home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Nagy Imre, a földosztó
HEGEDŰS Attila
2005.04.06.
LX. évf. 14. szám

Március 29-én volt hatvan éve annak, hogy megkezdték a földosztást MagyarországonA nyilvánosság mindmáig keveset tud Nagy Imréről, a földosztó miniszterről. A Kádár-korszakban ugyanis az 1956-os forradalom és szabadságharc mártír miniszterelnökéről s az 1945-ös földosztó miniszterről sem lehetett me...

Március 29-én volt hatvan éve annak, hogy megkezdték a földosztást Magyarországon
A nyilvánosság mindmáig keveset tud Nagy Imréről, a földosztó miniszterről. A Kádár-korszakban ugyanis az 1956-os forradalom és szabadságharc mártír miniszterelnökéről s az 1945-ös földosztó miniszterről sem lehetett megemlékezni. A földreformmal foglalkozó tanulmányokban, tankönyvekben, megemlékezésekben nem szerepelhetett Nagy Imre neve és fényképe. A rendszerváltozás után a kutatók feltárták a földreform előkészítésében és lebonyolításában játszott meghatározó szerepét, de a valóságos kép máig nem alakult ki.
Akik ismerik Nagy Imre életútját, azok számára nem számít újdonságnak, hogy politikai, szakmai érdeklődésének középpontjában mindig is a magyar földkérdés megoldása, a földnélküliek és szegényparaszt milliók földhöz juttatása állt. Tudták ezt a moszkvai kommunista vezetők is, s ezért 1944 szeptemberében őt kérték fel a magyarországi földreform kidolgozására, majd kinevezték az év végén Debrecenben magalakult Ideiglenes Nemzeti Kormány földművelésügyi miniszterévé. Legfontosabb feladata a földreform kormányprogrammá emelése volt, amit 1945. január 30-éig el kellet készítenie. A Magyar Kommunista Párt lényegében elfogadta a Nemzeti Parasztpárt földreformjavaslatát - melynek főbb pontjai: kisajátítandó minden 100 holdnál nagyobb úri, közületi és egyházi birtok, a hazaárulók, nyilasvezérek és a Volksbund-tagok földje elkobzandó, az igénybe vett földet - némi megváltás ellenében - elsősorban a birtoktalan és törpebirtokos parasztságnak juttassák, a földreformot 1945 októberéig végre kell hajtani, lebonyolítására a földigénylők képviselőiből alakítsanak földreform-bizottságokat. Ezután hozzáláthattak a földosztás lebonyolításához.
Nagy Imre mint földművelésügy miniszter 1945. március 29-én, Ópusztaszeren, ünnepélyes keretek között kezdte meg a mintegy háromezer földigénylő jelenlétében - az általa előszeretettel új honfoglalásnak nevezett - földosztást.
Egy autóra felállva szólt az emberekhez: ,,Eljöttem hozzátok, hogy tanúja legyek annak a nagyszerű pillanatnak, amikor a magyar föld népe megkezdi a feudális Magyarország teljes és végleges megszüntetését, amikor megkezdi a nagybirtok felett kimondott utolsó ítélet végrehajtását. Eljöttem együtt örvendezni veletek. Valóra válik a föld népének évszázados álma: azé lesz a föld, aki megműveli.'
A mai napig vitatott földosztásról Szakács Sándor tanulmányában azt írja, hogy e tettel ,,egyik oldalon hatalmi képességeket csökkentettek, a másikon pedig megélhetési lehetőségeket és potenciális politikai képességeket osztottak újra'. Dr. Sipos József, a Nagy Imre Ház kutatási igazgatója szerint az agrártörténészek egy része az 1945-ös földreformot agrárforradalomnak minősíti, másik része pedig radikalizmusa miatt elmarasztalja.
Tíz évvel ezelőtt az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark területén, a földosztás megkezdésének színhelyén, emlékművet állítottak, amelyet minden év március 29-én megkoszorúznak. Az idei megemlékezésen, egyedüli határon túli részvevőként, a Délvidéki 56-os Műhely vezetője is jelen volt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..