home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Miklós Edit történelmet írt
(T. T.)
2014.02.19.
LXIX. évf. 8. szám
Miklós Edit történelmet írt

Már második hete zajlanak az oroszországi Szocsiban a XXII. téli olimpiai játékok küzdelmei. Az eddig megtartott versenyeken nem történt óriási meglepetés, többnyire azok szereztek olimpiai bajnoki címet, akik az esélyesek körébe tartoztak. Kilenc nap alatt a legtöbb aranyérmet a német sportolók, a legtöbb érmet pedig Hollandia versenyzői zsebelték be.

A magyar versenyzők közül a legjobb teljesítmény az Erdélyből Magyarországra települt Miklós Edit nevéhez fűződik, aki a szuperkombinációban elért 16. hely után lesiklásban a szenzációnak számító 7. helyen fejezte be a versenyt. Ez minden idők legjobb magyar eredménye alpesi síben, az pedig már-már a csoda kategóriájába tartozik, hogy a magyar síző maga mögé utasította az összes egyesült államokbeli, francia, osztrák és német versenyzőt. Ebben a versenyszámban egyébként két olimpiai bajnokot avattak, a szlovén Tina Maze és a svájci Dominique Gisin ugyanis hajszálra azonos eredménnyel ért célba.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók szereplése egy kissé sajnos elmaradt a várttól, kilenc nap után ugyanis mindössze két B-döntős szereplésről számolhatunk be. A Darázs—Keszler—Heidum—Lajtos összetételű, 3000 méteren induló női váltó az elődöntőben elért 4. helyével csak a B-döntőbe kvalifikálta magát, ami csalódásként élhető meg. A gyengébb szereplés oka talán abban is keresendő, hogy a csapatvezetőség az utolsó pillanatban kihagyta a négyesből a korábban betegséggel küszködő Kónya Zsófiát, és helyére Darázs Rózsát tette a csapatba, megbontva ezzel a korábbi sikeres kvartettet. A lányok között a hangulat sem volt rózsás, a B-döntőre azonban várhatóan felszívják magukat, és legalább a pontszerző hatodik helyen végeznek. Az egyéni számokban a női 1500 méteren Heidum Bernadett bejutott a B-döntőbe, s ott a 4. helyen végzett, ami összesítettben a 9. helyet jelentette számára. A többi magyar versenyzőnek (Keszler Andreának, Kónya Zsófiának, Knoch Viktornak, Li Shaolin Sándornak, Béres Bencének) nem sikerült elődöntőbe jutnia. Ők vagy a negyeddöntőben, vagy még az előfutamokban búcsúztak a további küzdelmektől.

Sajnos egy súlyos baleset is történt az idei játékokon. Marija Komisszarova orosz síakrobata az egyik edzésen eltörte a gerincét, és az orvosok hatórás műtétet hajtottak végre rajta.

A versenyek közül a legnagyobb érdeklődés a férfi-jégkorongtorna iránt nyilvánult meg, melyen az esélyesek eddig beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. A legizgalmasabb a két gigász, az orosz és az amerikai válogatott csatája volt, mely a rendes játékidőben elért 2 : 2 arányú döntetlen után csak a szétlövésben dőlt el. Döntés csak a nyolcadik pár után született, s végül az amerikaiak ünnepelhettek. Eddig hibátlanul menetel a kanadai és a svéd válogatott is, a világbajnoki ezüstérmes svájciak mindhárom mérkőzésén pedig mindössze egy gól született, ami nem szokványos a jégkorongban. Meglepetés a  cseh és a szlovák válogatottnak a vártnál gyengébb szereplése, Szlovénia viszont — éppen a szlovákok ellen — megszerezte első győzelmét a téli olimpiák történetében.

Öt nap múlva kialszik a láng, de addig még számtalan sportélményben lehet részük mindazoknak, akik figyelemmel kísérik a téli sportok ünnepét.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..