home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Mindenkinek egyszerre kezd elmenni az esze?
Apró József
2023.01.21.
LXXVIII. évf. 3. szám
Mindenkinek egyszerre kezd elmenni az esze?

Persze senkinek sem hibátlan a memóriája, viszont ha valaki olyasmire emlékszik, ami meg sem történt, akkor legtöbbször valamilyen neurológiai zavart feltételezünk nála. De mi van akkor, ha emberek tömegei emlékeznek valamire, ami nem történt meg? Mindenkinek egyszerre kezd elmenni az esze?

Többségünkben tisztán él a kép, ahogy a Monopoly-bácsinak cilindere és monoklija van, emlékszünk a Fruit of the loom logóra, ahogyan a bőségszaruból ömlenek ki a gyümölcsök. Az emberek többsége nézte a régebbi Star Wars-filmeket, és mindenki tudja, hogy C-3PO lába aranyszínű, Darth Vader szavait pedig el sem lehet felejteni: „Luke, én vagyok az apád.” A fiatalabb generációk pedig úgy emlékeznek, hogy Pikachu fülének a vége és farkának a hegye is fekete.

Hát sajnálom, de ezek közül egyik sem így van. A Monopoly-bácsinak nincs monoklija, a ruhamárka logóján soha nem volt semmilyen bőségszaru, sem kosár, de még fa sem, már 1893-ban is csak gyümölcsök. Pikachu farka töve barna, azt leszámítva az egész sárga. C-3PO jobb lába ezüstszínű, a híres mondat pedig úgy hangzik el Vader nagyúrtól, hogy: „Nem, én vagyok az apád.”

Nem kell aggódni, nem a memóriánkkal van a baj. Általában ezek a hamis emlékek leginkább popkulturális tévedések, például filmek, zeneszámok, reklámok szövegei, történelmi események, édességek, rágcsálnivalók csomagolása.

A fenti példákon kívül rengeteg másik is előkerült, különböző témakörökben, mint Új-Zéland elhelyezkedése a térképen, olyan híres autómárkák logója, mint a Volkswagen vagy a Ford, a Queen egyik híres dalának a vége.

A Mandela-effektus elnevezés egy olyan tömeges, ám téves emlékről kapta a nevét, amely szerint számos ember „emlékszik” arra, hogy Nelson Mandela az 1980-as években meghalt a börtönben, sőt, sokan még Mandela tévében közvetített temetésére is „emlékeznek”. Pedig valójában Nelson Mandela csak tíz évvel ezelőtt, 2013-ban hunyt el az otthonában. A kifejezést Fiona Broome írónő alkotta meg, miután tudomására jutott, hogy mások is osztották a téves emlékét Mandela börtönbéli haláláról.

2020-ban a Psychological Science folyóiratban megjelent memóriavizsgálat szerint a felnőttek háromnegyede legalább egy kimutatható hibát követett el, amikor arra kérték, hogy idézzen fel információkat. Bár a vizsgálatban részt vevők emlékezési pontossága általában nagyon magas volt, az ellenőrizhető részletek 93—95 százaléka helyes volt, a kutatás bebizonyította, hogy az ember memóriája nem tévedhetetlen.

De hogyan lehet, hogy emberek milliói osztoznak hamis emlékeken? Számtalan elmélet létezik erre: ez a bizonyíték arra, hogy az időutazók megváltoztatták a történelmünket; az emlékezési hibák valójában szoftverhibák (hasonlóan a Mátrixhoz); párhuzamos univerzumokban utazunk féreglyukakon át, és ezért változnak meg apró dolgok…

Bármennyire is szeretnék hinni az időutazásban vagy a párhuzamos világokban, szerintem Ockham borotvája lesz segítségünkre. A legegyszerűbb magyarázat, hogy legtöbb esetben az elménk kipótolta a hiányzó részt, hogy valami könnyebben elfogadható/megjegyezhető legyen. Kiváló példa erre Curious George, egy gyerekkönyv-figura, egy majom, akinek nem volt farka. Az emberek viszont mégis úgy emlékeznek rá, hogy volt neki, ami logikus, hiszen ha egy kis majomra gondolunk, miért is egy farok nélküli majom jutna eszünkbe? Egy apró részlet, melyet — annak ellenére, hogy nem volt ott — kipótolt az agyunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..