home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
Mire költi?
(re)
2006.08.09.
LXI. évf. 32. szám

Vajdasági magyar intézményeink, ernyőszervezeteink működését, egyeseknek az életre keltését köszönhetjük az anyaországi Szülőföld Alapnak, amely azzal a céllal jött létre, hogy a Kárpát-medence magyarságát támogassa, ezáltal a nemzet fennmaradását segítse.A Szülőföld Alapnak a legnagyobb összeggel r...

Vajdasági magyar intézményeink, ernyőszervezeteink működését, egyeseknek az életre keltését köszönhetjük az anyaországi Szülőföld Alapnak, amely azzal a céllal jött létre, hogy a Kárpát-medence magyarságát támogassa, ezáltal a nemzet fennmaradását segítse.
A Szülőföld Alapnak a legnagyobb összeggel rendelkező Oktatási, Kulturális, Szociális, Egyházügyi és Médiakollégiuma jóvoltából olyan jelentős vajdasági intézményeink és ernyőszervezeteink részesülnek anyagi támogatásban, mint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a szabadkai Tanítóképző Kar, a zentai Bolyai Farkas Tehetséggondozó Gimnázium, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó és Nyelvi Gimnázium, valamint a szabadkai székhelyű Pannónia Alapítvány és az újvidéki Mozaik Televízió.
A kollégium támogatói tevékenysége azért is jelentős számunkra, délvidéki magyarok számára, mert a Szülőföld Alap és a Kollégium részéről a Kárpátalja mellett Vajdaság is kiemelt figyelmet élvez, a támogatások pedig lehetővé teszik megmaradásunk stratégiai céljainak megvalósítását.
Mire költi a támogatást? - kérdeztük az illetékesektől.
HAJNAL Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet elnöke:
- Intézményünk egyedüli támogatója a Szülőföld Alap, amelynek intézetünk életre keltését és a működését köszönhetjük. A Magyar Nemzeti Tanácsnak nem áll módjában, hogy a tartományi költségvetésből biztosítson számunkra támogatást, és ha a Szülőföld Alap nem segítené az intézetünket, az fennmaradásunkat lehetetlenítené el. A támogatás révén munkatársakat foglalkoztathatunk, mind állandó, mind külső munkatársakként. Jelenleg hatan látják el a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet feladatait. A támogatást a pályázatunkban megfogalmazott célokra, pontosabban beruházásokra és programjaink megvalósítására, valamint a munkatársaink fizetésére költjük. Ezeket mind külön tételekbe foglaltuk, és a megítélt 5 millió forintot célszerűen a megfogalmazottak alapján költjük majd el.
PÉCSI Elizabeta, a Dél-bácskai és Szerémségi Magyar Civil Szervezetek Szövetségének alelnöke:
- A Szülőföld Alap által megítélt támogatást a Közösen tenni megmaradásunk érdekében című pályázatban megfogalmazottakra fordítjuk. Elsődleges célunknak és feladatunknak tekintjük azoknak a dél-bácskai és szerémségi szórványban működő, bejegyzett magyar civil szervezeteknek a segítését, amelyek megmaradásunk érdekében felvállalták a magyar közélet szervezését azokon a településeken, ahol az anyanyelven folyó oktatás már több mint 30 éve megszűnt. Ezekben a régiókban újra tanítani kell az anyanyelvet, erősíteni kell a hitet, az önbizalmat az emberekben, és tudatosítani azt, hogy a másságunk csak előny számunkra.
A pályázatba foglalt feltételeknek szövetségünk saját tevékenységi körében eleget tesz, például a tagszervezeteink számára megszervezett oktatási sorozat formájában. Nagyon jónak találjuk a közművelődési szakemberek képzését a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény szervezésében. Már folyamatban van a tagszervezetek képviselőinek kiválasztása. A támogatás lehetővé teszi a dél-bácskai és szerémségi szórványmagyarság részére, hogy fiatal közművelődési szakembereket képezzünk, akik helyben meg tudják szervezni a magyar civil szervezetek munkáját a szükséges minimális ügyvitellel, meg tudják szervezni az anyanyelv, a hagyomány, a történelem és a kultúra hatékony ápolását, programokat szerveznek, pályázatokat írnak, levezetik és elszámolják őket. Ezáltal a kis magyar közösségek életminősége javul, kialakul a magyar közélet, erősödik a magyar identitástudat és jelentősen növekszik a magyarság fennmaradásának lehetősége a déli végeken. Közös célunk a megmaradás, fejlődésünk, a másságunk tudatos megélése és annak gyümölcsöztetése.
ÁRPÁSI Ildikó, a Pannónia Alap Kuratóriumának alelnöke:
- Hivatalos értesítést még nem kaptunk arról, hogy a Szülőföld Alap másodszor is támogatásban részesítette a Pannónia Alapot. Tavaly tévéstúdió felszerelésére, az idén pedig ugyanennek a fejlesztésére és működtetésére kértük az anyaország támogatását. A 2005 őszén alakult civil szervezetünk egyik legfontosabb célja ugyanis az anyanyelvű elektronikus tájékoztatás fejlesztése, és ennek része egy, a tömbmagyarság területén készülő magyar szellemiségű tévéműsor is. Szerbiában a rádiózásban és a televíziózásban is nagy változások állnak majd be, miután rendeződik a frekvenciák elosztásának kérdése, és megtörténik az önkormányzati alapítású tájékoztatási eszközök bejelentett privatizálása. Az állam a jelek szerint a közszolgálatiságot elintézettnek véli a belgrádi és újvidéki állami rtv intézményeivel, de kérdés, hogy azok mennyiben elégítik ki a nézők, és azok között is a kisebbségi sorban élő polgárok igényeit, szükségleteit. Mi úgy gondoljuk, hogy nem teljes mértékben, ezért kértünk a múlt év végén támogatást egy szabadkai tévéstúdióra, amelynek felszerelése a végéhez közeledik. A Pannónia Alap kísérleti tévéműsora hamarosan indul, és reményeink szerint Vajdaság nagy részén látható lesz. Persze, ahhoz, hogy igazán korszerű és aktuális műsort tudjunk készíteni, további felszerelésre lesz szükség. A műsornak a nézőkhöz való eljuttatása nem egyszerű, továbbá a riportereknek sokat kell majd terepre járniuk, amihez jól jönne egy autó, és tudósítókra is szükségünk lesz. E fejlesztési tervek egy részét kívánjuk megvalósítani az újabb támogatásból, amiről, mint említettem, még hivatalos megerősítést nem kaptunk. Mindenesetre nagyon fontos, hogy az anyaország jelentőséget tulajdonít a vajdasági magyar tájékoztatás fejlesztésének. Az itteni magyarságnak ugyanis nemcsak anyanyelve és identitása megtartásához, hanem társadalmi érvényesüléséhez is szüksége van színvonalas elektronikus tájékoztatásra. Ehhez szeretne a Pannónia Alap a maga szerény lehetőségeivel hozzájárulni.
GAJDA Attila, a zentai Bolyai Farkas Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója:
- Még nem tudom pontosan, hogy mire is költjük, mert amire kértük, arra sajnos nem elég. Gimnáziumunknak tantermekre és egyéb helyiségekre lenne szüksége. Jelenleg is négy osztályunk és csupán három tantermünk van. Szerencsére a Munkásegyetemtől tudunk tantermet bérelni, de még így is nagyon szűkösen vagyunk. Az már biztos, hogy új tanterem létesítésére fordítjuk a most kapott támogatást.
GÓBOR Zoltán, az újvidéki Mozaik Televízió igazgatója:
- A Szülőföld Alaptól hat és fél millió forint támogatást kaptunk, ennek 80 százalékát a Mozaik Televízió működtetésére, 20 százalékát pedig beruházásokra költjük. Nagy eredménynek számít részünkről, hogy sikerült olyan szintre fejleszteni a műszaki berendezésünket, hogy 24 órás műsorral szolgálhatunk a nézőknek a 39-es csatornán. Terveink szerint szeptember 1-jétől új műsorsémával jelentkezünk majd. A Mozaik Televíziónak jelenleg 17 állandó és 5 tiszteletdíjas munkatársa van. A rezsiköltségek és egyáltalán a szerkesztőség működtetése meglehetősen sok pénzt emésztenek fel, ezért a támogatás nagyobb részét ezekre a célokra fordítjuk majd.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..