home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Népszerű traktorok
Lábadi Loránd
2019.09.26.
LXXIV. évf. 38. szám
Népszerű traktorok

Mindenki tudja, hogy minden évben megválasztják a legszebb, legjobb és legkelendőbb autómárkát, de hogy ez a traktorok esetében is így van, az már egy kicsit furcsán hangzik.

Pedig azok számára, akik földműveléssel foglalkoznak, ez természetes, mivel szeretnék tudni, melyik modell a legmegbízhatóbb és a legjobb. A típusok között nagy eltérés lehet attól függően, hogy mire szeretnék használni, vannak ugyanis gyengébb, illetve erősebb motorteljesítményűek.

A 2019. év traktora szántóföldi kategóriában a Case IH Maxxum 145 ActiveDrive 8 lett, mely 145 lóerős dízelmotorral van felszerelve, a sebessége pedig csaknem 50 km/h. A hengerűrtartalom 4485 cm3, a hengerek száma négy, a váltó CVX, az öntömeg 6300 kg, az üzemanyagtartály 230 literes. A gumi mérete 520/60 R28, illetve 650/60 R38, a hidraulika axiáldugattyús 125 liter/perc átfolyással. A traktor választható erősebb (160 vagy 165 lóerős) változatban is. A közúti LED-fényszórók, a bőrborítású kormány, a Bluetooth-rádió és az automata klíma tovább emeli az értékét. A gyakorlati tesztek után megállapítható, hogy a modell üzemanyag-fogyasztás terén a legtakarékosabb traktor a 258 g/kWh értékkel, ami nem elhanyagolandó. A jó eredmény az ActiveDrive 8 sebességváltónak is köszönhető, mely különböző munkafázisokkor jut igazán kifejezésre, és általa a vezetés is egyszerűbb. A Smart Range Shift lehetővé teszi a gyors és könnyű váltást, a közúton pedig harmadik sebességből is elindulhat. A kapcsolható eszközök bármelyike használható, a munkavégzés könnyedén elvégezhető, a vezetőfülke kényelme gondoskodik a vezető terhelésmentes munkájáról, melyet huzamosabb ideig is végezhet.

A következő kategória győztese az univerzális traktoroknál a Fendt 313 Vario, a 132 lóerős, 4400 cm3-es, négyhengeres, AGCO Power dízelmotorjával. Az öntömege 5000 kg, maximális terheléssel 8500 kg, a sebessége eléri a 40 km/h-t, ami teljesen elfogadható egy ilyen tömegnél. Az üzemanyag-fogyasztása mindössze 272 g/kWh, és ehhez jön még az AdBlue-felhasználás. A tempomat segítségével a vezető rögzítheti a sebességet, akár közúton vagy a munkavégzés alkalmával. Az összkerékhajtást az Auto funkciónak köszönhetően nem kell állandóan kapcsolgatni, mivel ezt az elektronika a sebesség, illetve a kormányzási szög alapján önállóan elvégzi. A Power Beyond csatlakozóval nagy a hidraulika teljesítménye, így a nehéz kapcsolható eszközök is könnyedén használhatóak.

A speciális traktorok kategóriájában három típussal találkozhatunk. Az első a Landini Rex 4-120 GT, melyben egy négyhengeres, 2,9 literes Deutz Tier 4 dízelmotor az erőforrás. A maximális teljesítménye 70 és 110 lóerő, vadonatúj fejlesztésű sebességváltóval kiegészítve. Négy sebességfokozat és három csoport az alap, ezenkívül a mászó és a lassú munkákhoz külön kapcsolási lehetőség van. A legnagyobb sebesség megközelíti a 40 km/h-t, melyhez az Eco Forty funkció nyújt segítséget. A hidraulikus rendszere tandemszivattyús, az átfolyás 50 + 28 l/min, illetve a 28 + 41 + 410l/min kapacitás is választható. A traktor emelőkapacitása ezzel a rendszerrel 2700 kg, de egy másik rásegítő révén, mely GT néven ismert, akár 3400 kg is lehet. Mivel ez egy mozgékony traktor, ideális a szőlészetben vagy ott, ahol kis hely áll rendelkezésre a megmunkálás során.

A második a sorban a Same Frutteto CVT 115 S, mely négyhengeres dízelmotorral van felszerelve, a motor teljesítménye 107 lóerő, de van egy erősebb változat is, mely 113 lóerőt ad le. Az üzemanyagtartálya 85 literes, az erőátvitel elektrohidraulikus (négykerék-meghajtással), a hidraulika 100 l/min. A kerekek mérete: elöl 240/70 R16, hátul 360/70 R24. Az üzemanyag-fogyasztása a legalacsonyabb az ebbe a kategóriába tartozó modellek közül. A sok újdonság, mely már a tervezés alkalmával, majd később a gyakorlati tesztelés során is bevált, lehetővé tette, hogy ez a traktor legyen a legjobb a speciális munkagépek mezőnyében.

Végül essen néhány szó egy valóban ismert traktormárkáról is, mely nagyon régóta tartja a biztos pozícióját — annak ellenére is, hogy a nagy nyugati gyártók elárasztották a világot a saját munkagépeikkel. A Zetor Forterra HSX 96, 106, 117, 127, illetve 136 lóerős változatban is kapható, a motor négyhengeres, tizenhat szelepes, turbófeltöltős, a hengerűrtartalom pedig 4156 cm3. A maximális sebessége 40 km/h, a hidraulikus szivattyú 70 l/min teljesítményű. Az öntömege modelltől függően 4400—4900 kg, a kerekek elöl 380/85 R24, hátul 460/85 R38 méretűek. A további adatok is igencsak biztatóak, ami a további sikeres szereplést garantálja.

A bemutatott traktormárkák hazánkban is megvásárolhatóak, a szervizhálózat is teljes mértékben ki van építve, ami bizonyára fontos szempont a vásárlók számára, és ehhez párosul a kedvező hitellehetőség is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..