home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
Nézi-e?
(tv. T.T.)
2006.06.21.
LXI. évf. 25. szám

Németország tizenkét városában már javában folyik a labdarúgó-világbajnokság. Másról sem lehet hallani, mint a fociról, úton-útfélen az elmúlt találkozók eseményeiről, a kedvenc válogatott, illetve játékos látványos cseleiről, góljairól, esélyeiről beszélnek a szurkolók. Egy kis túlzással azt is mon...

Németország tizenkét városában már javában folyik a labdarúgó-világbajnokság. Másról sem lehet hallani, mint a fociról, úton-útfélen az elmúlt találkozók eseményeiről, a kedvenc válogatott, illetve játékos látványos cseleiről, góljairól, esélyeiről beszélnek a szurkolók. Egy kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy ebben a hónapban szinte megáll az élet a földkerekségen, és a világ lakosainak nagy része a televízió előtt ülve - némi rágcsálnivaló meg sör társaságában - élvezi a labdaművészek produkcióját. De vajon valóban mindenki a foci rabja? Nézi-e? - természetesen a foci-vb küzdelmeit - kérdeztük a héten olvasóinktól.
PEJIC Bojan királyhalmi főiskolai hallgató:
- Természetesen figyelemmel kísérem a labdarúgó-vb küzdelmeit, hiszen én is aktív játékos vagyok, így játékosként és szurkolóként is ott ülök mindennap a tv képernyője előtt. Az eddig lejátszott találkozók színvonalával meg vagyok elégedve, habár a csapatok nagy részén látszik, hogy még nincsenek eléggé összeszokva, de hát a rövid felkészülési időszak alatt nem is volt rá lehetőségük. A mérkőzések előrehaladtával azonban biztosan többet nyújtanak az eddigi teljesítményüknél. Külön kedvencem nincs, nagyon tetszik az olaszok eddigi játéka, meglepetéscsapatnak pedig az ausztrál válogatottat jelölném. Élvezem a vb minden pillanatát, hiszen ilyen nagy eseményre csak négyévente kerül sor.
M. Árpád temerini közgazdász:
- Az elmúlt vb-ről teljes egészében lemaradtam, mivel éppen katonai szolgálati időmet töltöttem, így már nagyon vártam az idei seregszemlét. Figyelemmel kísérem a találkozókat, eddig mindössze egy mérkőzést nem láttam élőben, de később azt is megnéztem felvételről. A csapatok még nem lendültek bele teljesen a játékba, eredménycentrikus játékot produkálnak, ami azt jelenti, hogy lőnek egy gólt, s utána ráülnek az eredményre. Bizonyos értelemben azonban teljesen érthető, hogy takarékoskodnak az energiájukkal, hiszen még rengeteg kimerítő találkozó vár rájuk a világbajnokság végéig. Az esélyesek nagy része, habár még egyik csapat sem mutatta meg az igazi arcát, behajtotta a pontokat. Én a szerbeken és a horvátokon kívül az olaszoknak és a németeknek szurkolok, a brazil és a francia válogatottat pedig egyáltalán nem szívelem. Brazília óriási esélyesnek számít, majd utánuk nagy űr tátong, s csak aztán következnek a többiek. Kétségtelen, hogy játékoskeret tekintetében Brazília a legerősebb, de a játékuk még nem túl meggyőző, a pályán kell megmutatniuk, hogy valójában mekkora esélyesnek számítanak. A németeknek nincs olyan jó csapatuk, mint amilyen a Klinsmann, Matthaus, Brehme fémjelezte generáció volt, de nagy előny számukra, hogy hazai pályán játszanak, s akár a döntőig is menetelhetnek. A horvátok messzire juthatnak, igaz, hogy nem annyira jó a csapatuk, mint a 98-ban bronzérmes válogatott, de érett, kombinatív játékukkal bárkinek méltó ellenfelei lehetnek. A cseheké lehet a torna meglepetéscsapata, Nedvedék együttese már nem annyira fiatal, de még mindig éhes a sikerre. Az afrikai focit nem szeretem, örökké panaszkodnak, hogy miért csak öt helyet kapnak a vb mezőnyében. Elég, sőt még sok is nekik az öt hely, hiszen eddig sem sok vizet zavartak a világbajnokságon, főleg durvaságaikkal hívják fel magukra a figyelmet. Nem értek egyet a FIFA azon döntésével, melynek értelmében minden kontinensről küldenek játékvezetőket a vb-re, olyanokat is, akik egyáltalán nem ütik meg a mércét, és érnek fel e világesemény színvonaláig. Nem volna célszerűbb, ha valóban a legjobb sípmesterek fújnák a sípot egy ilyen méretű rendezvényen, még ha egy kontinensről kerülnének is ki?
FODOR László szabadkai szakács:
- Nem nézem a focit. Vagyis hát: annak ellenére, hogy nem érdekel ez a sport, akarva-akaratlanul kénytelen vagyok megnézni néhány meccset, hiszen már a csapból is ez folyik, akármelyik csatornára kapcsolok, foci megy, és az ismerőseim szinte mindegyike rajong érte. Az egyik reklámban egy brazil sztárcsatár reklámoz valamilyen terméket, azt hiszem, Ronaldónak, vagy Ronaldinhónak hívják, állítólag a világ legjobb csatára, mindenki róla beszél, és elképesztő dolgokra képes a pályán. Meg is néztem a brazil-horvát meccset, hogy magam is meggyőződjek a tehetségéről, hát nem igazán voltam elragadtatva a játékától. Számomra az extrém, illetve a technikai sportok sokkal izgalmasabbak, mint a labdarúgás. Azt hiszem, nagyon fel lett fújva ez a sport, egyfajta divattá vált. Nem hiszem, hogy arányban volna egyes sztárjátékosok tudása és tehetsége a gázsijukkal.
KIRS Miklós, a bajsai labdarúgó-klub vezetőségének tagja:
- Legközelebb talán a német válogatott áll hozzám, neki szurkolok, eddig maradéktalanul megfelelt az elvárásoknak, sőt még talán többet is nyújtott a vártnál. Tetszik a játékfelfogásuk, a mérkőzést nem adják fel, az utolsó sípszóig küzdenek, és ez az elszántság a lengyelek ellen meg is hozta gyümölcsét. Az ecuadoriak szolgáltatták eddig a torna legkellemesebb meglepetését, a svédektől és az argentinoktól viszont lényegesen többet vártam, mint amit eddig felmutattak. A hazai válogatott védekező stílusa nem hozott eredményt az első találkozón, de nem vallottunk szégyent a hollandok ellen. (Az argentinok elleni második mérkőzésre lapzárta után került sor.) Lenyűgözött az ausztrál válogatott küzdőképessége, a portugál, a cseh, de akár a svájci nemzeti tizenegy is messzire juthat, s meglepett a spanyolok érett, magabiztos játéka Ukrajna ellen. Kedvenceimet, a németeket mindenképpen döntőbe várom. Hogy ki lesz az ellenfelük? Nehéz megmondani, minden kiderül július 9-én.
ENGI Teréz hajdújárási könyvelő:
- Színvonalas mérkőzések jellemzik a labdarúgó-világbajnokságot, egyedül a Svájc-Franciaország-találkozó nem volt olyan színvonalas. Nagyon nehéz tippelni arra, hogy valójában ki lesz a világbajnok, hiszen rendkívül kiegyensúlyozott a mezőny. Titkos esélyeseim a portugálok, rokonszenves együttes, szeretem a hozzáállásukat, a kombinatív játékukat. Értük és a szerbekért szorítok, meg még a spanyolokért és az olaszokért is. A horvátok is tetszetős játékkal rukkoltak elő, a világbajnok brazilok ellen akár a döntetlent is megérdemelték volna. Ők még okozhatnak meglepetést a tornán, akárcsak az európai focirajongó számára elég ismeretlen játékosokból álló Ecuador válogatottja, amely már a legjobb tizenhatba jutással minden várakozást felülmúlt. Történhet még jócskán meglepetés a vb-n, hiszen a fociban minden lehetséges, de hát ettől szép ez a játék, ez az, ami le tud ültetni több millió embert a tévé képernyője elé.
FEHÉR Viktor, bajsai tanuló:
- Lassan véget ér az iskola, és minden időmet a foci-világbajnokság történéseinek szentelhetem. A brazilok a kedvenceim, őket feltétlenül a döntőbe várom, s ha Ronaldinho játéka feljavul, akkor a dél-amerikaiakat senki sem tudja megállítani. Spanyolország még okozhat igen nagy meglepetéseket a tornán, Sevcsenko ukrán válogatottjától pedig lényegesen többet vártam.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..