home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Nagyboldogasszony ünnepe Töröktopolyán
2006.08.23.
LXI. évf. 34. szám
Nagyboldogasszony ünnepe Töröktopolyán

1854-ben és 1855-ben Mária-jelenéseket jegyeztek fel Töröktopolyán, amelyek a temesvári püspökségen vannak dokumentálva. Ezen jelenéseknek köszönhető, hogy Töröktopolyát lelkészségre emelték, s a község búcsújáró hellyé vált. Napjainkban is Bánátnak ez az egyetlen Mária-kegyhelye. A búcsút...

1854-ben és 1855-ben Mária-jelenéseket jegyeztek fel Töröktopolyán, amelyek a temesvári püspökségen vannak dokumentálva. Ezen jelenéseknek köszönhető, hogy Töröktopolyát lelkészségre emelték, s a község búcsújáró hellyé vált. Napjainkban is Bánátnak ez az egyetlen Mária-kegyhelye. A búcsút Nagyboldogasszony napján tartják, kétnapos ünnepség keretében. A zarándokok hagyományosan előző nap a kora délutáni órákban érkeznek autóbusszal, gépkocsival, traktorral. Valaha nagyon sokan gyalog tették meg az utat, de napjainkban már elvétve sem találkozunk gyalogos zarándokokkal.
Az ünnepség búcsúnyitó szentmisével kezdődik, majd a zarándokok végigjárják a keresztutat. A hívek horvát és magyar nyelvű szentmiséken vehetnek részt, éjfélkor van az ifjúsági szentmise. Egész éjjel tart a nagy cönákulum, amelynek keretében a rózsafüzért imádkozzák, közben van lehetőség az elmélkedésre is. Nagyboldogasszony napján ünnepi szentmisével ér véget a zarándoklat.
Noha nálunk munkanap Nagyboldogasszony napja, az idén is szép számban vettek részt a zarándokok ezen a jeles ünnepen, amelynek házigazdája a kegyhely őre, dr. Sóti János SJ atya. Az ünnepi szentmisét a Nagybecskereki Egyházmegye főesperese, msgr. Fiser János mutatta be paptestvéreivel együtt.
Nagybecskereki Egyházmegyei Sajtóiroda

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..