home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Megszűnik a mamutiskola
Tóth Lívia
2019.08.12.
LXXIV. évf. 32. szám
Megszűnik a mamutiskola

Zentán a Stevan Sremac Általános Iskola elnevezés hét épületre vonatkozott — háromra a városban és négyre a községhez tartozó településeken —, ezek többségének van ugyan saját neve, de csak kihelyezett tagozatokként emlegették őket.

Ez a helyzet hamarosan megváltozik, szeptembertől ugyanis önálló oktatási intézményekben kezdődik meg a tanítás.

Az általános iskolák integrációjának kezdete a ’70-es évek közepére tehető, amikor megalakították a Május 25. Általános Iskolát, mely 1994-ben vette fel Stevan Sremac neves szerb író nevét. A jelenlegi döntés értelmében önálló iskolák jönnek létre, hiszen az évtizedekkel ezelőtt kikényszerített központosítás inkább hátráltatta, mintsem segítette az oktatási tevékenység hatékonyságát.


Az eddigi Emlékiskola az ősztől Petőfi Sándor nevét viseli (a szerző felvételei)

Az elképzelés alapján a jövőben az eddigi — ahogyan sokan nevezték —mamutiskola helyett négy, pontosabban a Stevan Mokranjac Zeneiskolával együtt öt alapfokú oktatási intézmény működik Zentán: a Thurzó Lajos Általános Iskola, a Stevan Sremac Általános Iskola (eddig a November 11. nevet viselte) és a Petőfi Sándor Általános Iskola, vagyis a volt Emlékiskola. Az utóbbihoz csatolják kihelyezett tagozatként a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolát, a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola pedig továbbra is a kevi és a bogarasi kihelyezett tagozatokkal működik. 

Az elmúlt hónapokban a decentralizációt szorgalmazó ajánlattal kapcsolatban számos támogató és elítélő vélemény hangzott el. A községi képviselő-testület ellenzéke szerint az összevont rendszerben nagyobb biztonságban voltak a tagozatok és az épületek, míg a „feldarabolás” után, a gyermeklétszám csökkenése miatt, könnyebben bezárhatják bármelyiket. A hatalmi pártok tagjai viszont arra hivatkoztak, hogy éppen a szétválás teremt lehetőséget az iskolák megmentésére, hiszen így valamennyiben a törvényes keretnek megfelelő lesz vagy a tagozatok, vagy a diákok száma. Az iskolák külön-külön sokkal eredményesebben pályázhatnak, és az irányításuk is egyszerűbb lesz, hiszen mindegyiknek lesz saját igazgatója, iskolaszéke.


A Thurzó Lajos Általános Iskola

Az önállósulási folyamat a tanév kezdetéig befejeződik. A tartományi titkárság már jóváhagyta a megbízott igazgatók és iskolaszékek kinevezését, az iskoláknak létre kell hozniuk az alapító dokumentumukat, és be kell jegyeztetniük az új intézményeket, melyek átveszik a diákokat és a dolgozókat. A folyamat végén, szeptember 2-án, minden bizonnyal zökkenőmentesen kezdődik majd a tanítás.

A Magyar Nemzeti Tanács legutóbbi ülésén arról is döntöttek, hogy mind a négy zentai általános iskola a Szerbiában élő magyar nemzeti közösség szempontjából kiemelt jelentőségű státuszt kapjon. Ez azért is indokolt, mert két intézményben csak magyar nyelven folyik majd az oktatás, és a másik két objektumban is a magyar diákok vannak többségben.

— A szétválasztásról és az önálló intézmények létrehozásáról szóló tanulmányt eleve úgy dolgoztuk ki, hogy az iskolákat hosszú távon meg tudjuk őrizni. Mind a négy újonnan létrejövő intézménynek megvan a maga jellegzetessége és erőssége, ezek a tulajdonságok pedig a jövőben még inkább kifejezésre juthatnak — mondta Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának tagja, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja. — Valamennyi iskolánk a közösségünket erősíti, és mindegyiket nagyon fontosnak tartjuk. Az esetleges feltételezések és a rosszindulatú találgatások ellenére nem azért „csatoltuk” a felsőhegyi iskolát a most létrejövő Petőfi Sándor Általános Iskolához, hogy megszüntessük vagy bezárjuk. Ez fel sem merült senkiben, de a törvény alapján sem lehetséges, hiszen a két iskola kilométerekben mérve kellő távolságra van egymástól. Az elmúlt időszakban az önkormányzat, az MNT és a tartományi titkárság is sokat tett az iskolák munkakörülményeinek javításáért, valamint eszközökről gondoskodott a különféle programok megtartásához. Az elkövetkező időszakban az intézmények önállóan pályázhatnak ezekre a forrásokra. A tagozatok létszáma alapján szinte mindenkinek megmarad a munkahelye, a minisztérium a negyedik és a nyolcadik osztályok esetében az alacsony diáklétszámtól függetlenül is engedélyezi azok működését. A tanulók fogyatkozása gondot okozhat, de magában az oktatási rendszerben is vannak lehetőségek az esetlegesen felszabaduló munkaerő alkalmazására, például a felzárkóztató programokkal, a tehetséggondozással, a napközis ott-tartózkodással, ám ezeknek a realizálása a pedagógusok és a szülők akaratától is függ. A szeptemberi becsengetésig az érintetteket folyamatosan tájékoztatjuk a fejleményekről, de reményeink szerint az átállásból sem a szülők, sem a gyerekek, sőt, a pedagógusok sem érzékelnek semmit.


Folynak a munkálatok a Thurzó-iskolában

Időközben megkezdődött Zenta legrégebbi általános iskolájának a teljes körű felújítása. A több mint százéves Thurzó Lajos-iskola épületének a rekonstrukciójával és energetikai szanálásával kapcsolatos munkálatok várhatóan 300 napig tartanak. Az erre vonatkozó szerződést az önkormányzat képviseletében Czegledi Rudolf polgármester, a kivitelező részéről pedig Dejan Slijepčević, az újvidéki GAT vállalat igazgatója írta alá.

A Thurzó Lajos Általános Iskola Zenta egyik legnépesebb oktatási intézménye, csaknem 450 diáknak és 50 pedagógusnak ad otthont, ezért is tartják fontosnak az épület renoválását. Korábban már sikerült az eredeti állapotba visszaállítani a főhomlokzatot, és ezen a részen a nyílászárók cseréjét is elvégezték. A mostani, 262 millió dinárba kerülő munkálatokat a szerb kormány pénzeli. Mindennek következtében a diákok szeptemberben a saját, építkezési területté vált iskolájukban nem kezdhetik meg a tanévet, hanem az alsósokat a Petőfi Sándor (volt Emlékiskola), a felsősöket pedig a Stevan Sremac Általános Iskola (eddig November 11.) fogadja be a munkálatok végéig, ami a sajátos nevelési igényű gyerekekre is vonatkozik. Ha szükség mutatkozik rá, az önkormányzat a tanulók szervezett szállítására is talál megoldást.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..