home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Nyúlik, mint a rétestészta
Talpai Lóránt
2019.04.12.
LXXIV. évf. 14. szám
Nyúlik, mint a rétestészta

A londoni alsóház jóváhagyta a Brexit halasztását — Trump lezárná a teljes mexikói határt — India elnöke szerint országa űrhatalom lett

A londoni alsóház jóváhagyta a Brexit halasztását

Nagy többséggel jóváhagyta a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) elhalasztását, így véglegessé vált, hogy az Egyesült Királyság március 29-én, a Brexit eredeti határnapján nem lépett ki az Európai Unióból. Az éjszakába nyúló szavazássorozaton egyúttal a Brexit feltételrendszerét tartalmazó, az EU-val novemberben elért, a ház által azonban kétszer is nagy többséggel elvetett megállapodás egyetlen alternatívája sem kapott többséget. Theresa May miniszterelnök nem sokkal a szavazások előtt közölte a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójával, hogy kész távozni tisztségéből a Brexit-tárgyalások következő — az EU-hoz fűződő jövőbeli kapcsolatokról szóló — szakaszának kezdete előtt, de ennek fejében kérte, hogy a frakció támogassa a Brexit-megállapodást. Az egyezmény újbóli elutasítása esetén a szigetország április 12-én megállapodás nélkül lépne ki az unióból. Ha viszont elfogadják, akkor a kilépés május 22-éig, vagyis az európai parlamenti választások előtti napig halasztható.

 

Trump lezárná a teljes mexikói határt

Donald Trump amerikai elnök ismét a mexikói határ teljes lezárásával fenyegetőzött. Ezúttal ultimátumot is adott a mexikói kormány számára, az Egyesült Államokba irányuló illegális migráció azonnali megállítását szabta feltételként. Legújabb Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök arról írt, hogy ha Mexikó nem állítja meg azonnal az Egyesült Államok déli határánál az országba irányuló migrációt, akkor a határt — vagy annak nagy részét — hamarosan lezárja. Trump úgy fogalmazott: „Mexikó számára egyszerű lenne valamit tenni az illegális migráció ellen, de csupán felveszi a pénzünket, és beszél.” Az amerikai elnök már egy korábbi bejegyzésében is kilátásba helyezte a határ lezárását, valamint keményen bírálta a mexikói kormányzatot. „Mexikó semmit sem csinál annak érdekében, hogy megállítsa az országunkba áramló illegális bevándorlókat” — írta akkor.

 

India elnöke szerint országa űrhatalom lett

India egy saját fejlesztésű rakétával megsemmisítette egy 300 kilométeres magasságban, alacsony Föld körüli pályán keringő műholdját. Narendra Modi indiai miniszterelnök szerint az ország ezzel jelentős áttörést ért el. Mint fogalmazott: „India példátlan eredményt ért el. Beírta nevét az űrhatalmak sorába.” Az áprilisi újraválasztásáért is kampányoló kormányfő szerint eddig csak az Egyesült Államok, Oroszország és Kína volt képes hasonló fegyverrendszert sikerrel tesztelni. „Ne csináljanak rumlit az űrfegyverek tesztelői” — nyilatkozta a hírre válaszul Patrick Shanahan amerikai védelmi miniszter. Arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen akció után rengeteg törmelék maradhat a Föld körül keringve. „A világűrnek egy olyan helynek kell lennie, ahol üzletelni tudunk” — tette hozzá. Az Egyesült Államok Shanahan szerint még tanulmányozza az indiai kísérletet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..