home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megteltek a pincék
Tóth Tibor
2020.10.19.
LXXV. évf. 42. szám
Megteltek a pincék

Királyhalom környékén lassan befejeződik a szüret. A pincék megteltek, a hordókban forr a nedű, a gazdák pedig elégedetten dörzsölik tenyerüket, hiszen az idén gazdagon termett a szőlő. A mennyiség mellett a minőségre sem lehet panasz, így minden valószínűség szerint december felé kiváló borok kerülnek a palackokba.

Kovács Tibor 1995-ben telepítette első szőlősültetvényét, ma egy holdon gazdálkodik. Emlékezete szerint az elmúlt negyed század alatt két alkalommal szüretelt rekordtermést, az idén azonban annál a mennyiségnél másfélszer több termett.


Kovács Tibor

— Először rajnai rizlinget majd chardonnay-t ültettem. Évekkel ezelőtt a palicsi borpincében borásztalálkozót szerveztek, és chardonnay fajtával kínáltak bennünket. Nagyon ízlett, és elhatároztam, hogy én is olyan szőlőt termelek, amelyből ez a bor állítható elő. A házam mellett vásároltam egy területet, ahol fele-fele arányban szőlő és alma volt telepítve. A régi, öreg tőkék helyére hamburgi muskotályt, majd később chardonnay-t és merlot-t is ültettem, az utóbbi fajtából előbb kilencven tőkét. Ellenálló a betegségekkel szemben, nagyon jó bor készíthető belőle, viszont el kell találni a szüret időpontját. Az első évben a többi szőlőfajtával együtt szüreteltük le. Fanyar, zöld íze volt, mert túl korán szedtük le, nem ért be rendesen a szőlő. Tavaly és az idén sikerült a megfelelő időben leszedni, és úgy gondolom, jó bor készül majd belőle. A cukorfokkal elégedettek vagyunk, hiszen a merlot általában 20-nál alacsonyabb szokott lenni. A cukorfok nagysága a szőlő fajtájától függ, a 18-19 cukorfokos szőlőből már jó minőségű bor készíthető — mondta Kovács Tibor.


Érlelődik a bor Berta Vilmos pincéjében

Az időjárás kedvezett. Igaznak bizonyult a mondás, mely szerint ha Medárd napján esik, akkor negyven napig esik, a június és a július ugyanis bőséges csapadékot hozott. Amikor a szőlő fejlődött, és nedvességre volt szüksége, akkor megeredtek az ég csatornái, majd augusztusban, amikor már a cukortartalom növelése érdekében minél több napsütést igényelt, hét ágra sütött a nap. A rothadás is elkerülte a termést, a szemek épek, egészségesek. A bő terméshez nem elég a kedvező időjárás, a gazdának a rendszeres növényvédelemre is ügyelnie kellett.

— A szőlőt idejében és a megfelelő szerrel kell permetezni. Eső után támadnak a gombabetegségek, a peronoszpóra. Feleségem minden reggel megnézi a szőlőültetvényt, és ha úgy tűnik, hogy a szőlő ködben van, mely valójában a reggeli pára, akkor permetezni kell. Amióta nyugdíjas vagyok, akkor permetezek, amikor szükséges. Régebben ez nem volt mindig így, hiszen gyakran párában úszott az ültetvény, de mennem kellett dolgozni — tudtam meg a gazdától.


A falu bora

Tibor a szőlő egy részét értékesíti, a másikból bort készít. A termést mind feldolgozná, de kistermelő lévén annyi bort nem tudna eladni. A szőlő ára 50 dinár, mely a 250 dináros bor árához képest nagyon alacsony. Sokkal inkább megérné a szőlőt borként eladni, de nincs rá akkora kereslet. A szőlészet-borászat nem veszteséges ugyan, de megélni nem lehet belőle.

— A szüret nálunk jelentős esemény, közösségépítő találkozás. Ilyenkor együtt van a család, eljön a fiam, a lányom, az unokák, a rokonok, a barátok és az ismerősök, az idén húszan szüreteltünk. Nagy örömömre szolgál, hogy az idén a kilencvenhat éves édesanyám is valamennyi időt kint dolgozott velünk a szőlősben. A szüret végeztével bográcsost főzünk, elbeszélgetünk, jól érezzük magunkat. A bort hagyományos módon állítom elő. A szőlőt leszedjük, lebogyózzuk, a kádból kiengedjük a mustot, beletesszük a bogyókat a présbe, majd az ital a hordóba kerül. A fémhordókban előbb, a jobban szigetelő fahordókban később indul meg a forrás — mondta.

A királyhalmi és a hajdújárási borászok hat éve a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület hagyományőrző szakcsoportjaként működnek. Tapasztalatot cserélnek, átbeszélik a szőlészettel-borászattal kapcsolatos tevékenységeket. Rendszeresen elvégzik a januári próbametszést, melyet az idén is megtartottak, ám az Orbán-napi események a vírushelyzet miatt elmaradtak. Két évvel ezelőtt a helyi közösség számára elkészítették a falu borát. Nyolc termelő nyolcfajta nedűjét, összesen 80 litert összeöntöttek, melyből különleges, egyedi ízvilág kerekedett ki.

Berta Vilmos

A határátkelőre vezető út mellett élő Berta Vilmost sokan ismerik a környéken. A határátkelő átadása alkalmával babgulyást kínált minden arra járónak, és mellé kitűnő bor is járt. Vilmos bácsinak szőlőültetvénye már nincs, viszont a borászatot nem adta fel. Minden évben fehér és piros szőlőt vásárol, melyből bort készít.

— Ilyen jó évük régen volt a termelőknek. Pótkocsival hozták nekem a négyfajta szőlőt, melyre öröm volt ránézni, hiszen a fürtök épek, egészségesek, egyetlen rothadt szemet sem találtam. A cukorfok 16 és 19 között mozgott, ami a bornak megfelel. Lehet, hogy az idén nem lesz túl erős, de nem is az a fontos, hogy néhány korty után azonnal fejbe vágja az embert. A cukorfok főleg a napsütéstől függ. A szőlő szereti, ha éjjel megázik, nappal pedig jó meleg napsütést kap, mert a cukorfok ekkor növekszik. A piros szőlők közül a cabernet sauvignon fajtát tegnap bogyóztuk le, nyolc-tíz napot a hordóban érlelődik, és utána kerül le a pincébe. Újbor az új évre várható, a kristálytiszta nedűt akkor bocsátjuk piacra. Ha a bor fényes, átlátszó, akkor van rá vevő — mondta Vilmos bácsi.

Az értékesítés a koronavírus-járvány miatt nehézségekbe ütközött. Korábban az átkelőre igyekvők és az onnan érkezők is szívesen megálltak Vilmos bácsiéknál néhány liter borért, a kishatár lezárásával azonban ezek a vásárlók elmaradtak. A környéken élők is vesznek a jó borból, de az átmenő forgalom sokkal nagyobb hasznot hozott a termelő számára.


Szüret Kovács Tibor szőlőjében (Kovács Ilona felvétele)

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..