home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nem szégyen segítséget kérni
Bíró Tímea
2021.04.05.
LXXVI. évf. 13. szám
Nem szégyen segítséget kérni

Felvinc Judit személyében új elnöke van a szabadkai Exspecto Mentálhigiéné Alapítványnak. A fiatalok problémáival foglalkozó, a szülőket, tanárokat, pedagógusokat is támogató alapítvány 2006 óta működik, és a járványhelyzet idején is igyekszik segítséget nyújtani a depresszióval, függőségekkel vagy egyéb mentális problémákkal küzdőknek. Az új elnökkel beszélgettünk.

— Mesterközgazdász-diplomám van, a szabadkai közgazdasági karon végeztem számvitel és revízió szakon. Hét évig dolgoztam nevelőtanárként a Szabadkai Középiskolások Diákotthonában. Már akkor megfogalmazódott bennem, hogy mennyire fontos a fiatalok érzelmi, lelki, mentális egészsége. A társadalom jövője a mai fiatalok érzelmi egészségén áll vagy bukik. Ha sikerül empatikus, érzelmileg harmonikus fiatalokat felkészítenünk az életre, az magával hozza a sikeresebb, emberközpontúbb jövőt. 2019-ben felvettek a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem mentálhigiénés segítő szakember szakára, melyet a VM4K-ban végezhetünk. Ez a posztgraduális képzés lehetővé tette számomra, hogy még jobban megszeressem a lelki egészség fontosságát. Éreztem, felelősséggel tartozom a környezetem iránt, és ki szeretném venni a részem Szabadka lelki egészségének megőrzéséből — tudtuk meg Felvinc Judittól, aki azt is elmondta, hogy a világjárvány nemcsak a felnőtt, de a fiatalabb generációt is megviseli, hiszen a bezártság, az elzártság szorongáshoz, depresszióhoz vezethet.


Felvinc Judit

Mindenhol nagyon aktuális téma, hogy az izoláció és a szeparáció minden formája jelen van a koronavírus-járvány óta, valamint a szociális kapcsolatok bármilyen okból adódó elégtelensége. Ezek lehetnek a családtól való fizikai vagy lelki távolság, a személyes munkakapcsolatok elvesztése a távmunkában, egyszemélyes háztartás, egyedülállóság, idegen környezet, idegen kultúra azoknál, akik külföldön tanulnak vagy vállaltak munkát. Ezek a tényezők a sokszorosára tudják növelni a COVID-szorongást, illetve az ennek nyomán kialakuló generalizált szorongást, szociális fóbiát, depressziót és az OCD kialakulásának veszélyét. Biztos vagyok benne, hogy most még a szokásosnál is nagyobb kockázati tényezőként kell tekintenünk a társas kapcsolatok hiányára, és külön figyelmet fordítani arra, hogy idejében, még a szuicid krízis előtt pszichiátriai segítséget kapjon az érintett. A közösségi média negatív hatásaként a depresszió gyakoriságát figyeltük meg. Sokan azt hiszik, hogy a lustaság vagy a céltalanság okozza a depressziót a fiatalok körében. Az okai azonban ennél súlyosabb tényezők lehetnek: fizikai, érzelmi, verbális bántalmazás, perfekcionizmus, trauma, túl sok stressz, kevés önbizalom, a szociális támasz hiánya. A mentális egészségünk szorosan összefügg a testi egészségünkkel. Éppen ezért tartjuk annyira fontosnak, hogy mindkettőn dolgozzunk. Az érzelmi jóllétünk megőrzése a cél — osztotta meg velünk meglátásait az elnök.

A depresszió felismerésében nagy szerepe van a környezetünknek, hiszen kevesen veszik észre magukon a jeleket, vagy ha érzékelik is őket, nem vallják be, hogy hullámvölgybe kerültek. Felvinc Judit is úgy tapasztalja, hogy bármelyik korosztályt érintheti a gond.

— A legfontosabb jelek közé tartozik a krónikus fáradtság, fáradékonyság, alvászavarok, szorongás (az egyik legmeghatározóbb jel). Mivel a lelki egészség megőrzése, főként a krízisintervenció, a mentálhigiénés ismeretek terjesztése és a kábítószerek használata elleni küzdelem az alapítványunk feladata, ezért segítő beszélgetés által támogatjuk a klienst, valamint súlyosabb esetben szakemberhez utaljuk. A személyes beszélgetés során a kliensnek lehetősége adódik kibeszélnie magából a nehézséget, ezáltal jobban megismerheti önmagát és kapcsolatait. Ebből adódóan tisztább képet kap a lelki egészségéről, és elindulhat a gyógyulás felé. Ingyenes lelki segítséget nyújtunk a lakosság számára. Elsősorban fiatalok, felsősök, középiskolások a célcsoportunk, de minden segítséget igénylő embernek szeretnénk támogatást nyújtani. Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy kérjünk segítséget, ha szükségét érezzük. Ne legyen bennünk gátlás és szégyen. A lelki egészségünk éppen ugyanolyan fontos, mint a testi. Térségünkben szerencsére nem túl vészes a helyzet, ami a kábítószer-használatot illeti. Biztos vagyok benne, hogy a folyamatos felvilágosítás meghozta a gyümölcsét. A legtöbbet használt drog a marihuána. Könnyen hozzájuthatnak a fiatalok, és kevesen számolnak a következményekkel. Nagyon gyakran előfordul, hogy a marihuána után következnek az erősebb drogok. A vidékünkre nagyobb mértékben jellemző a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás. Valószínűleg sértené a gyártók érdekeit, ha csökkenne az alkoholfogyasztás mértéke. A fejlődésben lévő szervezet számára ezek a szerek ugyanúgy károsak, és erről is fontos beszélnünk.

A minél hatékonyabb és alaposabb problémamegoldás érdekében az alapítvány együttműködik a szociális központtal, valamint pszichológusokkal, pszichiáterekkel. Egy állandó alkalmazottja van, méghozzá egy pszichológus, és a járványhelyzetre való tekintettel vele is online folynak a beszélgetések. A munkatársak a korlátozások miatt az Anonim Alkoholisták segítő csoportjának működésén kívül jelenleg nem szerveznek programokat, de ennek ellenére tele vannak tervekkel. Szeretnék elindítani a lelki elsősegély telefonszolgálatot, a drog- és az alkoholprevenció terén együttműködni az iskolákkal, valamint a honlap is megújításra szorul.

 

Az Exspecto Mentálhigiénés Alapítvány elérhetőségei:

Honlap: www.exspecto.org.rs.

Telefon/fax: 024/687-620, 024/687-621

E-mail: f.exspecto@gmail.com, fondacijaexspecto@gmail.com

 

Az Alapítvány az utca emberének szól — a munkakörébe tartozó programokon való részvétel ingyenes —, azaz mindenkinek elérhető. Biztosítjuk a teljes diszkréciót és a személyes adatok titoktartását. Elérhetők vagyunk mindenféle előzetes beutaló nélkül. Csupán az időpontok egyeztetését kérjük, hogy felhőtlenül és szabadon folyhasson a munka. A célközönségünk elsődlegesen a fiatalok, de a szülők, a pedagógusok, a segítő szakmabeliek, a szociális szféra alkotói előtt is nyitottak vagyunk. Az Alapítvány létjogosultságát már évek hosszú sora megalapozta. Egyrészt a fiatalok az a populáció, mely a leginkább elhanyagolt a mentális egészség tekintetében, holott ők a legérzékenyebb és a leginkább kiszolgáltatott generáció, ugyanakkor a legfogékonyabbak is az újdonságokra. A drogpreventív kiállítás mellett a kortársagresszió-megelőzés, az egyéni és a csoportos konzultáció, a pszichoterápia (pszichodráma-önismereticsoportok), a pszichológiai műhelyek, az énerősítő tréningek, a mentális egészség tematikájába tartozó előadások, filmek, performance-ok, tribünök otthonává szeretne az Exspecto válni. Ugyanakkor szívesen vállaltuk az együttműködést és koordinálást a meglévő és tervezett drogpreventív programok irányítóival, szervezeteivel, ezzel elkerülve a projektek egymás lefedését, felesleges konkurálódását. Egymás mellett és nem egymás útjában szeretnénk haladni. Irányelvünk a hitelesség és az emberiesség. (Forrás: Exspecto.org.rs)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..