home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Megújul a zentai kis zsinagóga
(Szerkesztőségi összefoglaló)
2021.04.15.
LXXVI. évf. 15. szám
Megújul a zentai kis zsinagóga

A zentaiak által Partizánként ismert létesítmény jelenleg sportcélokat szolgál. Az objektum, amelyet 1928-ban emeltek a szefárd zsidó hitközség részére, a zentai zsidóság egyetlen megmaradt épülete a város területén. Különlegességnek számít, hogy ez egyben az utolsó meglévő szefárd imaház Vajdaságban. Az épület a felújítás után kívülről visszakapja az eredeti kinézetét, és a jövőben kulturális eseményeknek ad otthont, pontosabban képzőművészeti galériaként működik majd.

A munkálatokat megtekintette Czegledi Rudolf polgármestere, Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke és Vatai István építész, a felújítás tervezője és műszaki ellenőre.

A renoválás a magyar kormány 220 millió forintos támogatásából valósul meg, a múlt héten megkezdett munkálatok várhatóan december elejére fejeződnek be.   


Fotó: Pannon RTV/Ürményi Frigyes

– A város kulturális kínálata bővül, hiszen egy képzőművészeti kiállítótér, valamint egy kisebb, például komolyzenei rendezvények megtartására alkalmas terem jön létre. A környezetét parkosítjuk, a téglakerítést lebontjuk, a helyére kovácsoltvas konstrukció kerül. A zentai önkormányzat költsége volt a tervdokumentáció elkészítése, a kommunális csatlakozások kivitelezése és az ellenőrzés – hangsúlyozta a polgármester.

– A kis zsinagóga 1956-ig szolgálta a zsidó közösséget, utána a város tulajdonába került, és azóta nincs szakrális funkciója. Jelenleg a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központhoz tartozik, és a jövőben kulturális célokat szolgál majd. Az épület belső, 400 négyzetméter hasznos felületén kétszintes kiállítótér lesz, a jelenlegi emeleti részben pedig a zentai zsidóság emlékmúzeumát hozzák létre. A felújítás a műemlékvédő intézet jóváhagyásával történik – magyarázta Vatai István, aki arra is kitért, hogy eredeti tervrajzot nem találtak, ezért a meglévő ornamentika nyomán rekonstruálták az épületet.

Szabados Róbert elmondta, Zentán egykoron kétezer tagú zsidó közösség létezett, azonban mára mindössze egy-két család maradt. Kiemelte, ez a felújítás azt az üzenetet továbbítja, hogy a városban valamikor létezett zsidóság. A következő nemzedékek a saját belátásuk szerint használhatják ezt az épületet, de időről időre gondoljanak azokra az emberekre, akik már nincsenek itt – fűzte hozzá az elhangzottakhoz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..