home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Milliós szeméthegyek
Kartali Róbert
2019.01.13.
LXXIV. évf. 2. szám
Milliós szeméthegyek

Szabadka területén gombamód nőnek az illegális szemétlerakó helyek, melyek eltávolítására milliókat kell költenie az önkormányzatnak, pedig a városi szeméttelepre bárki ingyenesen elviheti a szemetét.

Az illetékes szerint az egyes polgárok felelőtlen viselkedéséből fakadó költségeket más közhasznú beruházásokra is el lehetne költeni, ha nem kellene újra és újra eltakarítani a hulladékot a korábban már felszámolt, törvénytelenül kialakult szemétlerakó helyekről.

— Szabadka város területén nincs olyan helyi közösség, amelynek területén ne alakult volna ki kisebb-nagyobb illegális szemétlerakó. Ezek eltakarítására minden évben elkülönítünk bizonyos összegeket, 2018-ban 5 milliót, 2019-ben pedig még többet irányoztunk elő erre a célra a költségvetésben — mondta el lapunknak Vitković Aleksandar, a Szabadkai Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság titkára. — Az eltakarított szemétlerakók helyén egy-másfél év után ugyanolyan állapotok uralkodnak, mint előtte. Erre példa a Peščara helyi közösség, ahol a bajai vasút melletti terület három évvel ezelőtt teljesen ki lett takarítva. Nagyon nagy gondot okoz az egykori Zorka vegyi művek területe is, ahonnan 1 millió dinárba került elvinni a szemetet, de valakik ismét oda hordják a hulladékot. A közterület-felügyelők szigorúan ellenőrzik a területet, de a szemetelőket nehéz tetten érni. A szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat által működtetett szeméttelepre azonban ingyen lehet bevinni a szemetet, leszámítva a fuvarköltséget, mely illegális szemétlerakókra való szállítás esetén is van. Újzsednik területén is van egy szeméttel teli terület, mely néhány évvel ezelőtt teljesen ki lett takarítva a város költségén, most azonban újra telehordták hulladékkal.

Novemberben a titkárság környezetvédelmi szolgálata a köztisztasági közvállalattal az Alsótavankúton kialakult illegális szemétlerakót számolta fel részben, ahol 2412 négyzetméterről 1674 köbméternyi szemetet szállítottak el 279 kamionnal. Az eltakarított szemét súlya 1288 tonnát tett ki. Ez 2,5 millió dinárjába került az önkormányzatnak. Ezen a területen azonban körülbelül még egyszer annyi szemét van, mint amennyit eltakarítottak.

— Jelentős összegekről és irgalmatlanul sok szemétről van szó. Ráadásul ez nem mind háztartási szemét, hanem például az intenzív zöldség- és gyümölcstermesztésből eredő hulladék, a termesztéshez szükséges egyszer használatos csövek, valamint azt gyanítjuk, hogy egyesek a vendéglátóipari tevékenységből származó hulladékot is oda szállították — mesélte az illetékes. — Ha a szemetelők nem változtatnak eddigi szokásaikon, akkor ez egy szélmalomharc marad, melynek se eleje, se vége. Minden olyan eszközt, amely takarításra lett elköltve az adófizető polgárok pénzéből, más beruházásokra is lehetett volna fordítani, akár utcák aszfaltozására vagy bármi másra.

 

A tetten ért elkövetők jelentős büntetéssel számolhatnak, a közterület-felügyelők azonban nem lehetnek mindig mindenütt jelen. Ha valakinek a szomszédságában kezd kialakulni egy illegális szemétlerakó, és szemtanúja annak, hogy valaki oda hordja a szemetét, akkor egy fényképpel, melyen látható a jármű rendszámtáblája, dokumentálhatja a bűncselekményt. Ez már bizonyíték a hatóságnak.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..