home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Meghalt dr. Szöllősy Vágó László
(—)
2012.10.31.
LXVII. évf. 44. szám
Meghalt dr. Szöllősy Vágó László

Hosszú és súlyos betegség után, életének 76. esztendejében szabadkai otthonában elhunyt dr. Szöllősy Vágó László népművelő, pszichológus, pedagógus, nyugalmazott újságíró, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség volt főtitkára, a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület művészeti vezetője, a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztiváltanácsának elnöke.

Szöllősy Vágó László Bácsgyulafalván született 1936. május 26-án, az általános iskolát Csantavéren, Keviben és Bácskossuthfalván, a Tanítóképzőt Szabadkán végezte, főiskolai tanulmányait Zágrábban, egyetemi diplomát és doktori titulust a szegedi egyetemen szerzett. Volt falusi tanító, titkár a pacséri és oromi földműves-szövetkezetben, a magyarkanizsai munkásegyetem munkatársa, az oktatási közösség titkára, hosszú évekig a Magyar Szó újságírója, tanított középiskolában és főiskolán, nyugdíjas éveiben lapunknak is külső munkatársa volt.
1992 és 1994 között a VMDK művelődési bizottságának elnöke volt, 1992-ben a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség egyik alapítója és húsz éven keresztül főtitkára. Számos könyvet és tanulmányt írt a művelődéstörténet, a pszichológia és oktatástörténet tárgykörében.
Szöllősy Vágó László a Magyar Kultúra és a Szent György Lovagrend lovagja volt, Szabadka és Magyarkanizsa Pro Urbe-díjasa, az Aracs-díj, a Wlassics Gyula-díj, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének tulajdonosa, a Magyar Kodály Társaság pedig a vajdasági magyar művelődés érdekében, Kodály Zoltán szellemében végzett zenei, közművelődési munkásságáért emelte tagjai sorába.
Szerettei és tisztelői 2012. október 31-én, szerdán 10 óra 30 perckor a szabadkai Városháza dísztermében megrendezésre kerülő gyászülésen, majd 13 órakor a Bajai úti temető halottasházában vesznek tőle végső búcsút.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..