagógusok részvételével tartott összejövetelt az iskola igazgatója, Ács József hívta össze. Annak kapcsán,...

,,Négy alatt nem adjuk!' Ez volt az üzenete annak a múlt szerdán megtartott közös szülői értekezletnek, melynek Újvidéken a Sonja Marinković Általános Iskola adott otthont. A szülők és pedagógusok részvételével tartott összejövetelt az iskola igazgatója, Ács József hívta össze. Annak kapcsán, hogy tudomására jutott: a Magyar Nemzeti Tanács olyan oktatási stratégia elfogadására készül, amelynek értelmében nem támogatná a 10 gyermeknél kevesebbel induló tagozatok megnyitását, s - nem hivatalos információk szerint - ez Újvidék esetében azt jelentené, hogy az eddigi négy iskola helyett csak kettőben folyna magyar nyelven is oktatás. Márpedig ők, az érintett pedagógusok és szülők, négy alatt nem adják.
,,Az itteni magyarság nemcsak tömbmagyarság, hanem szórványmagyarság is, az MNT-től a magyar oktatás megvédését várjuk, nem pedig annak felszámolását. Az MNT azon munkálkodik, hogy minél több helységben a magyar oktatás be legyen szüntetve, nem tudom milyen okból teszik ezt. Jelen pillanatban semmilyen védelmünk nincs, önmagunknak kell szerveződnünk az összevonási folyamat ellen, nyomást kell gyakorolunk - mondta egyebek között Ács József, aki az oktatás ésszerűsítésének a pártfogója, de nem ért egyet annak módszereivel és azzal sem, hogy a racionalizációt a kisebbségekkel akarják kezdeni, holott a kisebbségek Európa-szerte pozitív megkülönböztetést élveznek. - Ha egy kétnyelvű iskolában nem nyílik meg az első osztály, akkor az a vég kezdetét jelenti. Magyar osztályokat Újvidéken nem számoltak fel még a legsötétebb miloševići időkben sem, sem a város radikális-párti irányítása alatt, most pedig saját magunk indítványozzuk ezt. Abszurdum!'
Súlyos, ólomnehéz szavak. Kemény vádak, amelyekre Korhecz Tamás, az MNT elnöke pénteki sajtótájékoztatóján reagált. Azt mondta: bántó, sértő és igaztalan mindaz, ami napilapunkban, Ács József iskolaigazgató nyilatkozataként jelent meg. Az MNT elnöke szerint egy olyan politikai kísérletről van szó, melynek célja a mesterséges ellenségeskedés szítása a szórványmagyarság és a tömb között. Uszításról van szó, melybe valakik megpróbálják az újvidéki magyarságot belekeverni, és az újvidéki szülőket az MNT ellen hangolni. Megjegyezte: sajnos, ez nem az első ilyen eset.
,,Arcátlan hazugság, hogy a nemzeti tanács azt tervezi: megszüntet minden 10 fő alatti tagozatot. A különböző tagozatok összevonása a legrosszabb lehetőség, ezért a végsőkig kitartunk a tagozatmegőrzés mellett. Az a célunk, hogy a magyar gyerekek minél nagyobb számban tanuljanak az anyanyelvükön. Minden, ami nem ezt a célt szolgálja, elfogadhatatlan. A 2-3 gyerekből álló tagozatok viszont - a szakemberek szerint - nem szolgálják a gyermek fejlődését - jelentett ki Korhecz Tamás, aki ezt is elmondta: - Nekem négy gyermekem van, közülük három általános iskolába jár. Az újvidéki szülőknek sem kívánok mást, mint a saját gyermekeimnek. Csak azt fogjuk javasolni, csak azt akarjuk megvalósítani, amiben a szülők is partnerek lesznek. Minden intézkedés előtt közvetlenül kívánunk tárgyalni a szülőkkel.'
Újvidéken a szülők és pedagógusok ezzel kapcsolatban a következő, szélesebb körű tanácskozást lapzárta után, kedden este, a Petőfi Sándor MME épületében tartják - ahova az MNT oktatási bizottságának a képviselőjét is várják. Az MNT pedig szombaton, október 2-án Szabadkán tart egy nagyszabású, 200 részvevőre számító szakmai konferenciát, hogy összegezéssel zárják az MNT oktatási stratégiatervezetének a közvitáját. Az MNT oktatási stratégiájának a tervezete egyébként az első átfogó dokumentum, amely feltérképezi a vajdasági közoktatási állapotokat és a magyar nyelvű oktatás érdekében megoldásokat javasol az előállt helyzet kezelésére. A dokumentum - mely a tervek szerint október derekán kerül ez MNT elé - alapelveket és stratégiai célokat tartalmaz, és nem foglalkozik azzal, hogy mi a megoldás egy újvidéki, doroszlói, todai vagy kispiaci iskola esetében. Stratégiáról van szó. Közösségiről, mindannyiunk közös ügyéről. Ezért jó lenne, ha a magyar-magyar egymásnak feszülési reflexe, az érzelmi töltetű reakciók és hangulatkeltés helyett előbb mindenki tanulmányozná a dokumentumot (www.mnt.org.rs) és annak alapján tenné meg észrevételeit. Nem pedig annak alapján, hogy ,,tudomásunkra jutott' ... ,,úgy hírlik'... ,,azt tervezik'... Annál sokkalta súlyosabb témáról van szó. Olyan problémáról, melyhez a vajdasági magyar politikum az elmúlt két évtizedben nem mert hozzányúlni. Mert kényes dolog, mert népszerűtlen intézkedésekkel járhat, mert fájhat. Most viszont muszáj. Már nincs hová előregörgetni a probléma hatalmas szőnyegét - úgy eltorlaszolja az ajtót, hogy azon se ki, s be. Persze, ha valaki úgy gondolja, hogy ,,hagyjuk, jó ez így, ahogy van' - annak is joga van a véleményére. De nekünk, mint közösségnek is jogunk van ahhoz, hogy vádaskodások helyett érvekkel alátámasztott javaslatokról halljunk, olvassunk. Erre várunk a folytatásban.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..