home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Munkával a szebb jövőért
Tóth Tibor
2020.01.14.
LXXV. évf. 2. szám
Munkával a szebb jövőért

Horgosra, a határ menti településre 2019 utolsó napjaiban látogattunk. Az ünnep hangulata érződött a levegőben, hiszen a megszokott nyüzsgésnek nyoma sem volt, csak itt-ott suhant el egy autó vagy haladt tova egy kerékpáros.

Az üzletek nyitva álltak a polgárok előtt, de a bevásárlással addigra sokan végeztek már. A pompás, feldíszített művelődési ház előtti hatalmas fenyőfa őrangyalként magasodott a falu központja fölé.

Sors Róbert, a helyi közösség tanácselnöke 2016 óta irányítja a települést. Az első évben a közösség talpra állításával kellett foglalkoznia, az igazi munkát 2017-ben kezdhette el. Azóta viszont sok minden történt a faluban, a többi közt olyan középületeket újítottak fel, amelyekhez legalább negyven éve senki sem nyúlt.

— Ha azt mondom, hogy sikeres időszakot zártunk, akkor nemcsak az elmúlt évre, hanem az elmúlt négyéves periódusra gondolok. A faluban nincs helyi járulék, tehát saját eszközök felhasználása nélkül próbálunk javítani az itthon maradt polgárok életfeltételein. Közintézményeinkben jelentős munkálatok zajlottak. Az egészségház épületét szigetelték, kicserélték a nyílászárókat és a teljes fűtésrendszert, a kazántól a fűtőtestekig. A Kárász Karolina Általános Iskola egy része és tornaterme új nyílászárókat kapott, a parketta is fel lett újítva, az ablakok elé védőhálók kerültek, a régi stílusban készült folyosót pedig új alapokkal erősítették meg. Az iskola udvarában parkosítottak, új kandeláberek és padok lettek elhelyezve, az oktatási intézmény előtt pedig parkoló épült. Iskolánk informatikai teremmel és gyereksarokkal bővült, rengeteg szemléltetőeszköz és bútor lett beszerezve, a szertár is ki lett bővítve. Lecserélték az óvoda ajtóit és nyílászáróit, szigetelték az épületet, belülről újrameszelték a termeket és a folyosót, új bútorzatot szereztek be. A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ napköziotthont nyitott Horgoson, jelenleg tizenkét-tizenhárom felhasználó veszi igénybe. Elkészültek a tervrajzok a labdarúgópályánál levő épület felújítására, a napokban derül ki, sikeres volt-e a pályázatunk, vagy sem. Felújítottuk a játszóteret, a Magyarkanizsa felé vezető kerékpárút másfél kilométeres, Horgos központján áthaladó szakasza kész, a falu végéig még 1 km hosszú szakasznak kell elkészülnie. A Szegedi és a Kanizsai úton is javítottunk a közvilágítás minőségén, elkészítettük a tervdokumentációt az ivóvízhálózat csöveinek cseréjére és a szennyvízelvezető hálózat bővítésére — mondta Sors Róbert.


Horgos központja (a szerző felvételei)

A Prosperitati Alapítvány pályázatain 260 horgosi nyert, a településre 208 millió dinár érkezett. 31 ház talált gazdára, 16 új ültetvényt telepítettek a gazdák, 136 mezőgazdasági géppel bővült a termelők gépparkja, és több tenyészállat is be lett szerezve. A falugondnok harminc-egynéhány idős polgárról visel gondot a 80 négyzetkilométer területű településen.

— Horgoson nyolcvanöt utca található, melynek egyharmada aszfaltos. Az utcák 45%-ára zúzott kő és cserép került, a tavasszal még öt utcát újítunk fel hasonlóképp. Több utca aszfaltozása is a tervek között szerepel, de olyan is van, amelynek a tervdokumentációja készül. A mezőgazdasági pénzalapból több, addig járhatatlan mezőgazdasági földutat tettünk járhatóvá. A Magyarkanizsától Horgosig húzódó K—12-es öntözőcsatorna tisztítása is megtörtént, ami a mezőgazdasági termelők számára nélkülözhetetlen. A Horgos 2 — Röszke 2 határra vezető úton nincs gyalogjárda. A másfél kilométeres szakaszon egy olyan, 30 millió dinár értékű út létesülne, amely a kerékpáros- és a gyalogosforgalomnak egyaránt megfelelne — tudtuk meg.


Hamarosan megérkeznek a bútorok a művelődési házba

Szinte felsorolni sem lehet, mennyi eseménynek adott otthont a település az elmúlt évben. A Vándormozi előadásai, színházaink vendégszereplései, különféle művelődési, néptánccal, népzenével kapcsolatos események, iskolanap, közlekedési és tűzoltóverseny, a Déváról érkezett gyerekek látogatása, családi nap, cserkésznap, a Bartók Béla-tábla avatása, Fujkin István kiállítása, Mága Zoltán koncertje, a XXX. Szüreti Napok, a Durindó és a Gyöngyösbokréta, megemlékezések, koszorúzások színesítették a rendezvények palettáját.

Horgos legnépesebb civil szervezete a mintegy kétszáz tagot számláló Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület. A tizenhárom szakcsoport között megtalálhatóak a néptáncosok, énekesek, kézművesek, hagyományőrzők, színjátszók.

— Rengeteg eseményen vettünk részt, de sokat is szerveztünk. Pályázatokat írtunk, melyek 99%-a nyertesnek bizonyult. A Durindó és a Gyöngyösbokréta nagy kihívás volt számunkra. Hallottunk olyan véleményt, hogy ez nagy falat lesz a településnek, nem tudunk majd megbirkózni vele. Kellemesen csalódtam a horgosiakban, mivel sokan jelentkeztek, hogy szeretnének nekünk segíteni. Több mint kétszáz aktivista szívvel-lélekkel vette ki részét a vendégek fogadásából, a szervezésből, az esemény lebonyolításából. A Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség kiállt mellettünk, támogatott bennünket. Kiemelném még Fekete Líviát, a helyi közösség és egyesületünk titkárnőjét, aki mozgatórugója volt a rangos rendezvénynek, a pályázatokat is ő írta. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és a Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően több viselettel, technikai eszközökkel és hangosítással is gazdagodtunk. A napokban megérkezik a magyar kormány által jóváhagyott 40 millió forint, melyből teljesen bebútorozhatjuk a művelődési házat. Ezzel a horgosiak több évtizedes álma válik valóra, hiszen egy korszerű, modern művelődési házat kap a falu. Január folyamán négy pályázat nyílik meg, mindegyiken szeretnénk részt venni. Még több viseletre, lábbelire van szükségünk, illetve egy néptánctábor szervezésén is gondolkodunk, ezt a nyáron a Túrú-tanyán tartanánk meg. Utazásainkra anyagi eszközöket különítettünk el. Az már biztos, hogy a gyermek-kézművescsoportunk a nyáron Kishegyesen tölt egy napot, néptáncosaink és kórusunk pedig a Törökbecsén megrendezendő Gyöngyösbokrétán és Durindón vesz részt. Megpróbáljuk szakcsoportjaink kérését teljesíteni, egyformán segítünk mindegyiknek — mondta Dudás Zoltán, a Bartók Béla MME elnöke.

Horgoson bíznak a szebb jövőben, és ennek érdekében cselekednek is. Tisztában vannak vele, hogy eredményeket csakis kemény munkával érhetnek el, panaszkodással nem haladhatnak előre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..