home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Miről olvashatunk 2022-ben?
Lábadi Loránd
2022.02.09.
LXXVII. évf. 4. szám
Miről olvashatunk 2022-ben?

A 2021. esztendőről nyugodt lelkiismerettel állíthatjuk, kimagaslóan jobb volt, mint az előző, néhány statisztika szerint pedig az elmúlt három évet alapul véve is vezető. Ha jobban belemélyedünk a kimutatásokba, akkor láthatjuk, hogy az elmúlt néhány évben az autógyárak elkezdtek átállni a hibrid és a teljesen elektromos meghajtású járművek fejlesztésére, ami miatt néhány százalékkal csökkent a belső égésű erőforrásúak, de főleg a dízelüzeműek gyártása. A járványhelyzet is megtette a magáét, mely csak 2021-re normalizálódott a vakcina megjelenésével. Tehát ezek a fő okai az érezhető visszaesésnek, mely reményeink szerint a múlté, és nem ismétlődik meg.

Az erőforrások fejlesztése az elmúlt néhány évben megtörtént, és az eredmények már tapasztalhatóak. 2022 elején kimondhatjuk, hogy a legnagyobb siker a dízelüzemű erőforrások megreformálása, a károsanyag-kibocsátás ugyanis a minimumra csökkent, és a szakemberek véleménye szerint a benzinüzemű motorok szintjén van, de ezzel kapcsolatban van némi kétség. Mindegyik autógyár állítja, hogy a megengedett szinten vannak az értékek, de mint kiderült, vannak félrevezetések, melyek a vásárlók megtévesztésére irányulnak, ezért aztán ezeket drákói szigorral szankcionálták is.


Forrás: You Tube

A másik nagy siker az elektromos autók gyártásánál tapasztalható, melynél a hatótáv növelése a cél, és a megjelent adatok szerint hamarosan egy hosszabb út sem okoz majd különösebb gondot, egy töltéssel akár 1000 km is megtehető lesz. 2021-ben meglepően sok elektromos autó talált gazdára, és az előttünk álló időszak következő nagy kihívása az árak mérséklése kellene hogy legyen. Jelenleg ugyanis nagyon sok család nem engedheti meg magának ezt a luxust, így marad a belső égésű erőforrással meghajtott jármű. Az állami támogatások mértéke minden országban más, így az eladási számok is változóak, de ez is jó úton halad, és 2022 itt is áttörést hozhat. A nyugati országok a benzin- és a dízelmotoros autók forgalomból való kitiltását 2025-ről 2035-re halasztották, a fejlesztéseknek köszönhetően, na meg az autógyárak nagy raktárkészletének is, mivel még napjainkban is folyik ezeknek a kocsiknak a gyártása.

Az idén megvásárolható lesz több olyan modell, amely hagyományos meghajtású, de nagyon sok elektromos autót is láthatunk majd, melyekről olvashatunk. A BMW i7 hatótávja 600 km, a teljesítmény 600 lóerő (447 kW), illetve a Hyundai Ioniq 6, Audi A6 e-tron, Porsche Macan EV, Alfa Romeo Tonale, Volkswagen ID. Buzz, Mercedes Vision EQXX, Renault R5 E-Tech, Volvo XC90 Embla, Smart SUV már látható, és még jó néhány modell, mely majd az év folyamán kerül piacra. A hatótáv maximalizálása mellett a motor teljesítménye is nagyobb lesz, de a személyautókon kívül a kombik, valamint a kisbuszok, turistabuszok, kis kamionok, nagy kamionok is megújulnak, mind több modell tisztán elektromos meghajtást kap.


Forrás: You Tube

Ugyanez érvényes a vízi közlekedésre is, ahol a legnagyobb utasszállító megahajókba, valamint az áruszállításban a tankerekbe és a konténerszállító hajókba is környezetkímélő erőforrást szerelnek. Több hajó van a dokkokban, ahol már csak a teszteléseket végzik, és az év elején, de legkésőbb a közepén vízre bocsátják őket — ez szintén témánk lesz. A vasútforgalomban is folyik a modernizálás, ennek eredményeként a már közlekedő villanyvonatok mellett több újabb modell is üzembe kerül, mint az ultramodern ICE jelzésűek, melyek végsebessége 320 km/h, és melyekben az ülőhelyek bővítése is megtörtént, így most már akár 440 utassal is számolhatnak. A sikeres műszaki változások a minőségre is pozitív hatással vannak, a kényelmes ülések és a használt anyagok minősége is sokkal jobb, továbbá több hely van a kerékpárok szállítására is, ami a turistaútvonalakon hoz majd nagyobb kihasználtságot.

A légiforgalomban is lesznek új hírek, melyekről szintén olvashatunk majd. Az Airbus, a Boeing vagy az orosz repülőgyártók vadonatúj technológia alapján készítenek gépeket, melyek mozgékonyabbak és biztonságosabbak, mint az elődeik. Az új L—410-es hidroplánmodell is 2022 egyik újonca, mellyel szintén foglalkozunk majd, de a kompozitszárnyakkal készült MSZ—21-es vagy az Airbus alternatív üzemanyaggal való kísérletezése és annak eredménye is egyike lesz témáinknak. A lakóautók és a lakókocsik háza táján is sok újdonság tapasztalható, ami azt bizonyítja, hogy a pihenésre és az utazásra is sokkal jobban költenek az emberek, tehát itt is egy pozitív elmozdulás látható. Az Adria Coral XL AXESS 670, a Laika Kosmo 912, a Weinsberg és a Knaus lakóautók és lakóbuszok 2022. évi modelljei a maximális kényelem biztosítékai, s ezekről is olvashatunk majd bővebben.

És végül, de nem utolsósorban az autósporton belül az F—1, F—2, F—3 menetéről is tájékozódhatunk majd. Lesznek változtatások, melyek megosztják a csapatokat is, meg a rajongókat is, de az első futam után remélhetőleg lecsillapodnak a kedélyek. Az F—1-ben életbe lépett szabálymódosítások sokkal inkább kerültek célkeresztbe, mint a másik két kategória esetében, mivel itt jelentős fejlesztések valósultak meg, melyek ha jól működnek, akkor az utcai autókba is bekerülnek majd, tehát jó tudni, mi vár ránk egy új gépkocsi vásárlásakor.

A felsorolt témák közül biztosan akad olyan, amely felkelti a tisztelt Hét Nap-olvasó érdeklődését, és kellemes olvasnivalónak találja, ezért 2022-ben is tartsanak a Mérföldkő rovattal.


Forrás: You Tube

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..