home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Náray Éva kapta az idei Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat
2023.07.25.
LXXVIII. évf. 29. szám
Náray Éva kapta az idei Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat

A Nagyapáti Kukac Péter képzőművészeti díj háromtagú bírálóbizottsága, Csernik Attila vizuális költő, képzőművész, grafikus, tanár, Szarka Mándity Krisztina művészettörténész, muzeológus és Klájó Adrián képzőművész, művésztelep-vezető 2023. július 20-án meghozott, egyhangú döntése alapján az idei díjat Náray Éva szerkesztőnek, újságírónak, képzőművészeti kritikusnak, műfordítónak nyugalmazott könyvtárosnak ítéli oda. Ez évben a zsűrinek hét jelölt közül kellett választania, akik közül voltak visszatérők és teljesen újak is.

Náray Éva Topolyán született 1959. január 16-án. A Gimnáziumot Topolyán 1977-ben, az Újvidéki Egyetem, Bölcsészeti Karának Magyar Tanszékét 1981-ben fejezte. PR menedzseri szakképesítést Belgrádban 1993-1994 között szerzett. A Magyar Szó újságírója 1982-től 2002-ig, majd a művelődési rovat és a Kilátó melléklet szerkesztője. 2002 novembere óta az akkori topolyai Népkönyvtár, később Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatója idei nyugdíjba vonulásáig. 1982 óta jelennek meg írásai a Magyar Szóban, a Hídban és más hazai és külföldi folyóiratokban. A Híd folyóirat állandó munkatársa, a szerb szépirodalom és művészettörténeti szakirodalom magyar fordítója. A Vajdaság Ma internetes hírportál szerkesztője. A Vajdasági Iparművészek és Formatervezők Egyesülete - képzőművészeti elméleti szakosztály tagja 1984 óta.

Náray Éva tősgyökeres topolyai, Penovác Endre festőművész felesége, három közös gyermekük édesanyja. A Nagyapáti Kukac Péter díjat ő maga is zsűrizte és szervezte annak díjátadóját 2020-ig, miután a stafétabotot Klájó Adrián képzőművésznek adta át. Részt vett a díj 2003-ban történt újraalapításában, szerkesztette a 2008-ban megjelent, a festőről szóló nagymonográfiát.

Náray Éva a vajdasági magyar kulturális élet megkerülhetetlen alakja. Társadalmi szerepvállalása több évtizedes aktivitása után sem lankad. Sokoldalúsága pótolhatatlan figurájává teszi intellektuális és művészeti közegünknek, legyen szó irodalomról, képzőművészetről vagy közéleti kérdésekről, minden területen autoritást vívott ki magának személyiségével, lehengerlő írói, kritikusi tehetségével, egyenességével, éles látásmódjával. Nárayt legutóbb Kanizsán láthattuk szerepelni Kiss Butterer Márta kiállítását megnyitva, de Szabadkán is részt vett Béla Duranci bibliográfiájának bemutatóján, ahol a művészettörténész szövegei fordításának tapasztalatáról beszélt.

A 2023-as díjjal Náray nem életmű díjat kap, hiszen ez a díj nem erről szól, amit ő maga is mindig hangoztat, hanem végre abban az elismerésben részesül, amely magától értetődően már régen megillette volna őt, ám zsűritagként ez összeférhetetlen volt. És nem is nyugdíjazása alkalmából ünnepeljük, hiszen biztosan tudjuk, továbbra is folytatni fogja mindazt, ami őt a díjra érdemessé teszi. Náray szakadatlan, kiemelkedő tevékenysége közéletünkben iránymutató és kulcsfontosságú. Szakmaisága és alázatossága az irodalom, az újságírás, a képzőművészet és képzőművészeti kritika iránt mindannyiunk számára követendő példaként kell szolgáljon. Művészi ízlésének kifinomultsága páratlan, kritikáit – melyekre nagy szükség van – és minden más megnyilvánulását ösztönös, elemi erők mozgatnak. Szülőföldjének szeretete a helyi szellemiség egyik leghitelesebb hirdetőjévé teszi őt. A Nagyapáti Kukac Péter díjjal Náray Évának a zsűri ezúton köszöni meg mérhetetlen és önzetlen munkáját, amelyet a festő kultuszának éltetéséért és magáért a díjért tett.

Klájó Adrián, a bírálóbizottság tagja

Forrás: Közlemény, Vajdaság Ma

A Náray Évával készült interjú, amely nemrégiben jelent meg a Hét Napban, ITT olvasható.

Kapcsolódó cikkek
Heti Interjúnk
Húsz + húsz év
2023.07.14.
LXXVIII. évf. 28. szám
Náray Éva húszévi igazgatói munka után most vonult nyugdíjba a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárból. Korá…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..