home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Megkezdődött a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat
D. J.
2005.02.16.
LX. évf. 7. szám
Megkezdődött a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat

Dudás Károly megnyitja a tárlatotFebruár 6-án színvonalas ünnepi megnyitóval kezdődött meg immár negyedik alkalommal a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a szervezőknek, a helyi közösség tanácsának és a Petőfi Sándor ME-nek az elképzelései, törek...

Dudás Károly megnyitja a tárlatot

Február 6-án színvonalas ünnepi megnyitóval kezdődött meg immár negyedik alkalommal a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat.
Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a szervezőknek, a helyi közösség tanácsának és a Petőfi Sándor ME-nek az elképzelései, törekvései helyénvalók voltak, amikor hozzákezdtek egy ilyen nagyszabású rendezvény megszervezéséhez, amely rövid idő alatt a bánsági szórványmagyarság egyik legjelentősebb eseményévé vált. Igaz, évről évre nagyobb erőfeszítést igényel, mivel csökken a támogatók, védnökök száma, de a tordaiak, dacolva ezekkel a gondokkal, szeretnék, ha még hosszú ideig létezne ez a jelentős közművelődési megmozdulás.
Az ünnepi műsor előtt a művelődési otthon előcsarnokában megnyílt Fejes István, a nemrég elhunyt festő retrospektív képkiállításra. A tárlatot a festő barátja, tisztelője, Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke nyitotta meg, és méltatta a festő munkásságát, kiemelve, hogy Fejes István már régen kinőtte az amatőr festő cipőjét. A program kezdetén Dobai János, a helyi közösség elnöke üdvözölte a vendégeket. Köszöntőjében hangsúlyozta: a rendezvény célja a hagyományok, a kultúra, a helybeli és a bánsági értékek bemutatása, valamint az, hogy a téli időszakban szórakozást, kikapcsolódást és tudást nyújtson. Bunyik Zoltán tartományi művelődési és oktatási titkár szólt a kisebbségi stratégiáról, az új kihívásokról. Kiemelte Torda vezetőségének, polgárainak törekvését, eredményeit, amelyek eredményeként az egyik legjelentősebb művelődési központtá vált a Bánságban. Dr. Lódi Gábor, a Tartományi Végrehajtó Tanács alelnöke megnyitotta a rendezvényt, és a tartomány támogatásáról biztosította a települést.
Fellépett a magyarittabéi Búzavirág Hagyományápoló Egyesület citerazenekara és énekesei, a nagykikindai Egység Sirülő népi tánccsoportja, a nagybecskereki GIK Banat Pionir néptánccsoportja és népi zenekara, a muzslyai Petőfi ME citerazenekara és vegyes kórusa, a bácsfeketehegyi versmondók és a helybeli Petőfi Sándor ME tánccsoportjai, Gavriæ Daniela és Nagy Szabina énekesek és a népi zenekar.
Az elkövetkező két hónapban több mint húsz különféle rendezvény, műsor várja a helybelieket és az idelátogató vendégeket. Lesznek színházi előadások, zenés-táncos műsorok, a vajdasági művelődési egyesületek fellépései, kiállítás, bál, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, szakelőadások, valamint tervben van Deák Ferenc-Vicsek Károly filmjének, a Zárványfényeknek a bemutatása is. A megnyitó utáni hétvégén a bácsfeketehegyi Feketics ME tagjai zenés vidám esttel mutatkoztak be, február 20-án pedig az újvidéki Petőfi Sándor MME zenés-táncos estjének tapsolhat a közönség. A IV. Tordai Művelődési Napok a Tordai Est rendezvénnyel zárul, amelyben a helybelieken kívül fellépnek a testvértelepülések, Bihartorda és Aranyostorda képviselői és a Tordáról elszármazottak is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..