home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Mesterséges, de intelligens?
Tóth Péter
2023.07.24.
LXXVIII. évf. 29. szám
Mesterséges, de intelligens?

A mesterséges intelligencia kifejezés még soha nem szerepelt ilyen gyakran az újságcikkekben, mint az utóbbi időben. Valójában a sajtóban valamilyen oknál fogva az olyan írások vannak túlsúlyban, amelyekben nem a modern technológiákban rejlő lehetőségeket, hanem a mesterséges intelligencia alkalmazásának negatív következményeit hangsúlyozzák.

A gyorsan fejlődő technológia életünket is sebes tempóban változtatja meg. Az események ugyan felgyorsultak, de a technikai és a technológiai fejlődésben megmutatkozik egyfajta folytonosság. Így aztán nem új jelenség, hogy az életkörülmények is állandó átalakuláson mennek keresztül. Az összességében pozitívnak tekinthető folyamatoknak mindig voltak veszteseik is. Nem lesz ez másként a jövőben sem, és nincs ez másként most sem. A mesterséges intelligenciával felszerelt gépek kapacitásai már régen meghaladták azt a szintet, amelyre jelenlegi ismereteink szerint az emberi elme képes. De annak idején a takácsok is megrongálták a szövőgépeket, mert a gépben látták annak okát, hogy munka nélkül maradnak.

Elsősorban azonban nem azért ijesztő a folyamat, mert nehéz lekövetni a változásokat, hanem azért is, mert a mesterséges intelligencia valóban kétélű fegyver lehet. A megfelelő kezekben a társadalom javát szolgálja, miközben a társadalom szempontjából káros tevékenységekre is alkalmazható. Nemcsak a monoton feladatok végzésében helyettesíthető az ember gépekkel, applikációkkal, hanem más emberek kiirtására is fel lehet használni őket. Gondoljunk csak a korszerű fegyverekre. De milyen ellentmondásos már maga a szókapcsolat is: korszerű fegyver. Ha azt halljuk, valami korszerű, akkor általában valami jóra, hatékonyra és használhatóra gondolunk. A fegyver egyszersmind nem igazán pozitív kicsengésű. A mások megölésére, kiirtására alkalmas eszközök fejlesztése is folyamatos volt történelmünk során. Így váltotta fel az íjat a puska, a dárdát, buzogányt, kardot a gépfegyver, a harci szekereket a tankok, harckocsik. És akkor a vegyi fegyverekről, a harci mérgekről, a különféle robbanószerkezetekről, bombákról még nem is beszéltünk. 

Talán a felsoroltak egy része is oka lehet annak, hogy meglepő módon a technológiai szektorban jól ismert szakemberek is megosztottak a gyors bevezetés kérdésében. Azok közül is, akik az átlagembernél jóval jártasabbak a témában, sokan arra figyelmeztetnek, hogy a mesterséges intelligencia területén kialakuló kontrollálatlan fejlesztési versenynek az emberiségre gyakorolt hatásai nem mérhetőek fel pontosan. De eddig is tudtuk, hogy mint szinte minden, ez is hordoz magában kockázatokat. De mindezek mellett — vagy ellenére — leggyakrabban arra figyelmeztetnek, hogy a gépek, intelligens eszközök térhódítása munkanélküliségi sokkokat, drasztikus iparági átalakulásokat hozhat. Pedig ettől kell talán a legkevésbé félni. Ha ugyanis a feladatainkat gépek tudják majd ellátni, adódnak egyéb, talán még kellemesebb tevékenységek, melyekkel hasznossá tudjuk tenni magunkat.

Vannak olyan vélemények is, amelyek szerint a mesterséges intelligencia a megdöbbentő hatékonysága mellett sem az, aminek hisszük. Se nem mesterséges, se nem intelligens. A mesterséges intelligencia ma még mindig „csupán” az emberi intelligencia által megalkotott és szabályozott rendszerek egyike. Még mindig ott tartunk, hogy mi döntjük el, milyen célokra fogjuk felhasználni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..