home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Női nap a műfordító táborban
Szerda Zsófi
2020.09.29.
LXXV. évf. 38. szám
Női nap a műfordító táborban

Megtartották a kishegyesi Kátai Vendégházban az V. Szenteleky—Leskovac Műfordító Tábort. Négy mentor, Bakos Petra egyetemi oktató, Marko Čudić egyetemi oktató, irodalomtörténész, esszéista és műfordító, Orovec Krisztina újságíró, műfordító és Rajsli Emese műfordító, szerkesztő foglalkozott a résztvevőkkel, intenzív fordítói műhelymunka folyt, és két könyvbemutatóra is sort kerítettek.

Az újvidéki Híd Kör Egyesület és a sziváci Szenteleky Kornél Művelődési Egyesület által hagyományosan megrendezett táborban az online térben és élőben is részt vettek a nyelvekkel, fordítással foglalkozó fiatalok. A szombati napon a műhelymunkák mellett két könyvbemutatót, azt is mondhatnánk, hogy női napot tartottak a szervezők. Rajsli Emesével három legújabb fordításkötetéről, a fordítás nehézségeiről és szépségeiről beszélgetett Orovec Krisztina, s a fordító jóvoltából bele is kóstolhattunk egyik-másik szövegbe. A három könyv, melyekről szó esett: Goran Vojnović Jugoszlávia, édes hazám című regénye, Lana Bastašić Kapd el a nyulat!, valamint Rumena Buzsarovszka A férjem című kötete. Ezután bemutatták az Üvegplafon? — Vajdasági magyar (értelmiségi) női perspektívák című kötetet is. Lendák-Kabók Karolinával, a kötet szerkesztőjével és a tizenegy jelen levő szerzővel Bakos Petra beszélgetett. A kötetben olvasható esszéket Bencsik Orsolya, Berényi Emőke, Beretka Katinka, Bíró Tímea, Elor Emina, Góli Kornélia, Grabovac Beáta, Kovács Elvira, Lendák-Kabók Karolina, Losoncz-Kelemen Emese, Lovra Éva, Major Lenke, Nagyabonyi Emese, Novák Anikó, Orovec Krisztina, Rácz Krisztina, Raffai Telečki Ágnes, Szerda Zsófia, Tomin Kis Anikó, Vass Dorottea, Vastag Gazsó Hargita és Zakinszky Toma Viktória írták, Bicskei Anikó pedig vizuális vallomással tette még izgalmassá a kötetet. Vezényelt írásokról van szó, a szövegek műfaji tekintetben a szerkesztett életútinterjú és az önvallomásra épülő esszé ötvözeteként értelmezhetőek. A kötet szerkesztője témamegjelöléseket, kérdéseket küldött a felkért szerzőknek, ezek alapján íródtak az esszék. Életrajzi történetek, a ’90-es évek hatása, karrier, siker, család, anyaság — ezek voltak a főtémák, mindez a vajdasági magyar női identitás szálára felfűzve. A könyv fedőlapját Palásti Andrea tervezte. Női történetek és sorsok, melyek oly sokban különböznek, mégis oly rengeteg apróságban hasonlítanak is egymáshoz. A beszélgetésen a hölgyek osztották meg gondolataikat példaképeikről, a sikerről, illetve többen elmondták, melyik írás fogta meg őket a legjobban. A jó hangulatú beszélgetéseket egy közös vacsorával ünnepelték meg.

A járványhelyzet miatt a Forum Könyvkiadó nem rendez élő könyvbemutatókat, de az Üvegplafon? című kötet, akárcsak a többi Forum-kiadvány, megvásárolható az újvidéki Forum-ház harmadik emeletén levő könyvesboltban, illetve megrendelhető az intézet honlapjáról.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..