home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Mint világító lámpás ...
Rencsényi Elvira
2012.03.28.
LXVII. évf. 13. szám
Mint világító lámpás
  ...

Mint világító lámpás
A Halasi úti központi iskolaépület (Hevér Miklós felvétele),,A tanító olyan lámpás, amely minél inkább világít másoknak, annál inkább fogyasztja önmagát.' Gárdonyi Géza gondolatai hűen tükrözik azt az önzetlen, odaadó munkát, amelyet a - különösen a kisebbségi - tanítók,...

Mint világító lámpás
A Halasi úti központi iskolaépület (Hevér Miklós felvétele)

,,A tanító olyan lámpás, amely minél inkább világít másoknak, annál inkább fogyasztja önmagát.' Gárdonyi Géza gondolatai hűen tükrözik azt az önzetlen, odaadó munkát, amelyet a - különösen a kisebbségi - tanítók, tanárok végeznek annak érdekében, hogy a jövő nemzedékét valós tudással, értékes és értékelni képes személyiséggel ruházzák fel.

Fehérvári Magda iskolaigazgató négy éve látja el a feladatát, és ez alatt az idő alatt rengeteget fejlődött az iskola

Ezt az áldozatos munkát, a tanítói hivatás magas színvonalon való művelését és az általa elért eredményeket véve figyelembe az oktatási minisztérium hét vajdasági magyar általános iskolát is az ország legjobb oktatási-nevelési intézményei közé sorolta. Közöttük a szabadkai Gróf Széchenyi István Általános Iskolát, mely tanintézet azon túlmenően, hogy a különféle megméretéseken kimagasló eredményeket ért el, pedagógus-továbbképzéseket és szakmai konferenciákat is szervezett, valamint négy kihelyezett intézménye épületének a felújítását, korszerűsítését is megvalósította.
Az oktatási minisztérium az értékeléskor figyelembe vette többek között a záróvizsga eredményeit, a versenyeredményeket, az aktivitásokat, úgymint különböző rendezvények szervezését, a beruházásokat, a pedagógusképzéseket, de az oktatási minisztérium körzeti igazgatóságainak és a nemzeti tanácsok - a magyar iskolák esetében a Magyar Nemzeti Tanács - ajánlásait is. Az MNT pedig olyan iskolákat ajánlott, amelyek a formális oktatási tanórás kereten túlmenően jelentős szabadidő-tevékenységeket végeznek, illetve a különböző programjaikkal fontos szerepet vállalnak a nemzeti közösség identitásának megőrzésében és ápolásában, mindamellett kimagasló eredményeket mutatnak fel az oktatási tevékenységben is.

Az iskola: a nevelés és oktatás együttes intézménye

Azok a pedagógusok és iskolavezetők, akik tudják, hogy a tanintézet az oktatás és a nevelés együttes intézménye, valamint ezt a gyakorlatban meg is valósítják, méltán nevezhetők pedagógusnak. Hiszen csak a neveléssel megalapozott oktatás kölcsönözhet valós műveltséget, csak ez formálhat nemes személyiséget. A csupán tudást, ismeretet adó iskola csonka iskola marad, amelyből hiányzik a tudatos, lelkiismeretes nevelés, a fegyelem és a személyiségformálás.
Ez a céltudatosság jellemzi a szabadkai Gróf Széchenyi István Általános Iskolában folyó oktató-nevelő munkát. Szabadka 15 általános iskolája közül ez a legnépesebb: 1083 diákja van, 30 magyar és 25 szerb tannyelvű tagozata. A növendékek közül 127-en roma származásúak. A többiekhez való felzárkózásuk és az órákon való rendszeres részvételük szintén az itt dolgozók kitartó munkájának az eredménye.
Az iskola korszerű tanítási-oktatási programmal működik, jól felkészült tanítókkal és tanárokkal. Az oktatás négy épületben folyik: a központi iskola a Halasi úton található, hozzá a két közelebbi kihelyezett tagozat a Šabac utcai és a Szalai Iskola, a legtávolabbi pedig a Kelebiai Iskola. Mind a négy épületet az elmúlt évek során felújították, korszerűsítették, a minél hatékonyabb munka érdekében szükséges berendezésekkel látták el őket.
- A központi iskolánknak jól felszerelt informatikai kabinetje, könyvtára és médiatára van, mely bármikor a tanulók és a pedagógusok rendelkezésére áll - tudtuk meg FEHÉRVÁRI Magda iskolaigazgatótól. - Klasszikus és modern szerzők műveit, tudományos és népszerű olvasmányokat, enciklopédiákat, szótárakat és szakkönyvek gyűjteményét tartalmazza. A legnagyobb örömünkre az állománya folyamatosan bővül és újul. Ezenkívül külön felszerelt tantermekben folynak a magyarnyelv- és a szerbnyelvórák, továbbá a képzőművészet, a műszaki oktatás, a biológia és kémia tárgyak oktatása is, akárcsak a történelem-, a földrajz- és a zeneórák. Mind a négy iskolaépületünk számára van internet-hozzáférési lehetőség, ami jelentős mértékben segíti a tanórákra való felkészülést, és nem utolsósorban elengedhetetlen az informatikaoktatás során. Az osztálytermekben kivetítő, televíziókészülék, CD-lejátszó is van a különféle korszerű segédeszközökön kívül. Iskolánknak tágas, világos, korszerűen felszerelt tornaterme van, de sajnos az udvari sportpályáink felújítása, illetve újak kiépítése még várat magára. Ez a következő kitűzött cél, melyet meg szeretnénk valósítani.
Az iskolának 200 tagú kórusa van, tambura- és citerazenekara, népitánc- és népdalcsoportja, szavaló- és színjátszószakköre. A tanulók lelkesen gyakorolnak, szombatonként is eljárnak a próbákra. A néptáncosok most éppen a Kőketánc elnevezésű vetélkedőre készülnek, de a közeljövőben sort kerítenek arra a nagyszabású hangversenyre is, amelyen fellépnek a kórustagok és a zenekarok tagjai is.
- Iskolánk aktív résztvevője a Kárpát-medencei magyar iskolák munkáját összehangoló Diákuniónak, az Arad-TemesvárSzeged-Szabadka régió négy iskola együttműködésének, és 8 iskola részvételével megszervezik a Kárpát-medencei Széchenyi iskolák szövetségét is. A Márton Áron-emlékéremmel elismert szabadkai iskola 1996-ban kezdeményezte a köztársasági szintű magyarnyelv- és nyelvhelyességi versenyt, melynek lelkiismeretes szervezője és vendéglátó házigazdája volt a közelmúltig, három éve pedig már az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületével egyetemben megszervezi és otthont ad a honismereti versenynek is.

Fontos a pedagógusok továbbképzése is

Az iskola tanulói köztársasági elismerést, első díjat szereztek számos tanulmányi versenyen, győzedelmeskedtek például a magyar és az angol nyelvi, a vegytan-, fizika-, matematika- és képzőművészeti vetélkedőn, valamint több sportjátékban voltak országos döntősök, illetve győztesek. De nemcsak a diákok érnek el eredményeket. Az iskola pedagógusai továbbképzéseken, szakmai konferenciákon vesznek részt, bemutatóórákat tartanak. Mindezzel az oktatási-nevelési munka még színvonalasabbá tétele a céljuk.

Fegyelem és egymás iránti tisztelet

Az iskola fennállása óta több átalakuláson ment keresztül, minek folytán a neve is többször megváltozott. Alapításakor VI. számú iskolának hívták. 1926-tól Péter trónörökös, majd a Svetozar Miletić a névadója, ezután 1965-ben egyesült a Bratstvo Általános Iskolával, és Ivo Lola Ribar Általános Iskola lett a hivatalos neve. 2001-ben az egyik legnagyobb magyarról, Gróf Széchenyi Istvánról nevezték el.
- Nálunk az egymás iránti tisztelet a legfontosabb. Jól tudja ezt pedagógus és diák egyaránt. Fegyelem van, enélkül ugyanis nincs megfelelő nevelői munka. Mi nemcsak oktatjuk, hanem neveljük is a gyermekeket. Ez a hivatástudat minden iskolánkban dolgozó tanító és tanár legfőbb erénye.
A tanórákon kívüli tevékenységek közé sorolható még a szelektív hulladékgyűjtés, mely révén a tudatos környezetvédelemre nevelik a gyermekeket, emellett a sport szeretetére is megtanítják őket. Ennek köszönhetően kiemelkedő eredményeket érnek el labdarúgásban és röplabdasportban.

Iskola, ahová nem nehéz járni

- A mi iskolánk szombatonként is nyitva van, és büszkén mondhatom, hogy sem a diákoknak, sem a tanároknak nem esik nehezükre bejárni a próbákra, emeltszintű órák megtartására. Természetesen az órarendhez igazítva a pótórákat is rendszeresen megtartják, hiszen a felzárkóztatás egyik alappillére éppen a pótóra. A minisztériumi elismerés motivál, ugyanakkor kötelez is bennünket. Ösztönöz a még színvonalasabb munkára, illetve arra kötelez, hogy igazoljuk: rászolgáltunk erre az elismerésre.
Az iskola végzős tanulóinak a 65 százaléka hároméves középiskolába iratkozik. Ennek egyik oka éppen az, hogy a külvárosi településekről ide járó gyermekek családi háttere, illetve a család életvitele erre készteti őket. A kimutatások szerint az ebből az iskolából kikerülő nyolcadikosok szinte kivétel nélkül be is fejezik a középiskolai tanulmányaikat. Mi, pedagógusok mindeközben nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy végzős diákjainkat kellőképpen felkészítsük a záróvizsgára. Arra is nagyon büszkék vagyunk, hogy az 1083 diákunk közül mindössze 30-an járnak különórákra. Ez is a tanáraink eredményes munkáját dicséri. Számunka nagyon fontos, hogy a gyermekek identitástudatát kialakítsuk, és megtanítsuk őket arra, hogy legyenek büszkék a származásukra, ápolják a hagyományaikat, ugyanakkor tiszteljék a más nemzethez tartozó társaikat - hallottuk végezetül az igazgatónőtől.
Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..