home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Mennyi az annyi?
Tóth Lívia
2016.08.28.
LXXI. évf. 34. szám
Mennyi az annyi?

Vajdaságban az elmúlt évnek ugyanehhez az időszakához viszonyítva 15 000-rel kevesebb munkanélküli személy van — legalábbis a munkaközvetítő, vagy ahogyan mostanában mondjuk, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján. De állítólag ugyanez a helyzet egész Szerbiában is, ahol 5,3 százalékos a csökkenés. Ez jó hírnek számít, és akár örülhetnénk is, ha nem volnának kétségeink.

Nem a statisztikában vagy a számokban kételkedünk, hanem abban, hogy ezeknek az embereknek valóban sikerült elhelyezkedniük. Félő, hogy nagy részük azért került ki a nyilvántartásból, mert már nem itthon él, és valamelyik külföldi gyárban igyekszik előteremteni a maga és családja számára — hogy stílusos legyek, hiszen néhány nappal ezelőtt tartották meg közösségünkben az újkenyér tiszteletére szervezett ünnepségeket — a mindennapi betevőt.

Őket bizonyára nem hatja meg az a hír sem — és nem készteti arra, hogy sebbel-lobbal maguk mögött hagyják az épülőfélben lévő, jobb megélhetést nyújtó, új egzisztenciájukat, és hazarohanjanak —, hogy az új szerb kormány kész támogatni a minimálbér emelését. Vagyis a munkaóra legalacsonyabb ára az eddigi 121 dinárról 130-ra növekedhet. A jelenlegi minimálbér Szerbiában 21 050 dinár, melyhez még 1440 dinár számolható hozzá, ha az órabér 9 dinárral emelkedik. Bizonyos becslések alapján 230-250 000-re, a szakszervezetek szerint pedig akár 300 000-re is tehető azoknak a száma, akik csak a törvényes minimálbért viszik haza havonta.

A Tanjug — nem hivatalos értesülésekre alapozva — azt is hírül adta, hogy az átlagbér is növekszik. Állítólag az év végéig eléri majd a 415 euró körüli összeget, a jövő év második negyedében a 450-et, 2018-ban pedig akár 500 euró is lehet. Van azonban ennek a tézisnek egy egészen apró szépséghibája: a dolgozók többsége most is csak álmodozik az átlagfizetésről.

Persze még nálunk is vannak olyan foglalkozások, amelyekből nagyon is jól meg lehet élni. A 24 Sata portál szerint az egyik ilyen kiváltságos kategóriába tartoznak például a személyi edzők, akik akár 1000 eurót is megkeresnek egy hónapban, vagy a légiforgalmi szolgálat alkalmazottjai a maguk 3000, illetve a pilóták a 4000 eurójukkal. És a parlamenti képviselők sem panaszkodhatnak, akiknek legalább 850 euró a havi juttatása.

Éppen nemrégiben beszélgettem egy volt kollégával, aki mostanában kamionsofőrként járja Európa útjait. Ő mondta, és azt hiszem, igaza van, hogy most egy 500-600 eurós fizetéssel még itthon lehetne tartani azokat, akik menni készülnek, de néhány év múlva már 1000 euróval sem lehet őket visszacsalogatni.


Az alábbi képre kattintva olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..