home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
Milyen nyár vár ránk?
re
2006.06.07.
LXI. évf. 23. szám
Milyen nyár vár ránk?

Szalai Attila karikatúrájaAz év legmelegebb évszaka, a nyár valahogy mindig kellemes érzéseket ébreszt a legtöbb emberben: nyaralás, pihenés, kikapcsolódás. Csupa jó dolog, ami, ha csupán egy-két röpke hét erejéig is, de elviselhetőbbé teszik az amúgy gondokkal, csalódásokkal és a kiszolgál...

Szalai Attila karikatúrája

Az év legmelegebb évszaka, a nyár valahogy mindig kellemes érzéseket ébreszt a legtöbb emberben: nyaralás, pihenés, kikapcsolódás. Csupa jó dolog, ami, ha csupán egy-két röpke hét erejéig is, de elviselhetőbbé teszik az amúgy gondokkal, csalódásokkal és a kiszolgáltatottság-érzéssel teletűzdelt mindennapjainkat. Az igazi, nagy családi ünnepek mellett talán éppen a nyár, a tikkasztó hőség, a frissítő zápor áztatta föld illata az, amelyet oly nagyon várunk a hosszú, hideg és sötét tél után.
De vajon milyen nyár vár ránk? - kérdeztük olvasóinktól.
KANALAS Anna szabadkai nyugdíjas:
- Az előrejelzések szerint hűvös és csapadékos lesz az idei. Ezt bizonyítják az én felméréseim is, amelyeket a népi jóslásokra alapozok. Már hat éve követem ily módon az időjárást, és ez eddig mindig bevált. Sokan nem hisznek benne, én azonban igen. Most végzem az Orbán napjától Pünkösdig tartó időszak elemzését, amely azt mutatja, hogy mivel ez alatt a negyven nap alatt sok eső esett, várhatóan a nyarunk is igen csapadékos lesz. Csupán augusztus második felében várható igazi trópusi hőség, szeptember vége felé viszont már olyan hidegek lesznek, hogy akár fűteni is kell majd. Ez természetesen rossz hír a földműveseknek és a magántermelőknek, hiszen gyenge termés várható az idén. Az elvetett magvakat már így is tönkretette a talajvíz meg az eső, a gyümölcsösöket elverte a jég. Késve kerül a földbe a legtöbb vetemény is, ami már eleve kárt okoz a termesztőknek. A kedvezőtlen időjárás miatt az élelmiszerek várhatólag megdrágulnak, a nyugdíjakat és a fizetéseket azonban nem emelik. A nyárról a legtöbb embernek a nyaralás, a tengerparti üdülés jut az eszébe. Én még életemben nem jártam a tengerparton, legfeljebb a palicsi termálfürdőben mártózom meg az idén nyáron is, mint minden évben. Az alig 7000 dináros nyugdíjamból nem futja nyaralásra, de még a legszükségesebb dolgokra is alig. Beteg vagyok, mégis eljárok más betegeket ápolni, de elvállalok bármilyen alkalmi, akár fizikai munkát is, csak hogy pótoljam valahogy a kevéske havi járandóságomat. Az idei nyár - legalábbis nagyon remélem - elhozza majd a nyugalmat ebbe a városba, és a rendőrségnek sikerül kézre kerítenie azt a bűnbandát, amely már hónapok óta megkeseríti a szabadkaiak életét.
MOLNÁR Mihály bajmoki nyugdíjas:
- Várhatóan ez a nyár is meleg lesz, de sok csapadékkal. Ez pedig nem kedvez a termésnek. A tudósok bebizonyították - és ezt magunk is tapasztalhatjuk -, hogy a köztes évszakok, mint amilyen a tavasz és az ősz, egyre rövidülnek, a nyár és a tél pedig hosszabbodik. Ezt úgy kell érteni, hogy a tél után gyorsan megérkezik a rekkenő hőség, a vénasszonyok nyara viszont elmarad. A szeptember már általában jóval hűvösebb, mint 15-20 évvel ezelőtt, ezáltal a téli hideg is előbb beköszönt a vártnál. Éppen ezért hosszabb ideig kell fűteni, ami ugyebár jelentős kiadás egy háztartás életében. Arról nem is beszélve, hogy a hosszú és hideg tél lelkileg is megviseli az embereket. Ennek egyik következménye, hogy például már a nyarat, a pihenést sem várják oly lelkesen, mint régen. Igaz, a legtöbben annak örülnek csak igazán, ha van munkájuk. Arra kevesen gondolnak, hogy pihenni is kellene, nyaralni, szórakozni a családdal, a barátokkal. Ezt hozta magával ez az átkozott politikai és gazdasági helyzet.
SUHAJDA Ágota zombori egyetemi hallgató:
- Bízom abban, hogy a tavalyihoz hasonló, meleg és gondtalan nyár vár ránk. A barátaimmal nyaraltam Horvátországban, miután letudtam a második évet is az egyetemen. Most is lázasan készülök a vizsgáimra, hogy nyugodtan és jókedvűen indulhassak el az idén is nyaralni. Egy kicsit félek a jelenlegi politikai helyzet alakulásától, hiszen amióta Montenegró polgárai a Szerbiától való elszakadás mellett döntöttek, nem tartom kizártnak, hogy kisebb zavargásokkal kell számolni a két nép között. Én nagyon reménykedem abban, hogy csak alaptalan szóbeszéd ez az egész, és hogy semmiféle polgárháborútól nem kell tartani. A nyár pedig - ha hűvös, ha meleg - a pihenés és a kikapcsolódás ideje, éppen ezért várom már olyan nagyon!
SZABÓ Imre csókai földműves:
- Azt hiszem, ez a nyár korántsem lesz olyan vidám és gondtalan, mint általában lenni szokott. A meteorológusok szerint igen csapadékos nyarunk lesz, sőt a jég sem kerül majd el bennünket. Ez számunkra, fölművesek számára nagyon rossz hír, hiszen mi abból élünk, amit termesztünk. Én búzát vetettem, de a magnak legalább a fele máris megrothadt a talajvíz következtében felázott földben. Most itt ez a sok eső. Az aratás is késni fog, ezt már most tudni lehet, ugyanakkor a learatott búzaszemek nedvességtartalma is nagy lesz. Ez viszont azt eredményezi, hogy a megfeleződött termést még szárítani is kell, ami újabb kiadást jelent a termelőnek. Az állam állítólag segít a földműveseknek, de kérdem én: mennyit? Mi akkora kárral számolunk az idén, amit egyetlen állam sem tudna megfizetni.
VÉBER András szabadkai agronómus:
- Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Ezek periodikusan változnak, amit az emberek többsége nem tud elfogadni. Ezeket a változásokat jelentősen befolyásolják a légköri mozgások, az ózonréteg elvékonyodása, a globális fölmelegedés stb. Ezek függvényében évről évre változik az időjárásunk, és a nyarak sem egyformák minden évben. Van, amikor rekkenő hőség, iszonyú szárazság, máskor sok csapadék és aránylag hűvös idő jellemzi a nyári hónapokat. Ezeket a tényeket figyelembe véve kellene kidolgozni egy átfogó mezőgazdasági programot, amely előirányozna az állami költségvetésből egy meghatározott -a jelenleginél jóval nagyobb - pénzösszeget, amelyet a kárt szenvedett mezőgazdaság újbóli talpra állítására fordítanának. Hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a földművelés, növény- és gyümölcstermesztés ismét gazdaságos legyen, mert abból nem csupán a termelők, hanem mi, fogyasztók is csak profitálhatunk, ha másként nem, hát az egészségünk megőrzése révén.
VARGA Ilona nagybecskereki pedagógus:
- Számomra ez a nyár is várhatóan olyan lesz, mint az összes eddigi. A pedagógus számára kevés idő jut pihenésre, hiszen ilyen-olyan táborokon is részt kell vennie. Én örömmel vállalom ezeket a feladatokat, mert a munka mellett azért sikerül kikapcsolódni is. Sajnálnám, ha egy-egy ilyen tábor az időjárási viszonyok hatására kevésbé lenne élvezhető a gyerekek számára, mint egyébként. Pedig ha hinni lehet az időjósoknak, bizony többnyire a csapadéké lesz a főszerep az idén nyáron is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..