home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mentőásatások a gázvezeték nyomvonalán
Tóth Lívia
2021.09.11.
LXXVI. évf. 36. szám
Mentőásatások a gázvezeték nyomvonalán

A város napja alkalmából különleges kiállítás nyílt Zentán, a Városi Múzeumban. Az összeállítás a Bulgária határától Magyarország határáig húzódó gázvezeték nyomvonalán végzett mentőásatások negyedik szakaszát mutatja be, ami Magyarkanizsa, Zenta és Ada községeket öleli fel.

A kiállítás elkészítése a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézetnek, és dr. Neda Mirković Marić régésznek köszönhető. 

 –Mivel vándorkiállításról van szó, ezért plakátokon, fotókon van bemutatva a 2019-es leletmentő ásatás. A munka ránk eső része Kanizsa, Zenta és Ada község területén 9 lelőhelyen folyt –  hallottuk Silling Léda etnológus-konzervátor ismertetőjében. – A gázvezeték kiépítése Szerbia területén összesen 403 km hosszan igényelt földmunkákat. Az intézetünk régésze már 2017 óta minisztériumi támogatással végzi e terület régészeti térképének elkészítését. Évenként egy-egy, a szabadkai intézet fennhatósága alá tartozó község térképe készül el. Szerencsére ennek a három községnek a régészeti térképe már készen állt, amikor a gázvezeték munkálatai kezdődtek, ezért pontosan tudták a kollégák, hol szükséges a leletmentő ásatások elvégzése.

A szakember elmondta azt is, hogy a 9 lelőhely közül 4 Magyarkanizsa, 2 Zenta és 3 Ada község területére esik. Csupán 2 hónap alatt, 2019 októbere és novembere folyamán a tervezett területet feltárásán több mint 50 régész és száz munkás dolgozott, a lelőhely hosszúsága 1,5 km volt. Többszáz régészeti egység, templomromok, földházak maradványai, települések körüli árkok, kemencék nyomai, tárolók és vermek kerültek elő a rárakódott földréteg alól. Mintegy 100 doboznyi régészeti leletet és megszámlálhatatlan elemzésre váró mintát gyűjtöttek be.

–A 9 feltárt lelőhely teljes dokumentációja elkészült, reméljük, rövid időn belül védelem alá helyezik azokat. A feldolgozott leletek jó része már itt van a zentai múzeumban, a további kutatásokra a régészeti tanszék tanárai készülnek, ugyanis Felsőhegyen lesznek még ásatások – emelte ki Silling Léda.

Dr. Perica Špehar régész, egyetemi tanár arról számolt be, hogy Zenta község területén két lokációt vizsgáltak, mindkettő Felsőhegy határában van. Az újabb munkálatok elvégzéséhez sikeresen pályáztak a szerbiai művelődési minisztériumhoz, valamint Zenta község is támogatja ezt a projektet, így a kutatás hamarosan folytatódhat.  

A kiállítás megnyitóján a jelenlévőket Pejin Attila, a zentai Városi Múzeum vezetője üdvözölte, az önkormányzat nevében Juhász Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja köszönte meg a vándorkiállítást.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..