home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Miskolci győzelem
Tóth Tibor
2024.04.25.
LXXIX. évf. 17. szám
Miskolci győzelem

A kiemelt motivációval bíró diákok, akiknek irányítástechnikai érdeklődése túlmutat a tanterv kínálta kereteken, lehetőséget kapnak tudásuk összemérésére a Felsőoktatási Irányítástechnikai Oktatás-módszertani Egyesület (FIOM) által évente megrendezett országos PLC-programozó versenyeken. A XXIX. Ajtonyi István Országos Irányítástechnikai Programozóversenynek Palics és Szabadka adott otthont.

A háromnapos megméretésen, melyet először rendeztek Magyarország határain túl, 25 műszaki irányultságú főiskola és egyetem háromfős csapata vett részt főleg Magyarországról, de a házigazda Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, az Újvidéki Egyetem Műszaki Kara, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara — utóbbi két csapattal — is képviseltette magát. 

A rendezvényt Fürsztner Igor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója nyitotta meg, és leszögezte, hogy 2020-ban rendezték volna meg a versenyt, ám az ismert körülmények miatt akkor ez meghiúsult.


A verseny résztvevői és vendégei

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola 2012-ben kapcsolódott be az évente más helyszínen megrendezendő versenysorozatba.

— A versenyt egy háttérintézmény által szervezzük, ez pedig a FIOM, tehát azon főiskolák és egyetemek vehetnek részt és adhatnak otthont a megméretésnek, amelyek tagjai a Felsőoktatási Irányítástechnikai Oktatás-módszertani Egyesületnek. A PLC elnevezés programozható logikai vezérlőt jelent, tehát folyamatok programozásáról van szó. A versenyzők az első napon tíz kérdésből álló elméleti tesztet töltenek ki, a második és a harmadik nap pedig a gyakorlati részről szól, tehát valós technológiához kötődik, a versenyzőknek egy ipari robotot kell beprogramozniuk a saját eszközeikkel. Mindenki a saját vezérlőjével, univerzális csatlakozó segítségével kapcsolódik a robotra, melynek ezáltal lehetővé vált a programozása. A programozás után a különböző folyamatokat vezérelni képes robotot csak kétszer tesztelhetik a csapatok. Ha a robot nem működik, akkor meg kell keresni, vajon hol a hiba. Mindig azt szoktam mondani, hogy a PLC-versenyekre érkező diákjaink annyira belemerülnek a programozásba, hogy azonnal munkát is találnak ebben az ágazatban. A verseny mögött több ipari partner áll, melynek a versenyzők a termékeit programozzák, és ezek a partnerek az ilyen rendezvényeken munkaerőt keresnek és találnak. Integrátorok, ipari automatizálással foglalkozó, gyártósorokat tervező vállalatok és vállalkozások számára mindig szükséges az új munkaerő — mondta dr. Gogolák László, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola tanára, a verseny fő szervezője.


Az első helyezett miskolci csapat

Nagy István, az 1994-ben Miskolcon alakult Felsőoktatási Irányítástechnikai Oktatás-módszertani Egyesület (FIOM) elnöke kiemelte, hogy a magyarországi és a Kárpát-medencei műszaki irányultságú karokat tömörítő egyesület a megalakulása óta igen hosszú utat tett meg.

— Az első PLC-programozó versenyt 1995-ben rendeztük, egyesületünk alapításának kezdeményezője, Ajtonyi István neve alatt 2015 óta szervezzük meg. A határon túli intézmények közül először a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, majd három éve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is csatlakozott hozzánk — mondta Nagy István. 

A háromnapos versenyt a Miskolci Egyetemről érkezett East Side csapata nyerte. A diákok nagyon szép tárgyjutalmakkal térhettek haza, az első három csapat pedig pénzjutalomban is részesült. A rendezvény kiemelt jelentőségű támogatója a Magyar Nemzeti Tanács volt.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..