home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
No filter helyett Philther
Szerda Zsófia
2022.11.07.
LXXVII. évf. 44. szám
No filter helyett Philther

Színháztörténeti digitális háló címmel tartottak az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken műhely-konferenciát, melyen a 2019-ben indult, Vajdasági magyar színháztörténet című projektum ez évi kutatási eredményét mutatták be. A projektum a magyar és az európai színháztörténet kapcsolatrendszerének feltárására és internetes keretének megjelenítésére vállalkozó Philther nemzetközi projektum része.

A projektgazda a budapesti Theatron Műhely Alapítvány, a vajdasági kutatáshoz pedig a Magyar Tanszék adja az intézményi hátteret. A 2022. évi résztvevők, Ispánovics Csapó Julianna (Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék), Góli Kornélia (Művészeti Akadémia), Táborosi Margaréta (Művészeti Akadémia), Oláh Tamás (Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskola, Budapest) és Horváth Futó Hargita (Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, projektumvezető) öt előadás Philther-módszerrel elvégzett elemzését mutatták be. A műhely-konferencián részt vettek a Magyar Tanszék és a Művészeti Akadémia hallgatói is.

Oláh Tamás elmondta, a Vajdasági magyar színháztörténet elnevezésű program kutatócsoportja színháztörténeti jelentőségű, a vajdasági magyarság emlékezetében kiemelt helyet elfoglaló színházi előadások kutatását és tudományos leírását, megörökítését tűzte ki célul.

— Munkánk módszertani keretét az úgynevezett Philther-módszer adja. A legkülönfélébb források — például újságcikkek, szövegkönyvek, kritikák, fotók, interjúk és videófelvételek — segítségével megvizsgáljuk a kiválasztott előadások színháztörténeti kontextusát, szövegét és dramaturgiáját, látványvilágát és hangzását, a rendezés, a színészi játék kérdéseit, továbbá a produkciók hatástörténetét. Egyszerre vállalkozunk a vajdasági, magyar nyelvű színházi hagyomány világhálón való megjelenítésére a múlt század ’40-es éveitől napjainkig, valamint a magyar és az európai színháztörténet kapcsolatrendszerének feltárására. Elsődleges célunk, hogy a budapesti Philther-kutatást kezdeményező és a Philther-módszert kidolgozó szakemberekkel, Jákfalvi Magdolnával, Kiss Gabriellával és Kékesi Kun Árpáddal, továbbá a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem kutatócsoportjával szoros együttműködésben alakítsuk ki a vajdasági színháztörténeti kánon feldolgozására alkalmas apparátust, és feltérképezzük, rendszerezzük a későbbi kutatás szempontjából létfontosságú archívumokat. Azáltal, hogy elemzéseink megjelennek a Philther-kutatások webes felületén, a www.theatron.hu/ph oldalon, a vajdasági magyar színház eseményei nem elkülönülve, hanem egyetlen, az egyetemes magyar nyelvű színjátszást történetiségében felmutató gyűjteményben foglalják el helyüket. Az előadások és a regionális színháztörténet mozzanatai izgalmas hálózatot kialakítva kapcsolódnak össze egymással.

Horváth Futó Hargita hangsúlyozta, Vajdaságban a projektum előzményeként tekinthetünk Gerold László, Franyó Zsuzsanna és Káich Katalin színikritikai és színháztörténeti munkásságára.

— A 2019-ben indult csoportos kutatás jelentős részben támaszkodik az ő egyéni eredményeikre, ám a színháztörténet-írás módszertani kérdéseinek tekintetében a Philther-kutatások metodikáját követi, kiemelt figyelmet fordítva a múltbeli előadások kortárs megközelítésére. A kutatás eredményeit 2019 novemberében bemutattuk a Magyar Tudományos Akadémia Színház- és Filmtudományi Állandó Bizottsága és a Theatron Műhely Alapítvány szervezésében az MTA székházában megtartott Philther — Határokon túl elnevezésű tanácskozáson, melyen vajdasági, erdélyi és magyarországi teatrológusok és irodalomtörténészek vettek részt, továbbá 2021 novemberében — a vírushelyzet miatt — online megtartott konferencián. A projektum négy kutatási évében harmincnyolc előadás-elemzés készült el, ezekből közöl válogatást a Magyar Tanszék Hungarológiai Közlemények folyóirata a 2023. évi első, tematikus számában. Célunk megalapozni egy állandó vajdasági magyar színházi kutatócsoport munkáját, s újabb fiatal kutatókat bekapcsolni a munkába.

Ispánovics Csapó Julianna a vajdasági Csehov-előadások kutatásának negyedik szakaszánál tart, igyekszik az előzőek nyomdokain járva, s azokhoz kapcsolódva, további újabb adatokkal gazdagítani rálátásunkat a (vajdasági) magyar kultúrában folyamatosan jelen lévő Csehov-kultuszra.

— Nemcsak a nagyvilág színpadjain, az anyaországban, hanem a vajdasági magyar színházi kultúrában is Anton Pavlovics Csehov az egyik olyan drámaszerző, aki minden korban, minden környezetben érvényes szövegeket tár a színházak elé. Az első magyarországi Csehov-bemutatót (A medve, 1901, Nemzeti Színház) hamarosan követi Polgár Károly Társulatának nagybecskereki vendégszereplése (A medve, 1905). Ettől fogva, kisebb-nagyobb intenzitással, Csehov folyamatosan jelen van a vajdasági magyar színházi világban is. A színházi elemzések első körében (2019) Harag György három újvidéki vendégmunkáját (Három nővér, 1978; Cseresznyéskert, 1979; Ványa bácsi, 1981), a második projektumi időszakban (2020) Tóth Miklós és Fodor Tamás vendégrendezők Csehov-interpretálásait (Lakodalom, 1998; A pojáca — Platonov, 2004), a harmadik évben a szabadkai Népszínház és az Újvidéki Színház Sirály-előadásait (ifj. Szabó István, 1973; Radoslav Milenković vendégrendező, 2006), folyó évben pedig az Újvidéki Színház A. P. Csehov – Kiss Csaba De mi lett a nővel? (rendező Puskás Zoltán, 2004) előadását, valamint Bérczes László szabadkai vendégrendezését (Cseresznyéskert, Népszínház, 2011) elemeztem a korabeli regionális sajtó, napi-, hetilapok és folyóiratok alapján.

Góli Kornélia a projektum hosszú távú jelentőségére szeretné ráirányítani a figyelmet.

— Minden egyes vizsgált előadással hozzájárulhatunk egy jövendő kutató munkájához, aki majd arra vállalkozik, hogy vajdasági színházaink múltjáról átfogó monografikus tanulmányt készítsen. Ilyen szempontból a már említett Gerold László, Káich Katalin és Franyó Zsuzsanna munkássága megkerülhetetlen. De mivel a színháztörténet a jelenben íródik, néhány színházunk története, illetve történetének némely korszaka még feldolgozatlan.

Táborosi Margaréta a konferencián az Újvidéki Színház egy korábbi előadását vette górcső alá, ez pedig a Sztárcsinálók (Nagy Viktor rendezése).

— Az előadásról alig találni kritikát, átható elemzést, mindig csak hivatkoznak rá, imádták a nézők, és sok színész számára volt élete meghatározó színházi élménye. A Sztárcsinálók az első magyar rockopera bemutatója. 1980. augusztus 6-án mutatták be, nálunk Lengyel Gábor Zöldhajú lánya csak ’81 októberében került a közönség elé. A rockopera többet akar sugallni, mint egy operett, musical, mert a politikához is nyúlhatnak a szerzők, bírál is, ha szükség van rá. Korszakalkotó volt, hiszen először elmaradt a szabadkai bemutató műszaki okokra hivatkozva. Nem voltak ugyanis mikroportok, csak mikrofonok, melyek élvezhetetlenné tették az előadást. Feszített tenor hang, rikácsolós részekkel — ez szerepel benne, limitált azok száma, akik el tudják énekelni Róma égését, ezt ifj. Szloboda Tibor teljesítette bravúrosan. A történet Kr. u. 54-ben játszódik. Olyan témát kerestek, amelynek mondanivalója aktuális, a mai napig igaz.

A tanácskozáson a következő előadásokról készített elemzéseket hallgattuk meg: Góli Kornélia: Egressy Zoltán — Portugál (Újvidéki Színház, 2008, rendező: László Sándor); Ispánovics Csapó Julianna: Anton Pavlovics Csehov —Kiss Csaba — De mi lett a nővel? (Újvidéki Színház, 2004, rendező: Puskás Zoltán); Táborosi Margaréta: Várkonyi Mátyás — Miklós Tibor — Sztárcsinálók (Újvidéki Színház, 1998, rendező: Nagy Viktor); Oláh Tamás: Végel László — Neoplanta (Újvidéki Színház, 2014, rendező: Urbán András) és Horváth Futó Hargita: Peter Weiss — Mockinpott úr kínjai és meggyógyíttatása (Újvidéki Színház, 1974, rendező: Radoslav Dorić).

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..