home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Napközi otthon szegény sorsú gyermekeknek
Szilágyi Edit
2005.03.16.
LX. évf. 11. szám
Napközi otthon szegény sorsú gyermekeknek

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában megnyílt a szegény sorsú, főleg roma gyerekeknek szánt napközi otthon, amelyet az Egyenlő esélyek projektum keretében létesítettek. A megnyitó kapcsán a polgármester, Ðorðe Predin fogadta az Óbecsei Gyermekbarát és az adai Szivárvány Egyesület, a...

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában megnyílt a szegény sorsú, főleg roma gyerekeknek szánt napközi otthon, amelyet az Egyenlő esélyek projektum keretében létesítettek. A megnyitó kapcsán a polgármester, Ðorðe Predin fogadta az Óbecsei Gyermekbarát és az adai Szivárvány Egyesület, a szabadkai Roma Kultúrkör és a roma kisebbség Nemzeti Tanácsának képviselőit, valamint az óbecsei Gerontológiai Szociális Központ igazgatóit. Tari István alpolgármester roma nyelven is szólt a jelenlevőkhöz.
Óbecsén 479 romát tartanak számon, de valójában sokkal többen vannak ennél. A rászorulókhoz a Szociális Központ nyilvántartása segítségével jutottak el. A választás a Petőfi Sándor Általános Iskolára esett, mert ennek a tanintézménynek a területéről származik a gyerekek többsége, de a többi iskola is jelezte, hogy vállalná a házigazda szerepét. Kb. 6o elsős, másodikos diák számára megkezdődhet az oktatás és nevelés. Szakkáderben nincs hiány. Az gyerekekkel való foglalkozást magyarul, szerbül és roma nyelven tervezték. A Gerontológiai Központ felvállalta az étel biztosítását.
Az adai Duga civil szervezet képviselője, Vesna Civrić szerint annak, aki átmegy a szivárvány alatt, teljesülnek a kívánságai. A rászoruló gyerekek a napközi otthon megnyitásával megkapták azt a lehetőséget, hogy kortársaikkal együtt egyenlő eséllyel indulhassanak.
Sormáz Izabella, az óbecsei Gyermekbarát Egyesület elnöke megköszönve a község hozzájárulását a projektumhoz, kifejtette, hogy a város részvétele egy ilyen projektum megvalósításában egyedülálló, hiszen együttműködés mindig is volt, de pénzbeli segítség már kevésbé.
A roma kisebbség nemzeti tanácsának nevében Sofka Vasiljković szólt az egybegyűltekhez, aláhúzva, hogy az oktatás terén a romák óriási gondokkal küszködnek. 70%-uk írástudatlan, és csak 0,3%-uknak van főiskolája vagy egyetemi végzettsége, ezért minden lépés igen sokat jelent, annál inkább, mert a szülők képtelenek segíteni. A gyerekeknek nincs ruhájuk, cipőjük, társaik csúfolják, az iskolában dorgálják őket, ők pedig elállnak a további erőfeszítéstől.
Farkas János, az óbecsei Gerontológiai Központ igazgatója érdekes javaslattal fordult a jelenlevőkhöz. Azt ajánlotta, hogy mindenki, a júniusra tervezett beszámolóig tanuljon meg egypár szót roma nyelven. Talán ezzel is bizonyítandó, hogy hajlandók vagyunk a másságot elfogadni, hiszen mindenkinek jólesik, ha az anyanyelvén szólnak hozzá. Az állam sem maradhat passzív szemlélő. Ha az adónak csupán 1%-a oda juthatna, ahová az adózó szeretné (mondjuk, a gyerekeknek), nagyon szép összeg állhatna rendelkezésre.
Az egybegyűltek ellátogattak a Petőfi Sándor Általános Iskolába is. A napközi otthon tele volt gyermekrajzokkal, játékokkal. A gyerekek kis előadással üdvözölték a vendégeket. A fénylő szemekben megbújt az öröm és a remény. A gondolat szárnyakat kapott. Júniusban lehet számítani az összegezésre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..