home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Nézzünk a fény felé!
(mko)
2012.01.18.
LXVII. évf. 3. szám
Nézzünk a fény felé!

Sikerült, lányok! (Középen a kiadó, Solymossy K. Viktória)Régen kártyáztunk, ,,csapd le, csacsi!''-ztunk, malmoztunk, meg dominóztunk... Ma inkább a barkochba, a monopoly, az activity a menő a téli társas összejöveteleken. Vagy az Identity és a hozzá hasonló (ugyancsak külföldről be...

Sikerült, lányok! (Középen a kiadó, Solymossy K. Viktória)

Régen kártyáztunk, ,,csapd le, csacsi!''-ztunk, malmoztunk, meg dominóztunk... Ma inkább a barkochba, a monopoly, az activity a menő a téli társas összejöveteleken. Vagy az Identity és a hozzá hasonló (ugyancsak külföldről beszivárgó) ún. önismereti játékok. Hogy nálunk miért nem ,,teremnek'' ilyesmik? Talán azért, mert senki sem gondolkodott el azon, hogy valami eredetit kiokoskodjon és piacra dobjon. Nem szimatolnak benne bizniszt. De a kivételek erősítik a szabályt...
Karácsony táján mutatták be Magyarkanizsán, a Lonti-teremben azt a környezet- és önismereti játékot, amelyet öt nő agyalt ki: Solymossy Kurunczi Viktória, a Solymossy Kft. (könyvkiadó) hazai igazgatója gurította el a selyemfonalat... s aki továbbgörgette: Cseszkó Mónika, Fehér Anikó, Mácsai Mónika és Rácz Nagy Tünde. A szertefutó szálakba a családok is belekapaszkodtak, hogy aztán a végén kialakuljon egy csodaszép, új szőttes - egy olyan, házilag tesztelt társasjáték, amely nemcsak szórakoztat, hanem bővíti ismereteinket és énképünket, s egyben családmegtartó ereje van.
,,Ajánljuk ezt a játékot mi nők, anyák, feleségek, pedagógusok, barátnők - a játék készítői - szeretettel kicsinek és nagynak, időseknek és fiataloknak, férfiaknak és nőknek, kiscsaládnak, nagycsaládnak, tanárnak, diáknak, hívőnek és hitetlennek, barátnak és barátkozónak. Ajánljuk a játékot azoknak, akik hisznek abban, hogy önmagunk megbecsülése az első lépés ahhoz, hogy a környezetünket is tiszteljük. És ajánljuk mindenkinek, aki szeret beszélgetni, és kíváncsi arra, mit gondolnak embertársai; aki szívesen teszi próbára magát új helyzetekben; aki szeretné fenntartani a kíváncsiságát, ami felszabadít és jókedvűvé tesz; és NEKED, aki e sorokat olvasod!'' - így szól a csoport által megfogalmazott bevezető a NAPRAFORGÓ környezet- és önismereti társasjátékhoz.
S hogy miért éppen Napraforgó? Erre is adnak magyarázatot:
,,Az általunk ismert nyelvek mindegyikében ugyanaz a jelentése: az életet adó nap felé forduló virág - időjárástól, földrajzi előfordulásától, a vele való bánásmódtól függetlenül. Angolul sunflower, franciául hélianthe, latinul Heliantus annus, németül Sonnenblume, olszul girasole, spanyolul girasol, szerbül suncokret... A játék célja is ez: játék közben, meg úgy általában, az életünk bajban elfelejtett napos oldala felé fordulni örömmel, megértéssel, hogy bizakodás töltse fel napelemeinket önmagunkkal és környezetünkkel kapcsolatban'' - ismerteti a Kiadó a játékot.
De lássuk, kik ötlötték ki, és mit gondolnak alkotásukról?
Cseszkó Mónika Törökkanizsán született. A gimnáziumot Újvidéken fejezte be. A NATO-bombázások 14. napján diplomázott a szabadkai óvóképző főiskolán. 17 éve él férjével és családjával Magyarkanizsán. Egy 16 éves lány és egy 8 éves fiú büszke anyukája. A Magyarkanizsai Szociális Védelmi-Szolgáltató Központ napközijében nevelőnő. Szabad idejében önismereti foglalkozásokat vezet, pszichodrámával foglalkozik, a Vöröskereszt aktivistája, kórustag, fut...
- Míg ezen a társasjátékon dolgoztunk, eszembe jutottak azok a régmúlt hónapok, amikor a gyakori áramszünetek sötétbe borítottak bennünket. Akkor is a társasjáték hozott fényt családi körünkbe. Egy légtérben tartózkodtam szeretteimmel, beszélgettünk, figyeltünk egymásra, és sokat nevetgéltünk. A Napraforgó belőlem mindig az örök gyermeket csalogatja elő, aki nemcsak kikapcsolódásra vágyik, hanem a megújuló emberi kapcsolatokra is, a barátság és barátkozás meleg varázsára.
Fehér Anikó három iskolás kislány anyukája, feleség, háziasszony. A szabadkai egészségügyi középiskola és a budapesti gyógypedagógiai főiskola után rakott fészket szülőhelyén, Magyarkanizsán. Tízéves gyógypedagógiai tevékenysége során számos beszédhibás gyereknek segített logopédusként, de az értelmi fogyatékosok ellátásában is folyamatosan részt vesz. Az általános iskola speciális tagozatán a peremhelyzetű családok gyerekeit istápolja. A gyermek-pszichodráma módszereit is alkalmazza tanítványainak személyiségfejlesztésére. Szabad idejében varr, köt, sző...
- Amiként a fát a gyökere élteti, én is több gyökérből táplálkozom. Elsősorban a pszichodráma az, amely eljuttatott ahhoz az alapvető felismeréshez, hogy csak akkor tudok kiegyensúlyozott és boldog életet élni és másoknak is segíteni, ha elsősorban megismerem önmagamat. Ha lelkünk egészséges, egészséges környezetet tudunk kiépíteni magunknak. Nagyon fontosnak tartom az információ-megosztást is, a szó hagyományos értelmében, vagyis beszélgetések, barátkozások során átadni élményeinket, tapasztalatainkat, gondolatainkat másoknak. A játék is erre való.
Mácsai Mónika élete párjával három fiúgyermeket igyekszik becsülettel-emberséggel felnevelni. Mivel anyaként maga is érintve van, a fogyatékos gyermekekkel való foglalkozás zászlóvivője lett. A drámapedagógia és a gyermek-pszichodráma módszereinek gyakorlati alkalmazásáról már Vajdaság-szerte tartott műhelyfoglalkozásokat.
- Az első lépéseket mindig én teszem meg, de szerencsére mindenhova elkísér a család. Nem volt ez másként a Napraforgó készítésekor sem. Köszönet érte! Nemcsak a többi alkotóval lett szorosabb a kapcsolatom, hanem családjaink is közelebb kerültek egymáshoz.
Rácz Nagy Tünde egy 25 éves fiú és egy 22 éves lány anyukája, feleség, háziasszony, óvónő. Ő is megismerkedett a gyermek-pszichodrámával és csatlakozott a személyiségfejlesztő-önismereti csoporthoz.
- Mindez nagyban hozzásegített környezetem megértéséhez, továbbá ahhoz, hogy feltárjam a magam rejtett tartalékait.
És most lássuk, mit rejt magában a Napraforgó.
8 csomag kártyát, egy színes játékmezőt, dobókockát (játékbábukról maguknak a játékosoknak kell gondoskodniuk, lehet az kavics, babszem, gomb stb.). A körbe 2-9 személy kapcsolódhat be (10 évesnél idősebb gyerekek). A játék ideje meghatározatlan: amíg tart a jókedv.
Annyit lépünk a bábunkkal a játékmezőt kitöltő napraforgó szirmain, amennyit a dobókocka számlapjai mutatnak. Minden sziromlevélen van egy betű - ennek megfelelően az adott jelzésű kártyacsomagból kell kihúznunk egy kártyát, elolvasni a rajta lévő utasítást, azaz kérdést, és arra válaszolni kell tudásunk, hangulatunk szerint.
SZ -- Szín-mese (Mit idéz fel benned a kártya hátlapját beborító szín?)
V - Véd(d)-elem (Környezetismereti kérdések. Pl: Mit jelent a POP?)
J - Jel-kép-tár (Az adott szó, pl. szél, méh, kerítés, sziget milyen asszociációkra késztet?)
É - Én-kép (Mesélj... egy tárgyról, amelyhez különösen ragaszkodsz vagy ragaszkodtál!)
F - Fény-kép (A kártya hátlapján levő kép neked miről beszél?)
T - Tedd meg! (Az adott mondatot, utasításokat mondd ki játszótársaidnak, és olvasd le a választ az arcukról, gesztusukról!)
Ö - Ökosságok (Környezetismereti kérdések. Pl.: Mennyi időt töltesz el a természetben?)
M - Mások mondták (Idézetek, amelyeket úgy magyarázol, ahogy akarsz. Pl.: ,,Ha kicsi a helyed, kölcsönözz látványt a szomszédságból'' - keleti közmondás)
A játéknak nincs győztese.
Nem kapsz pontokat egy-egy jópofaságért, de biztos hálás lesz neked valaki azért, hogy megnevettetted.
Mások önvallomásában talán saját magadra is ráismersz - és rádöbbensz arra, nem vagy egyedül a világban!
Alternatív használati javaslat:
Iskolában, tanítási órán a kártyák segítséget nyújtanak környezetvédelmi témák feldolgozásához. Osztályfőnöki órán a kártyák segítséget nyújtanak ismerkedéshez, közösségformáláshoz. Munkaközösségekben csapatépítő eszközként használható.
De nem árulunk el mindent, mert ez a játék is azért van, hogy játsszanak vele.
Hajrá! Állítólag itt a tél, s a szürke, ködös és hideg hétköznapokat egy-egy esti teázással meg társasjátékkal felejthetetlenné tehetjük. Hiszen, ahogy a Napraforgó is üzeni: mindig nézzünk a fény felé!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..