home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Megedződve, terveket dédelgetve
Dr. Csermák Zoltán
2024.04.28.
LXXIX. évf. 17. szám
Megedződve, terveket dédelgetve

A Hagyományok Háza Hálózat — Kárpátalja a nehéz körülmények ellenére is elérte kitűzött céljai java részét. Az elmúlt időszakot Pál Katalin, a kárpátaljai Hálózat vezetője foglalta össze.

— Az előző évek tapasztalataiból okulva, mintegy „megedződve” terveztük meg a tavalyi évi programjainkat. Azokkal kalkuláltunk, amelyek megvalósítását garantálni is tudtuk. Ennek nyomán tizenöt sikeres programra tekinthetünk vissza. Voltak közöttük egyszeri alkalmak, mások pedig egész évre kiterjedtek. A tervezetek felét helyi intézmények, civil szervezetek bevonásával valósítottuk meg. Számos nehézséggel kellett szembenéznünk. Néptáncegyütteseink nagy része — mivel a szakemberek közül sokan távoztak az országból — oktató nélkül maradt. Pótlásukra kezdő néptáncoktatók számára indítottunk tanfolyamot. A 2024 májusáig tartó kurzus koncepcióját a nyíregyházi Antal Roland és Antal Dóra néptáncpedagógusok dolgozták ki. Az évek során hét, úgynevezett táncházas zenekart neveltünk ki, melyeknek a tagjai is szétszóródtak, viszont — a jövőre gondolva — összetartásukra nagy gondot fordítottunk. Ennek nyomán a szokásos táncházzenész-találkozónkat több turnusban Magyarországon szerveztük meg. A sátoraljaújhelyi Kárpátaljai Népzene-, Néptánctáborban mutatkozhattak be a zenekarok, ezután Magyarországon és Erdélyben koncerteket szerveztünk a „bandáknak”. Az éves program méltó lezárása volt, amikor csatlakoztunk a Hagyományok Háza Határtalan Táncfőváros estjéhez. A műsor első részében kárpátaljai zenekarok, táncosok és énekesek állhattak színpadra. Ezeknek a fellépéseknek mentális hatásuk is van: a szereplők kiszabadulhatnak egy kis időre a kárpátaljai feszült légkörből.


Népzenei és néptánctábor

Pál Katalin elmondta, az éves munkájuk során a legnagyobb hangsúlyt a hagyományátadásra, a képzésekre helyezték. Megtartották például a képzők képzőjét is. 

— A már említett néptáncoktató-tanításon kívül a kézművesoktatók tanfolyamát is megszerveztük három turnusban. Ennek része volt a tavaszi program, az egyhetes nyári tábor és az őszi lezárás. Ugyanúgy folytatódott a viseletvarró képzésünk is, s emlékezetes volt, amikor a magyar kultúra napján a Munkácsy Mihály Magyar Házban tanfolyamunk legszebb munkáiból nyithattunk meg kiállítást. Igazi sikerként könyvelhetjük el a néptáncegyüttesek mentorálásának hetedik évét is, merthogy félezer gyerek vesz részt e kezdeményezésben. A lezárt év újdonsága volt a mentorprogram kibővítése a hangszeres és énekképzés területére is. Több helyszínen voltak tanfolyamok, mintegy tíz magyarországi hangszeres és énekoktató részvételével. Citera, vonós és fúvós hangszerek, harmonika, cimbalom és népi ének szerepel a palettán. Örvendetes, hogy a cimbalom, ez az igazi magyar hangszer mennyire népszerű a tanulók körében. Ez részben Unger Balázs oktató munkáját is dicséri. Tanítványai közül négyen a turai Galga menti népzenészek újévi koncertjén is bemutatkozhattak. Ezek az eredmények feszült légkörben születtek. Nem vagyunk pesszimisták, keressük a folyamatos munkánk megvalósításának zegzugos útjait, és egyúttal reménykedünk, hogy Kárpátalján is beköszönt a béke, ami munkánk folytatásának egyetlen lehetséges záloga — emelte ki Pál Katalin, a kárpátaljai hálózat vezetője.

Pillanatkép a sátoraljaújhelyi táborból (A Hagyományok Háza Hálózat — Kárpátalja felvételei)

Viseletkiállítás

Mentorprogram

Felnőtt-kézművesképzés 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..