home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
Mitől fáj a feje?
2005.06.08.
LX. évf. 23. szám
Mitől fáj a feje?

A fejfájás - legalábbis az orvostudomány álláspontja szerint - többnyire a szervezetünknek arra irányuló jelzése, hogy valahol valami gond adódott. Általában a belső szerveink elégtelen működésével kapcsolatos, de gyakran lelki eredetű is lehet. Egészségtelen életet élünk, ez kétségtelen. N...

A fejfájás - legalábbis az orvostudomány álláspontja szerint - többnyire a szervezetünknek arra irányuló jelzése, hogy valahol valami gond adódott. Általában a belső szerveink elégtelen működésével kapcsolatos, de gyakran lelki eredetű is lehet.
Egészségtelen életet élünk, ez kétségtelen. Nem mozgunk eleget, keveset tartózkodunk a friss levegőn, és meglehetősen egészségtelenül táplálkozunk. Mindennapjainkra a rohanás, a stressz a jellemző, így nem csoda, hogy minden második ember fejfájással, migrénnel küszködik.
És ez még mindig nem minden. Fejfájást okozhat az elégedetlenség, a kiábrándultság és a csalódottság is. Persze a szó átvitt értelmében. De fáj. Ez biztos.
Önnek mitől fáj a feje? - kérdeztük olvasóinktól.
VINCZE Ilona óbecsei nyugdíjas:
- Az örökös harctól, amelyet az élettel vívok. Gyermekkoromban a szegénység, a nélkülözés, később a folytonos rohanás, a munka várt. Ma már az egyedüllét, a kiszolgáltatottság, az elesettség okoz gondot. Idős vagyok, beteges, és nem néz rám senki. Gyermekeim nincsenek, a rokonaim pedig nem kíváncsiak rám. Így hát nem is csoda, ha a bánatba bele-belefájdul a fejem. Egyébként érzékeny vagyok az időjárás-változásokra, és amióta egy nagy műtéten is átestem, a fejfájásaim szinte állandósultak. De ha csak a betegség és az öregség miatt fájna a fejem! Ha nem ilyen életet élnénk, amilyent, a tényleges fejfájásunk gyógyítható lenne. Itt azonban már nincs segítség, hiszen az egész ország egy ,,fejfájós vénasszony, akinek nem lehet a kedvében járni.
MICSIK Anasztázia újvidéki kozmetikus:
- Szerencsére nem vagyok fejfájós, de bizonyos dolgok olyannyira ki tudnak hozni a sodromból, hogy bizony belefájdul nemcsak a fejem, hanem még a lelkem is. Nem értem, hogyan lehet ilyen helyzetbe kényszeríteni embereket, amilyenben nagyon sokan élünk itt, a sötét Balkánon. Minden a feje tetején áll, teljes a káosz. Óriási méreteket ölt a munkanélküliség, sok a pszichés értelemben vett beteg ember. Mert lelki betegekké tett bennünket ez a gazdasági és politikai helyzet, ezáltal természetes, hogy nemcsak fáj, hanem fő is a fejünk. Ha emberhez méltón élhetnénk, úgy, ahogy más európai országokban, feleennyi dolga sem lenne az orvosoknak. Először a társadalmat kellene ,,meggyógyítani, és a mi ,,fejfájásunk is megszűnne.
VARGA Mátyás zentai földműves:
- Mert már elfogyasztottam a kenyerem javát. Öreg vagyok és fáradt. Minden baj utolér, fájnak a csontjaim, a hátam, a fejem. Álmatlanságban szenvedek, folyton idegeskedek, mert azt szeretném látni, hogy az unokáimnak már sokkal jobb soruk lesz, mint nekem volt. De erre sajnos semmi esélyt nem látok. Hiába dolgoztam egész életemben, műveltem az apámtól örökölt kevéske földemet, hogy etetni tudjam a családomat. Becsülettel felneveltem őket, iskoláztattam, de az életem alkonyán sem nyertem el a nyugalmamat. Szégyenletes, ami ebben az országban folyik, és ezért kizárólag a nagyravágyó politikusokat okolom. Ha az ember beteg, nem mehet el orvoshoz anélkül, hogy ne kelljen egy halom pénzt kiadnia a vizsgálatokra meg a gyógyszerekre. Hát miért volt érdemes dolgozni eddig, ha a gyerekeinket, az unokáinkat is hasonló sors várja? A szüleim a II. világháború után olyannyira elszegényedtek, hogy szinte enni sem volt mit nekik. Engem és a testvéreimet is nagy nehézségek közepette neveltek fel, de embert faragtak belőlünk. Megtanultuk, mit jelent becsületes munkával megkeresni a betevő falatot. No, ez az, amit a minket, tisztességes embereket kizsákmányoló politikusok soha nem fognak megtanulni. Tőlük fáj a fejem. Ha csak rágondolok egyikükre is, elborul az agyam.
PÓSA Matild szabadkai bérelszámoló:
- A fronthatásokra vagyok érzékeny. Szinte mindig fáj a fejem, amikor időjárás-változás van. Nehezen viselem a hőséget, és meglehetősen magas a vérnyomásom is. Kimerültnek érzem magam főként tavasszal, télen viszont a bezártság érzése okoz migrént. Ilyenkor egy meleg fürdő, néhány erős fájdalomcsillapító és a nyugalom, a csend segít. A munkám is állandó odafigyelést igényel, és bizony sokszor megesik, hogy néhány percre ki kell mennem az irodából a friss levegőre. Az segít, ha az ember nagyon feszült, és a fejfájást is megelőzhetjük egy kiadós sétával vagy egy padon való, néhány perces üldögéléssel. Én hiszek a keleti népek gyógymódjaiban, a jógában, és hiszek az emberi önfegyelemben is. Nem szabad megengedni, hogy a munkánk, a mindennapos problémák az egészségünk kárára menjenek. Fegyelmezettnek és erősnek kell lennünk, hogy a betegségek messze elkerüljenek bennünket.
MIKLÓS Csilla szabadkai egyetemi hallgató:
- Tulajdonképpen nem vagyok fejfájós, és ez ma már nagy szerencsének számít. Sok fiatal küzd ezzel a problémával. Van, aki frontérzékeny, van, aki kiegyensúlyozatlan lelkiállapota miatt kénytelen napról napra elviselni ezt a kínzó fájdalmat. Nem vagyok a gyógyszerek híve, mármint abból a szempontból, hogy amint fáj valamink, azonnal az orvosságosdoboz után nyúlunk. Inkább hiszek önmagunk gyógyító erejében, abban, hogy nem hagyjuk legyőzni magunkat a különböző egészségkárosító hatásokkal szemben. Ilyen a stressz is, amit tudni kell kezelni. Ez természetesen nem könnyű, különösképpen nem egy olyan világban, amelyben élünk. De az egészség a legdrágább kincs, és megőrzéséért mi magunk tehetünk a legtöbbet.
MILKOVITS István becskereki raktáros:
- A fejem - átvitt értelemben - az emberi butaságtól és a nemtörődömségtől fáj néha. Képtelen vagyok elviselni, hogy amíg egyesek minden erejükkel azon vannak, hogy becsületes munkával megteremtsék a megélhetést önmaguk és családjuk számára, addig mások léhűtőként tengetik az életüket. Elönt a pulykaméreg, amikor 18-19 éves fiatalokat látok méregdrága autókban kocsikázni, amit a szülők vettek nekik. Még csak meg sem kellett dolgozniuk érte, mint ahogy a drága ruhákért, mobiltelefonokért sem. Itt látszik, hogy mennyire romlott ez a társadalom! Két rétegre oszlottunk: akiket felvet a pénz, holott azt sem tudják, mi a munka, és akiknek nemhogy saját autójuk, de még kerékpárjuk sincs, mert minden megkeresett pénzüket felemésztik a számlák. Hihetetlen, hogy mi lett ebből az országból. Nem hiába tartja a mondás: elsőkből lesznek az utolsók, és fordítva. Jelenleg a buta, tanulatlan és tisztességtelen újgazdagok élnek jól, a szakemberek, főiskolát vagy egyetemet végzettek viszont a munkanélküliek listáján várakoznak munkára. Ez a tény már magában elegendő egy kiadós fejfájás kialakulásához. (re)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..